Proiectul de amprentare a tiganilor are la baza o directiva europeana din aprilie 2008 si este deja in vigoare de aproape o luna, a declarat ministrul italian de Interne, Roberto Maroni. Afirmatiile vin in replica la comentariile purtatorului de cuvant al comisarului Leonard Orban, Pietro Petrucci, care declarase ca aceste masuri nu sunt in conformitate cu normele europene, relateaz NewsIn.

CE nu comenteaza aceasta masura inainte de adoptarea unei legi si a notificarii executivului european in acest sens, a spus el, subliniind insa ca Uniunea acorda o mare importanta respectarii drepturilor omului, a valorilor fundamentale si luptei impotriva discriminarii.

Intrebat daca o astfel de masura este in conformitate cu normele europene, Petrucci a declarat: "Raspunsul este nu".

Contactat de Corriere della Sera, Maroni a replicat ca amprentarea romilor este o initiativa aflata deja in vigoare si care se bazeaza pe o directiva europeana recenta.

"Norma italiana se bazeaza pe directive europene. Purtatorul de cuvant al comisarului ar trebui sa stie acest lucru. A fost vorba de un lapsus, chiar daca de unul grav", a spus Maroni, potrivit unei inregistrari audio publicate pe site-ul cotidianului italian. "Este vorba despre directiva 380 din 28 aprilie 2008, care prevede obligatia de a preleva amprentele pentru cetatenii din state terte, incepand de la varsta de sase ani. Deci initiativa noastra este bazata pe normele comunitare", a explicat el.

Romania este insa membra UE, in consecinta, aceasta directiva nu justifica amprentarea tiganilor de nationalitate romana. "Dar se stie, in taberele de nomazi, cine e roman, cine e italian, cine e extracomunitar? Daca mi-i aratati dumneavoastra, vom lua numai amprentele cetatenilor extracomunitari. Abia dupa ce aflam identitatea acestor persoane putem sti de unde vin. Dar inainte, ne-ar trebui un magician pentru a sti. Si oricum, directiva noastra este bazata pe directive europene, spre deosebire de ceea ce spune purtatorul de cuvant al comisarului european".

Tiganii sunt invinuiti pentru mare parte din infractiunile comise in orasele italiene si au intrat in vizorul autoritatilor italiene dupa mai multe intamplari de fapt divers mediatizate si exploatate chiar in timpul recentei campanii electorale.