Romania va introduce la inceputul lunii iulie avertismente vizuale pe pachetele de tigari, fiind al doilea Stat Membru al UE care introduce aceste pictograme. Reglementarea intra in vigoare de la 1 iulie si are o perioada de tranzitie de 12 luni, perioada in care vor fi comercializate alaturi de pachetele de tigari cu pictograme si pachetele fara avertismente care au fost produse pana la aceasta data. Imaginile trebuie sa acopere 40% din fata pricipala a pachetului de tigari.

Un seminar cu tema "Puterea comunicarii in campania antifumat" a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent joi, la Bucuresti, pentru a sublinia efectele nocive ale fumatului. Jurnalistul Val Valcu a anuntat in cadrul acestui seminar ca a fost lansat un concurs antifumat adresat jurnalistilor si spera ca vor fi implicati cat mai multi jurnalisti din tara si din capitala.

Profesorul Mircea Cinteza a facut o comparatie intre situatia existenta in acest moment in Romania si cea din UE: "In tarile Europei, fumatul este interzis in locurile publice. Suntem cu un pas in urma".

Potrivit statisticilor citate de participantii la seminar, anual se inregistreaza la nivel global 5,4 milioane de decese din cauza fumatului si se preconizeaza ca pana in 2030 aceasta cifra va creste la 8 milioane. Peste 80% din persoanele decedate sunt din tarile in curs de dezvoltare.