Mai multi intelectuali inclusi de Mitropolia Clujului pe o lista cu sustinatori ai Fratiei Ortodoxe au declarat pentru HotNews.ro ca nu au semnat nici o adeziune si spun ca au serioase obiectii in legatura cu o astfel de „Fratie” care aminteste de extrema dreapta. Mitropolia Clujului anuntase pe 23 iunie infiintarea „Fratiei Ortodoxae Romane” care ar avea un comitet de initiativa format din rectorii universitatilor din Cluj si profesori universitari, intre care Andrei Marga sau Ovidiu Pecican. Mitropolitul Bartolomeu Anania trece drept reprezentantul aripii conservatoare din BOR. In tinerete a fost membru al organizatiilor legionare de tineret, Fratiile de Cruce.

Update: Redam integral declaratia profesorului Andrei Marga din cadrul UBB Cluj: In legatura cu alegatiile privind constituirea „Fratiei Ortodoxe” la Cluj, precizez urmatoarele:

1. Nu am semnat nici o adeziune la astfel de initiative si nu am participat la nici o discutie in aceasta privinta. Nu am avut si nu am nici o legatura cu respectiva initiativa.

2. Sunt dator sa precizez cel putin trei lucruri:

a) solutiile la problemele Romaniei nu se afla nicidecum in trecut;

b) abordarea problemelor religiei nu are alternativa la ecumenism;

c) imaginea asupra lui Iisus si asupra crestinismului este schimbata complet, gratie cercetarilor istorice, biblice, teologice din ultimele decenii, incât relatia dintre cultura si religie se pune in termeni complet noi in epoca de fata.

Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului anuntase pe 23 iunie, intr-un comunicat, infiintarea asociatiei neguvernamentale Fratia Ortodoxa Romana, prezentata drept o “asociatie prin excelenta a mirenilor” care “va promova ideea de spiritualitate crestina si cultura religioasa activa, prin organizarea de cursuri speciale pe teme religioase, dezbateri, conferinte si simpozioane, procesiuni, pelerinaje si excursii la locurile sfinte si manastirile cele mai importante ale crestinatatii, prin editarea de carti, reviste si pliante in sprijinul unei cat mai bune cunoasteri a normelor de viata crestine si a trecutului de lupta si afirmare a Bisericii noastre.”

Potrivit Mitropoliei, comitetul respectiv ar fi format din citeva nume sonore ale intelectualitatii clujene, (unele dintre ele, ale unor istorici recunoscuti pentru viziunea lor pronuntat nationalista, dar si din multiculturali cu look european): prof. univ. dr. Mircea Popa; acad. prof. univ. dr. Horia Colan; prof. univ. dr. Marius Traian Bojita (fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie); prof. univ. dr. Crisan Mircioiu; acad. prof. univ. dr. Marius Porumb; acad. prof. univ. Nicolae Edroiu; prof. univ. dr. Aurel Sava; prof. univ. dr. Andrei Marga (rectorul Universitatii Babes Bolyai); prof. univ. dr. Oliviu Pascu; prof. univ. dr. Ioan Stelian Bocsan (fost rector al Universitatii Babes Bolyai); prof. univ. dr. Constantin Ciuce (rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie); prof. univ. dr. Radu Munteanu (rector Universitatii Tehnice Cluj-Napoca); prof. univ. dr. Radu Solovastru (rector Universitatii de Arta si Design); prof. univ. dr. Ovidiu Pecican; prof. univ. dr. Nicolae Costin.

Trei intelectuali infratiti fara voia lor

Radu Munteanu, rector al Universitatii Tehnice, a declarat pentru Hotnews ca nu s-a inscris in nici un comitet, nu a semnat nici o adeziune la o astfel de organizatie, ca nu stie cu exactitate despre ce este vorba, „a avut loc o discutie de principiu in iarna, cind ne-am vazut la lansarea fundatiei Mitropolitului, dar nu am stabilit nimic concret, eu habar n-am de nici o declaratie publica si nu stiu ce trebuie sa faca o astfel de organizatie. Trebuie sa vedem despre ce e vorba”.

Ovidiu Pecican nu doar ca nu a aderat formal la o astfel de initiativa, dar spune ca a avut obiectii serioase la adresa ei: “Eu am trimis chiar o scrisoare catre Mitropolie in care aduceam serioase obiectii la o astfel de initiativa. In primul rind mi se pare o denumire neinspirata, apoi sint chestiuni de fond, din statut, cu care nu pot fi de acord. Formal, nu am semnat nimic, dar nici nu am dezavuat demersul. Nu inteleg de ce apar intr-o declaratie publica, dar nici nu neg dreptul Bisericii Ortodoxe de a se organiza cum crede ea de cuviinta” .

Nici Radu Solovastru, rectorul UAD nu a semnat nici o adeziune, mai mult, domnia sa spune ca a fost un fel de contact, mai demult, dar nu s-a stabilit nimic concret, “a fost o treaba care s-a oprit, urmind sa se revizuiasca, dar au fost lucruri teribil de vagi, pe care in forma aceea, nu ni le asumam, dar probabil ca se va formula un punct de vedere al nostru, al celor in numele carora se vorbestefa ta de anuntul acela pe care nu-l cunosc”.

Intrebat cum isi explica pozitiile celor trei, purtatorul de cuvant al MitropolieiClujului, Bogdan Ivanov, paseaza raspunderea: "Eu am semnat acolo pentru conformitate, doar atit. Nu stiu daca cei din comitetul de initiativa stiau sau nu de comunicat, eu asa l-am primit, asa l-am dat. Parintele decan Chirila mi l-a dat, dar nu mi-a spus daca a vorbit sau nu cu semnatarii, am presupus ca a facut-o, iar parintele decan nu poate fi contactat acum pentru ca este in Grecia."

Michael Shafir: populismul extrem este pericolul real

„Este ingrijorator ce se intimpla”, este de parere profesorul Michael Shafir de la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj: „Se vorbeste in numele intelectualilor, in legatura cu o organizatie care duce cu gindul la extrema dreapta, ori, din discutiile mele cu Andrei Marga, de exemplu, stiu ca nu si-a exprimat adeziunea la o astfel de organizatie. Ar fi culmea, ca acesti intelectuali, parte din ei apreciati pentru deschiderea lor culturala, sa faca parte dintr-o organizatie care lupta pentru exclusivism. Eu vad lucrurile si mai grav, in initiativa aceasta, venita pe fondul politic actual se confirma inca o data tendinta combinarii unui populism de sus, din casa Basescu cu unul de jos, gen Becali. Vedeti ce s-a intimplat la Bucuresti. Ori, la ora actuala nu mai exista pericolul unui extremism de tip fascist, el s-a transformat intr-un populism extrem, iar acesta este un pericol real. Cred ca este o miscare care se inscrie intr-un curent ce va contura scena politica a Romaniei in perioada urmatoare. Este modelul Berlusconi care s-a asociat fascistilor ca sa revina la putere. Tot astfel, Traian Basescu da astazi credit, prin asociere, extremei drepte ca sa revina la putere, doar ca, acolo, Berlusconi era cu banii, aici Becali e cu banii. Mi se pare extrem de periculoasa alunecarea spre exclusivism care se produce prin astfel de organizatii, cu o greutate construita abuziv pe credibilitatea unor intelectuali cu faima, pentru a canaliza tendintele in societate.

Organizatia aceasta poate fi si expresie a luptei dintre Mitropolitul Bartolomeu si Patriarhul Daniel, care este o lupta mai mult decit personala, este una intre doua viziuni, aceea mesianica a lui Bartolomeu care se crede intr-o lupta permanenta cu pericolul catolicismului, a unitilor, si asa mai departe, si viziunea manageriala a lui Daniel. Nu e simplu deloc, iar astfel de miscari trebuie foarte bine analizate, pentru ca altfel, intelectualii aceia vor fi nevoiti sa dea tot felul de dezmintiri si sa se dezica de demersuri exclusiviste care pot aluneca in zona extremelor de gindire. Cu atit mai mult cu cit e vorba de Biserica!”

Mitropolitul Bartolomeu, tinerete de legionar

  • Mitropolitul Bartolomeu Anania a candidat la scaunul de Patriarh impotriva mitropolitului Daniel. Mitropolitul Clujului trece drept reprezentantul aripii conservatoare din BOR. In tinerete a fost membru al asa numitelor Fratii de Cruce, organizatiile de tineret ale Miscarii Legionare.
  • Potrivit raporului Tismaneanu, “intre cei retinuti si condamnaţi în anii 1950 s-au aflat şi clerici apreciati si promovati chiar de Justinian Marina: arhim. Benedict Ghius, ierodiaconul Bartolomeu Valeriu Anania, ieroschimonahul Daniil (Sandu) Tudor si altii"
  • "Biografia completa a calugarului Bartolomeu Anania, se mai arata in raportul Tismaneanu, inclusiv perioada de după 1965, cat s-a aflat in misiune in SUA, poate fi scrisa doar pe baza accesului neingradit la toate documentele din Arhiva SIE şi din Arhiva Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (ASSBOR). Cea din urma s-a dovedit aproape la fel de impenetrabila ca prima, ierarhia ortodoxa dand dovada de o ostilitate inexplicabila fata de cercetatorii care au solicitat permisiunea de a studia în Arhiva Patriarhiei”.