Fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, acuza parlamentarii ca isi apara infractorii de partid si ca votul de marti din Camera Deputatilor in cazurile Mitrea si Nastase a fost “un aranjament” si “o rusine”. Intr-un interviu pentru Europa Libera, Macovei i-a acuzat pe deputati de complicitate la infractiunile pentru care nu permit cercetarea. Ca votul sa fie valabil era nevoie de cel putin 220 de deputati. Au votat 208 dar presa a remarcat ca, la momentul votului, in plenul Camerei Deputatilor erau prezenti 250 de deputati.

Monica Macovei:Ceea ce s-a intamplat in Parlament a fost evident un aranjament. Un aranjament in prinicpal intre PSD si PNL, care stiau foarte bine si au aranjat sa nu fie cvorum la vot. Va dati seama cum trateaza justitia daca amana dosare de ancheta cu luni de zile, nu mai spun ca deja tin de o luna de zile acest dosar. Trebuia in doua-trei zile sa se dea acest aviz, nu in luni. Acesti parlamentari sunt complici la infractiunile pentru care nu permit cercetarea.

Rep: In luna iulie este asteptat un nou raport al Comisiei Europene legat de progresele Romaniei si ale Bulgariei in reformarea justitiei. Recent, unul din europarlamentarii PSD, domnul Adrian Severin, a adresat cateva intrebari Comisiei Europene. Una din ele porneste de la o relatare de presa care il citeza pe Olli Rehn, prezent la o conferinta internationala, care s-a interesat public de soarta unui fost premier roman. Domnul Adrian Severin intreaba: constitutie afirmatii de acest gen, prin impactul mediatic, presiuni asupra magistratilor din dosarul respectiv? Cum judecati aceasta intrebare?

M.M.: Domnul Severin, ca cei mai multi, ca sa nu zic toti parlamamentarii PSD, dar nu numai, si din alte partide, isi apara infractorii din partid. Ii apara pe toti cei care fug de justitie. Testul oricarei tari care vrea sa lupte in mod real si pe bune cu coruptia politica sunt dosarele cu politicieni. Or, atata timp cat, daca vorbim de cazul lui Adrian Nastase, fostul prim ministru, aceste dosare, inainte de integrare, au fost trimise in judecata impreuna cu altii, e normal ca oamenii sa se intrebe ce s-a intamplat cu ele. Pentru ca acesta este testul justitiei. Si este testul clasei politice. Si am vazut care a fost testul. In primul rand, judecatorii de la Inalta Curte, un an de zile nu au intrat pe fond in dosarul Adrian Nastase. O alta intrebare: ce e cu judecatorii acestia de le este frica sa intre pe fondul cauzelor? Doi: Curtea Constitutionala extinde imunitatea cum nu mai exista nicaieri in lume pentru fostii ministri. Si trei: Parlamentul. Deci zbaterea asta de a scapa de raspunderea penala si de judecata. (...) O mare rusine se intampla. Se apara intre ei. Si asta face si domnul Adrian Severin cu aceasta intrebare.