O aripa din BOR, acuzata ca vireaza spre dreapta

Cativa intelectuali de pe lista Mitropolitului Bartolomeu se leapada de Fratia Ortodoxa Romana

de Ruxandra Hurezean     HotNews.ro
Joi, 26 iunie 2008, 13:57 Actualitate | Esenţial


Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania
Foto: Rompres
Mai multi intelectuali inclusi de Mitropolia Clujului pe o lista cu sustinatori ai Fratiei Ortodoxe au declarat pentru HotNews.ro ca nu au semnat nici o adeziune si spun ca au serioase obiectii in legatura cu o astfel de „Fratie” care aminteste de extrema dreapta. Mitropolia Clujului anuntase pe 23 iunie infiintarea „Fratiei Ortodoxae Romane” care ar avea un comitet de initiativa format din rectorii universitatilor din Cluj si profesori universitari, intre care Andrei Marga sau Ovidiu Pecican. Mitropolitul Bartolomeu Anania trece drept reprezentantul aripii conservatoare din BOR. In tinerete a fost membru al organizatiilor legionare de tineret, Fratiile de Cruce.

Update: Redam integral declaratia profesorului Andrei Marga din cadrul UBB Cluj: In legatura cu alegatiile privind constituirea „Fratiei Ortodoxe” la Cluj, precizez urmatoarele:

1. Nu am semnat nici o adeziune la astfel de initiative si nu am participat la nici o discutie in aceasta privinta. Nu am avut si nu am nici o legatura cu respectiva initiativa.
2. Sunt dator sa precizez cel putin trei lucruri:
a) solutiile la problemele Romaniei nu se afla nicidecum in trecut;
b) abordarea problemelor religiei nu are alternativa la ecumenism;
c) imaginea asupra lui Iisus si asupra crestinismului este schimbata complet, gratie cercetarilor istorice, biblice, teologice din ultimele decenii, incât relatia dintre cultura si religie se pune in termeni complet noi in epoca de fata.

Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului anuntase pe 23 iunie, intr-un comunicat, infiintarea asociatiei neguvernamentale Fratia Ortodoxa Romana, prezentata drept o “asociatie prin excelenta a mirenilor” care “va promova ideea de spiritualitate crestina si cultura religioasa activa, prin organizarea de cursuri speciale pe teme religioase, dezbateri, conferinte si simpozioane, procesiuni, pelerinaje si excursii la locurile sfinte si manastirile cele mai importante ale crestinatatii, prin editarea de carti, reviste si pliante in sprijinul unei cat mai bune cunoasteri a normelor de viata crestine si a trecutului de lupta si afirmare a Bisericii noastre.”  

Potrivit Mitropoliei, comitetul respectiv ar fi format din citeva nume sonore ale intelectualitatii clujene, (unele dintre ele, ale unor istorici recunoscuti pentru viziunea lor pronuntat nationalista, dar si din multiculturali cu look european): prof. univ. dr. Mircea Popa; acad. prof. univ. dr. Horia Colan; prof. univ. dr. Marius Traian Bojita (fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie); prof. univ. dr. Crisan Mircioiu; acad. prof. univ. dr. Marius Porumb; acad. prof. univ. Nicolae Edroiu; prof. univ. dr. Aurel Sava; prof. univ. dr. Andrei Marga (rectorul Universitatii Babes Bolyai); prof. univ. dr. Oliviu Pascu;  prof. univ. dr. Ioan Stelian Bocsan (fost rector al Universitatii Babes Bolyai); prof. univ. dr. Constantin Ciuce (rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie); prof. univ. dr. Radu Munteanu (rector Universitatii Tehnice Cluj-Napoca); prof. univ. dr. Radu Solovastru (rector Universitatii de Arta si Design); prof. univ. dr. Ovidiu Pecican; prof. univ. dr. Nicolae Costin.  

Trei intelectuali infratiti fara voia lor

Radu Munteanu, rector al Universitatii Tehnice, a declarat pentru Hotnews ca nu s-a inscris in nici un comitet, nu a semnat nici o adeziune la o astfel de organizatie, ca nu stie cu exactitate despre ce este vorba, „a avut loc o discutie de principiu in iarna, cind ne-am vazut la lansarea fundatiei Mitropolitului, dar nu am stabilit nimic  concret, eu habar n-am  de nici o declaratie publica si nu stiu ce trebuie sa faca o astfel de organizatie. Trebuie sa vedem despre ce e vorba”.

Ovidiu Pecican nu doar ca nu a aderat formal la o astfel de initiativa, dar spune ca a avut obiectii serioase la adresa ei: “Eu am trimis chiar o scrisoare catre Mitropolie in care aduceam serioase obiectii la o astfel de initiativa. In  primul rind mi se pare o denumire neinspirata, apoi sint chestiuni de fond, din statut, cu care nu pot fi de acord. Formal, nu am semnat nimic, dar nici nu am dezavuat demersul. Nu inteleg de ce apar intr-o declaratie publica, dar nici nu neg dreptul Bisericii Ortodoxe de a se organiza cum crede ea de cuviinta” .

Nici Radu Solovastru, rectorul UAD nu a semnat nici o adeziune, mai mult, domnia sa spune ca a fost un fel de contact, mai demult, dar nu s-a stabilit nimic concret, “a fost o treaba care s-a oprit, urmind sa se revizuiasca, dar au fost lucruri teribil de vagi, pe care in forma aceea, nu ni le asumam, dar probabil ca se va formula un punct de vedere al nostru, al celor in numele carora se vorbestefa ta de anuntul acela pe care nu-l cunosc”.

Intrebat cum isi explica pozitiile celor trei, purtatorul de cuvant al MitropolieiClujului, Bogdan Ivanov, paseaza raspunderea: "Eu am semnat acolo pentru conformitate, doar atit. Nu stiu daca cei din comitetul de initiativa stiau sau nu de comunicat, eu asa l-am primit, asa l-am dat. Parintele decan Chirila mi l-a dat, dar nu mi-a spus daca a vorbit sau nu cu semnatarii, am presupus ca a facut-o, iar parintele decan nu poate fi contactat acum pentru ca este in Grecia."

Michael Shafir: populismul extrem este pericolul real

„Este ingrijorator ce se intimpla”, este de parere profesorul Michael Shafir de la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj: „Se vorbeste in numele intelectualilor, in legatura cu o organizatie care duce cu gindul la extrema dreapta, ori, din discutiile mele cu Andrei Marga, de exemplu, stiu ca nu si-a exprimat adeziunea la o astfel de organizatie. Ar fi culmea, ca acesti intelectuali, parte din ei apreciati pentru deschiderea lor culturala, sa faca parte dintr-o organizatie care lupta pentru exclusivism. Eu vad lucrurile si mai grav, in initiativa aceasta, venita pe fondul politic actual se confirma inca o data tendinta combinarii unui populism de sus, din casa Basescu cu unul de jos, gen Becali. Vedeti ce s-a intimplat la Bucuresti. Ori, la ora actuala nu mai exista pericolul unui extremism de tip fascist, el s-a transformat intr-un populism extrem, iar acesta este un pericol real. Cred ca este o miscare care se inscrie intr-un curent ce va contura scena politica a Romaniei in perioada urmatoare. Este modelul Berlusconi care s-a asociat fascistilor ca sa revina la putere. Tot astfel, Traian Basescu da astazi credit, prin asociere, extremei drepte ca sa revina la putere, doar ca, acolo, Berlusconi era cu banii, aici Becali e cu banii. Mi se pare extrem de periculoasa alunecarea spre exclusivism care se produce prin astfel de organizatii, cu o greutate construita abuziv pe credibilitatea unor intelectuali cu faima, pentru a canaliza tendintele in societate.

Organizatia aceasta poate fi si expresie a luptei dintre Mitropolitul Bartolomeu si Patriarhul Daniel, care este o lupta mai mult decit personala, este una intre doua viziuni, aceea mesianica a lui Bartolomeu care se crede intr-o lupta permanenta cu pericolul catolicismului, a unitilor, si asa mai departe, si viziunea manageriala a lui Daniel. Nu e simplu deloc, iar astfel de miscari trebuie foarte bine analizate, pentru ca altfel, intelectualii aceia vor fi nevoiti sa dea tot felul de dezmintiri si sa se dezica de demersuri exclusiviste care pot aluneca in zona extremelor de gindire. Cu atit mai mult cu cit e vorba de Biserica!

Mitropolitul Bartolomeu, tinerete de legionar
 • Mitropolitul Bartolomeu Anania a candidat la scaunul de Patriarh impotriva mitropolitului Daniel. Mitropolitul Clujului trece drept reprezentantul aripii conservatoare din BOR. In tinerete a fost membru al asa numitelor Fratii de Cruce, organizatiile de tineret ale Miscarii Legionare.
 • Potrivit raporului Tismaneanu, “intre cei retinuti si condamnaţi în anii 1950 s-au aflat şi clerici apreciati si promovati chiar de Justinian Marina: arhim. Benedict Ghius, ierodiaconul Bartolomeu Valeriu Anania, ieroschimonahul Daniil (Sandu) Tudor si altii"
 • "Biografia completa a calugarului Bartolomeu Anania, se mai arata in raportul Tismaneanu, inclusiv perioada de după 1965, cat s-a aflat in misiune in SUA, poate fi scrisa doar pe baza accesului neingradit la toate documentele din Arhiva SIE şi din Arhiva Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (ASSBOR). Cea din urma s-a dovedit aproape la fel de impenetrabila ca prima, ierarhia ortodoxa dand dovada de o ostilitate inexplicabila fata de cercetatorii care au solicitat permisiunea de a studia în Arhiva Patriarhiei”. 3984 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Nu stiu ce e Fratia asta (Joi, 26 iunie 2008, 14:32)

  Pic [anonim]

  dar abia acum suna interesant.
  daca am ajuns ca nesimtitii sa se catere la PUTERE fara incetare de 18 ani, inseamna ca noi romanii chiar avem o problema si nu stim s-o recunoastem.
  este mult rau si multa ceata (televiziuni) peste mintea noastra, valorile s-au amestecat si cei buni sunt murdariti cu noroi pentru ca doar astfel cei rai sa poata fi pictati de televiziuni in culori albe de victime neprihanite.
  raul a devenit NORMA,
  binele a ramas doar o notiune abstracta,
  "relativa" si "discutabila"

  am sa urmaresc cu interes aceasta Fratie.
 • -1 (5 voturi)    
  Facatura de presa (Joi, 26 iunie 2008, 14:55)

  don giovanni [anonim]

  Tot articolul este o facatura comandata (de tipul "Insert Objects", bazata pe sau generata de comentariul inflamat al dlui. Shafir. Am citit si Comunicatul de infiintare a FOR anexat articolului si nu am gasit nimic care sa justifice epitetele (acuzatiile?) de extremism, populism, legionarism, si alte posibile -isme despre care bat campii dl. Shafir si Hotnews. De ce ar fi condamnabila aceasta asociere? Nu au dreptul membrii FOR sa isi afirme identitatea lor religioasa sau spirituala? Ameninta pe cineva sau ceva? In fond, ca sa ne simtim in siguranta, in loc de FOR hai mai bine sa ne preocupe Teo, Miki, Adi, Andreea, Roxana, Cristi, etc., ca nu sunt o amenintare, nu-i asa?
 • +3 (7 voturi)    
  Lehamite (Joi, 26 iunie 2008, 15:03)

  cel umil [anonim]

  Mor de plictiseala Sfintiile Lor de la Cluj? Nu mai este nimic bun de facut pentru atatia amarati batuti de soarta, pentru pensionarii care stau in strada cersind cu ochii lasati in jos de rusine, pentru copiii familiilor nevoiase, pentru femeile chinuite de soti betivi? De ce nu isi ocupa Sfintiile Lor timpul cu lupta impotriva violentei care se revarsa peste tara, nonstop, din presa? De ce nu vin cu o propunere simpla, de bun simt, de celebrare, la aceeasi data a Sfintelor Pasti de catre catolici si ortodocsi?
  • +1 (1 vot)    
   lehamite (Vineri, 27 iunie 2008, 9:11)

   bucuresteanul [utilizator] i-a raspuns lui cel umil

   Cum, noi din Fratiile de cruce, care apoi am slujit si Securitatea prin pacatoasa America, noi care nu mai vrem sa dam inapoi ce am furat de la schsmaticii de greco-catolici, sa ne ocupam de saraci? Noi slujim Dreapta credinta si politica care zice "Dai Cezarului ce este al Cezarului". Noi suntem Cezarul !
  • 0 (0 voturi)    
   la aceiasi data (Vineri, 27 iunie 2008, 20:37)

   jorj [anonim] i-a raspuns lui cel umil

   uite o intrebare buna de adresat vaticanului !

   cat de preocuparea pentru amaratzii batutzi de soarta, cred ca intrebarea este mai potrivita pentru institutzia numita guvern/guvernare.
   ei administreaza banul public, colectat cu fortza dela amaratzi, pensionari, betzivi, cat si dela restul de..normali.
   si daca obtzii vreun raspuns. spune-ne si noua..

   biserica foloseste bani din danii.
   apropo, mata dai la biserica ?!
   ca dar din dar se face rai..
 • +1 (5 voturi)    
  Cititi istoria (Joi, 26 iunie 2008, 15:20)

  Dan [anonim]

  Bernard Shaw spunea ca "istoria ne invata ca oamenii nu invata nimic din istorie". Orice extremism a sfarsit prin a fi condamnat,iar aceasta "Fratie" nascuta din mintea unui om ce a declarat ca nu vrea sa fie mitropolit si acum este,ca nu vrea sa fie patriarh dar a candidat "la cererea unor credinciosi",este categoric o actiune extremista. Ce-i grav este ca tot dintr-o greseala extremista vechea si puternica Mitropolie a Ardealului a fost uzurpata si scindata.Primul mitropolit de origine romana al Ardealului (Andrei Saguna) probabil se rasuceste in mormantul din Rasinarii Sibiului.
  Daca n-ar avea minte as spune iarta-i doamne ca nu stiu ce fac,dar au si vor raspunde in fata Celui de Sus. Iert trecutul legionar si-l socot o greseala a tineretii,dar nu pot ierta actiuni extremiste.
  • +2 (4 voturi)    
   cititi humpty dumpty (Joi, 26 iunie 2008, 15:34)

   cocosila [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   "Iert trecutul legionar si-l socot o greseala a tineretii,dar nu pot ierta actiuni extremiste."

   ei,daca ne ierti pacatele tineretii, atunci ne-am mai linistit si noi... si promitem ca nu mai facem sporturi extreme si ne rugam la icoana lui micky mouse non stop
 • +1 (5 voturi)    
  fratia (Joi, 26 iunie 2008, 15:29)

  cocosila [utilizator]

  cardasia prostodoxa romana ... eu credeam ca tot poporul face parte de facto din aceasta "cosa nostra-la famiglia dei perdenti"... bineinteles ,asta in cazul in care nu sunt deja inscrisi la "fratia balcanilor-küru' europei"

  ai nostrii ca brazii cu mucii pe piept!
 • +3 (3 voturi)    
  Ecumenism sau talibanism? (Joi, 26 iunie 2008, 16:22)

  Ecumenistu [anonim]

  Mai bine ar face "o fratzie" de gen ecumenic pentru apropierea bisericilor crestine si nu una de tip extremist exclusivist pentru izolarea BOR de restul lumii civilizate.Dar pozitia talibana a IPS Bartolomeu e evidenta, vezi propunerile preasfintiei sale catre Sf. Sinod de mazilire a IPS Corneanu al Banatului ptr ca s-a impartashit la o ceremonie Gr-Catolica si a IPS Sofronie al Oradiei ptr ca a sfintzit apa la Boboteaza impreuna cu episcopul gr.cat Bercea, ocazie cu care credinciosii ortodocsi si gr. cat. s-au reconciliat in loc sa se dusmaneasca.
 • -3 (3 voturi)    
  super intelectuali (Joi, 26 iunie 2008, 16:30)

  ginel [anonim]

  Super intelectualul lu' peste prajit. Vine reporterul sa intrebe despre o organizatie religioasa si ii da cu Basescu si cu Becali.
  • +1 (1 vot)    
   super intelectuali (Vineri, 27 iunie 2008, 9:17)

   bucuresteanul [utilizator] i-a raspuns lui ginel

   tu esti se pare un super intelectual de-al lui Becali !
   Aici este vorba de lipsa de morala. Un hot ramane un hot chiar daca este cult, talentat si mitropolit !
 • +5 (5 voturi)    
  Si azi ca totdeauna... (Joi, 26 iunie 2008, 18:33)

  Barbisonis [anonim]

  Dealungul istoriei (cititi pe Iorga, Draghicescu, Xenopol, Pompiliu Eliade etc. etc.) BOR s-a dovedit retrograda, opunindu -se modernizarii si daca avem ca popor sa ne reprosam multe hibe Biserica nu e straina de ele ea insasi le-a cultivat.(ignoranta, obscurantism, nepotism, slugarnicie, pasivism etc.)
 • -3 (5 voturi)    
  com. (Joi, 26 iunie 2008, 18:57)

  nemos [anonim]

  Mitropolitul Bartolomeu este un mare ortodox. Chiar daca in tinerete era legionar el este un aparator al traditiei.
  • +2 (2 voturi)    
   aparator al traditiei (Vineri, 27 iunie 2008, 9:21)

   bucuresteanul [utilizator] i-a raspuns lui nemos

   Aparator al traditiei legionaro - securiste ! traditie inseamna sa nu doi inapoi ce ai furat ? Decat asa traditie mai bine la papuasi !
 • 0 (0 voturi)    
  interviu video (Joi, 26 iunie 2008, 19:28)

  Dragomir [anonim]

  Interviu video cu purtatorul de cuvant al Mitropoliei la Cluj: http://www.tv-net.ro/Stiri-Fratia-Ortodoxa-Romana-la-Cluj-Napoca+314
 • +2 (2 voturi)    
  ultima sansa (Joi, 26 iunie 2008, 19:29)

  tepes [anonim]

  Romani! Mai aveti singura sansa: convertiti-va cu totii la zoroastrism! (doar asa mai puteti invata sa diferentiati bine de rau)
 • -1 (3 voturi)    
  opus dei? (Joi, 26 iunie 2008, 22:57)

  George Damian [anonim]

  destul de interesanta atitudinea asta fata de orice incercare de organizare a mirenilor ortodocsi

  catolicii sunt ok daca se reunesc in cadrul opus dei, insa o fratie ortodoxa reprezinta intunecatele hauri ale iadului...

  hai sictir!
 • -2 (4 voturi)    
  oradea (Joi, 26 iunie 2008, 23:43)

  seba [anonim]

  ce sa-ti spun ce ne-am mai reconciliat la oradea ca se pupa sofronie cu bercea pe bot. problema multora dintre voi baieti este ca vreti civilizatie de la vest tocmai pentru ca sunteti necivilizati. pun pariu ca daca am fi majoritari catolici nici atunci n-ar fi bine, ati gasi voi nod in papura. voi habar nu aveti ce e Biserica dar vorbiti c-asa stiti voi de la mamaie ca sunteti mai destepti decat restul. carcotasi, nimic mai mult. fiti voi ba babuinilor civilizati si lumea o sa va urmeze. ne vom inchina la voi si va vom urma... dar aratati voi ma ceva demn de civilizatia occidentala care va e atat de draga. luminati mai jungla daca sunteti asa buni.
  • 0 (2 voturi)    
   bine punctat! (Vineri, 27 iunie 2008, 0:21)

   yo [anonim] i-a raspuns lui seba

   Sunt de aceeasi parere..
 • -1 (3 voturi)    
  In atentia d-nei/ d-rei jurnaliste (Vineri, 27 iunie 2008, 1:08)

  k [anonim]

  Doamna,
  inainte de a scrie dupa ureche un articol, va recomand cu caldura sa va faceti o elementara documentare si macar sa intrebati Mitropolia ce este Fratia Ortodoxa Romana.

  Este o organizatie care a fost reinfiintata din 1990, dupa ce a functionat o vreme in perioada interbelica. Este intr-adevar o organizatie cu precadere a laicilor, dar e sub ascultarea Sfantului Sinod, in fata caruia isi prezinta anual sau de cate ori este nevoie raportul.

  Cel mai probabil initiativa Mitropolitului de Cluj vizeaza organizarea unei filiale locale.

  Cu tot respectul pentru dansul, Prof. Shafir nu este specialist in asociatii ortodoxe si in problematica Bisericii Ortodoxe, iar in cazul de fata, iertat imi fie, fabuleaza.

  Daca oamenii nu au dorit sa fie inclusi in FOR si au fost totusi trecuti pe lista, este desigur regretabil.

  Dar la fel de regretabila este scrierea de articole neinformate care conduc publicul neavizat catre concluzii neavenite, iar pe cel avizat catre inca un zambet de amaraciune.
  • +2 (2 voturi)    
   d-rei jurnaliste (Vineri, 27 iunie 2008, 9:28)

   bucuresteanul [utilizator] i-a raspuns lui k

   "Daca oamenii nu au dorit sa fie inclusi in FOR si au fost totusi trecuti pe lista, este desigur regretabil".
   D-ra jurnalista a sesizat un fals, un furt intelectual ! Culmea facut de cica, cea mai morala institutie a statului. Dar ce te poti astepta de la unul care a fost trimis de securitate in America! Domnule k, inainte de a te lua de o jurnalista nu ar fi fost normal sa te intetesezi si de caracterul lui Valeriu Anania?
   • 0 (0 voturi)    
    bucuresteanul despre caracter (Marţi, 8 iulie 2008, 15:49)

    vlad [anonim] i-a raspuns lui bucuresteanul

    domnule bucurestean, catavreme nu cunosti nimic din activitatea IPS Anania, te rog, ai macar atat bun-simt si nu te exprima. despre pregatirea intelectuala si moralitatea sa chiar nu se poate vorbi decat in termeni laudativi. si apoi... uite ce am ajuns, sa vina bucuresteanul sa-si dea cu parerea in Ardeal. Putin bun-simt, totusi... ca nu prea aveti voi memoria colectiva a neamului astuia asa cum exista aici insirata pe secole.
    Eminescu nu zicea de tampit ca Ardealul e inima Romaniei si Biserica Ortodoxa maica neamului astuia abuzat din toate partile posibile.
    te inteleg, e mai usor sa fii de partea celor ce dau si nu de partea celor ce incearca sa se apere
  • 0 (0 voturi)    
   shafir expert (Vineri, 27 iunie 2008, 21:35)

   jorj [anonim] i-a raspuns lui k

   poate in ortodoxia lor.
 • +1 (1 vot)    
  o carutza ruginita (Vineri, 27 iunie 2008, 6:12)

  Marian2008 [anonim]

  Asta este Mitropolia Clujului, o forma fara prea mult fond, cu proiecte stagnate de zeci de ani (biserica din Manastur), cu un deficit de personal uman remarcabil, cu o scoala care a pierdut teologi de calitate - diac Ioan Ica Jr este unul dintre ei, Bartolomeu Anania face caz de intelectualitate dintr-un complex tardiv, in orice caz nu se prea vede ortodoxia lui Andrei Marga sau Ovidiu Pecican (pasionat de erosul, mai degraba decit dreapta credinta a lui Stefan cel Mare si Sfint). Mitropolia a scos o revista Tabor tot chipurile pentru intelectualitate - circulatie zero, rezonanta minima, continut mediocru. Fratia Ortodoxa e o chestie rasuflata si ne arata cadrele prafuite in care se gindeste astazi implicarea laicatului. Shafir e penibil, nici vorba, dar si Mitropolia i-a dat apa la moara.
 • -3 (3 voturi)    
  N-am cuvinte! (Vineri, 27 iunie 2008, 8:56)

  Carmen [anonim]

  Macar Talibanii sunt uniti si nu inghit tot ce le toarna occidentul pe gat,sunt tari in credinta lor si nu fac compromisuri care i-ar desfiinta ca natiune,gandire.Or fi ei teroristi si alte " defecte",dar sunt mult mai de apreciat in nationalismul lor decat noi care suntem gata s-o vindem si pe mama pentru un strop de " civilizatie occidentala" in loc sa apreciem , sa intarim , sa iubim ceea (Credinta ortodoxa si Institutia Bisericii)ce ne-a tinut atatia ani in tara asta intre Imperii, sa vorbim limba asta pe care toti se kk astazi si o leapada ca pe un gunoi.

  Cred ca daca ar vedea marii nostrii domnitori cujm se terfelesete credinta , se injoseste,minimalizeaza ,omogenizeaza ...ei s-ar rasuci in mormant.Ei care si-au dat viata pentru Adevar.Acum nu mai conteaza pentru unii, e vina Bisericii nu vina lor ca nu sunt fermi, demni ,ca sa nu mai vb de low esteem...care e vina noastra si a mentaliatii in care singuri ne complacem. Dar in nebunia noastra trebuie sa gasim ceva sa desffintam , ceva in care sa lovim, un tap ispasitor pentru toate frustrarile noastre.Mai bine cersim de la Occident, in loc sa impunem respect...Mai bine ne ploconim cu un zambet tamp, sa-si puna Europa talpa ei pe capul nostru doar doar ne cade si noua un oscior.

  Sunteti niste imbecili toti care sunteti anti-patrie, anti-ortodoxie, anti-romanism...n-am cuvinte.Decat sa stati in tara asta mai bine faceti-va de kkt in alta zona a lumii, si poate norocosi veti avea sansa sa va mai invete careva ce inseamna sa fii patriot si sa te dedici tarii tale buna, rea, cum e ea...e a ta.
  • +2 (2 voturi)    
   patriotism? (Vineri, 27 iunie 2008, 10:14)

   bucuresteanul [utilizator] i-a raspuns lui Carmen

   Ce imi plac "romanii verzi" care habar nu au de istorie! Cel mult stiu istoria invatata in scoala generala, aia pasoptista. Domnisoara Carmen, dece nu te duci in Afganistan, la talibani. Insa, atentie! Perntru ei ortodoxi sunt niste unelte ale diavolului, care trebuie starpite! Domnisoara, unii dintre noi am iesit din Evul Mediu, dumneata si cu talibanii, inca nu!
   • 0 (0 voturi)    
    ce stupid! (Marţi, 8 iulie 2008, 9:37)

    Carmen [anonim] i-a raspuns lui bucuresteanul

    Oare nu ne vom trezi niciodata, sa ne aparam adevaratele valori : tara,biserica,unitatea?Cred ca institutia bisericii a fost prezentata eronat in sondaje ca lider pentru gradul mare de incredere acordat din partea populatiei.
    Trist ca oamenii prefera sa fie superficiali, dezinformati, decat sa creada ca Ortodoxia le ofera singura modalitatea reala de a exista aici in aceasta viata dar si dincolo.Prefera sa se lase manipulati de stiri cu continut hiperbolizat, ca sa arunce cu pietre.In loc sa intelegem ca de noi depinde ce le vom oferi copiilor nostri, o viata importata sau ceva autentic romanesc.Probabil ca dumneavoastra faceti parte din prima categorie...iar felul in care va adresati imi sugereaza ca nu numai sunteti lipsit de bun simt, tipic bucurestean dar sunteti cu totul in afara problemei.Cand va veti trezi, va fi prea tarziu.Nu se poate multiculturalism, pluralism, a se vedea din experienta Angliei, Germaniei.Nu-i nimic la noi se poate renunta la tot, totul este compromis,si poate fi inlocuit cu societatea occidentala importata , rece , echidistanta, dezumanizata, consumista..."Brave New World",nu?
    In locul comentariilor de bun simt, argumentate...se practica mitocania, mistocaria, diversiunea, dzinformarea...nu va suna familiar?E clar unii au o mentalitate comunista inca, care cred tot ce spun gazetele, care fac pe desteptii pe forumuri.Arata IQ si gradul de civilizatie al unui popor.Stam foarte slab la capitolul asta.
    Cat despre talibani, daca nu ati inteles un lucru elementar, ca e de apreciat fermitatea cu care isi apara fiinta nationala , nu crimele si exagerari de ordin politic ,social...atunci nu stiti sa faceti o simpla diferenta de nuante, sau nu cititi cu atentia ceea ce se scrie...in concluzie va dati cu parerea , sa va aflati in treaba.Credeti-ma chiar si talibanii au morala mai dezvoltata ca dumneavostra, un bun musulman apreciaza un om integru nemusulman , d-voastra nu apreciati ca cineva sa-si apere tara.Cine e "taliban" pana la urma??
 • 0 (0 voturi)    
  De ce.... (Vineri, 27 iunie 2008, 10:08)

  Scrum [utilizator]

  De ce ii numiti intelectuali? Daca eu as declara ca inca mai cred in Mos Craciun as fi declarat retardat. Nu va chinuiti cu raspunsuri acide, doar mi-am spus parerea, nu mai revin. Peace.
 • 0 (0 voturi)    
  re: Andrei Marga, ecumenism (Vineri, 27 iunie 2008, 11:23)

  Pic [anonim]

  degeaba doreste ecumenism daca nu exista credinta. fara credinta nu se pot construi decat forme goale care nu vor fi "locuite" de nimeni.
  Si eu cred in ecumenism, dar prefer sa cred in ecumenism fiind alaturi de oameni ca Bartolomeu, care aduc spre ecumenism CREDINTA - si nu o ideologie goala promovata de oameni ca daniel (nu-l simt ca fiind un "Patriarh", pt. mine e un simplu om, nu insa si un om al bisericii).
  Credinta adevarata este batjocorita astazi oriunde s-ar afla: si la mitropolitul corneanu, si la bartolomeu.
  Credinta trebuie sa lupte ca sa existe in aceste vremuri urate si foarte grele.
 • +2 (2 voturi)    
  FRATIA ORTODOXA (Vineri, 27 iunie 2008, 11:30)

  ANONIM [anonim]

  Cred ca BARTOLOZMEU vrea sa infiinteze Hotia ortodoxa pentru fiu-su, Radu Preda
 • 0 (0 voturi)    
  celor ce nu le place ...fratzia (Vineri, 27 iunie 2008, 20:48)

  jorj [anonim]

  in randul clerului, cuvantul de frate/fratzie e ceva obijnuit.
  in universitatzile americane se foloseste acelasi cuvant pentru asociatzii studentzesti - brotherhood.

  si'acu, mai to'ashi, cum atzi vrea sa se numeasca: tovarashii, organizatzii de baza, sindicate, bresle, asociatzii libere ( cu aprobare ) ?!

  nu uitatzi ca se obijnuia adresarea cu fratzi romani, pana sa fie inlocuita cu stimatzi tovarashi...
 • -1 (1 vot)    
  strigatul fesenitului ylici: pazea, legionarii ! (Vineri, 27 iunie 2008, 20:53)

  jorj [anonim]

  Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului anuntase pe 23 iunie, intr-un comunicat, infiintarea asociatiei neguvernamentale Fratia Ortodoxa Romana, prezentata drept o “asociatie prin excelenta a mirenilor” care “va promova ideea de spiritualitate crestina si cultura religioasa activa, prin organizarea de cursuri speciale pe teme religioase, dezbateri, conferinte si simpozioane, procesiuni, pelerinaje si excursii la locurile sfinte si manastirile cele mai importante ale crestinatatii, prin editarea de carti, reviste si pliante in sprijinul unei cat mai bune cunoasteri a normelor de viata crestine si a trecutului de lupta si afirmare a Bisericii noastre.”

  mda..
  suna a chemare legionara. :0)
 • 0 (0 voturi)    
  Fratia dezbinarii (Duminică, 29 iunie 2008, 18:17)

  Max Goldstein [anonim]

  “Fratia Ortodoxa Romana” este gandita ca un for de dezbatere publica,(...) cu accentul pus pe ideile solidaritatii si moralei crestine, pe sublinierea identitatii noastre in lumea Orientului ortodox si a Occidentului catolic si protestant, pe deschiderile cat mai largi sub raport ecumenic"...
  ma tem ca de deschiderile largi ecumenice s-au speriat "inteleftualii" gen Marga - profesor de economie socialista, vajnic aparator al valorilor moralei socialiste, gropar al invatamantului romanesc post-revolutionar...
  Pecican, alt suprinzator nume pe lista Fratiei esuate inca din start, era un vajnic suporter al "ardeleanului" Sabin Gherman, cel cu ideea separarii Ardealului de "miticii" de la Bucuresti.
  un amestec foarte straniu pe aceste liste "ortodoxe" ale unei asa zise Fratii - de larga respiratie ecumenica...o treaba tipic romaneasca, ca sa nu zic tipic ardeleneasca.
  interesante insa observatiile "de pe margine" alese de hotnews pentru a ilustra materialul. sa alegi un evreu pentru a te referi la o organizatie crestina este deja tipic pentru Hortnews. La fel de inspirat si cu o alta ocazie Agentia a pus pe un anume Ernu, comunist si totodata evreu, sa-si dea cu parerea despre Biserica, acesta producand fireste o "analiza" de tot rasul.
  oare ziaristii de la Hotnews chiar nu stiu ca pentru evrei Jesus este nashpa, ca religia le pute, ca mai ales crestinismul este o tema care ii scoate din sarite?
  a te adresa unui evreu pentru a comenta "afaceri crestine" este ca si cand te-ai adresa unui vegetarian sa comenteze binefacerile piftiei si jumarilor (sau invers).
 • 0 (0 voturi)    
  Marea Amenintare Legionara... din nou pe tapet (Duminică, 29 iunie 2008, 18:30)

  Max Goldstein [anonim]

  Comentariul concluziv al "articolului" Hotnews apartine unui asa zis profesor, prieten al lui Marga, se intelege din text.
  acest "profesor" Micheal Shafir - stie cineva cumva ce preda, care sunt lucrarile sale stiintifice, cand si-a dat examenele de profesor? parca a fost ziarist la Europa Libera, candva. de cand si pana unde a ajuns cadru universitar? ce competente universitare il recomanda? in ce calitate da verdicte? de "universitar" de ex-ziarist expirat? de sustinator al lui Ion Iliescu - cel care a adus minerii la Bucuresti pentru a "lichida lovitura de stat legionara"?
  Inventia "legionarilor" a fost in exclusivitate "opera" lui Iliescu si Roman, cosangeanul lui Shafir (coreligionar nu este cu Shafir deoarece Roman a fost botezat si ortodox si catolic, de tatane-su, iar Shafir este ateu militant). Shafir stie prea bine ca in Romania nu a mai ramas picior de "fascist" si legionar altfel nu s-ar fi stabilit el aici, pe bani buni, romanesti. "extremismul" pe care il tot invoca prolectultisti ca Shafir ar fi trebuit pana acum sa dea semne ceva - un cap spart macar, daca nu o noapte a cutitelor lungi. pana una alta singurele capete sparte au fost ale studentilor Universitatii Bucuresti, bumbaciti bine de minerii si securistii lui Iliescu. Daca "extremismul" il supara atat de tare pe "profesor" de ce nu l-am auzit pana acum cerand judecarea lui Ion Iliescu, seful extremistilor din Romania, activistul comunist cu mainile patate de sange, inca din 1956, cand condamna studentii romani care au militat in favoarea ungurilor calcati de tancurile sovietice
 • 0 (0 voturi)    
  Ia cititi! (Marţi, 8 iulie 2008, 10:08)

  Carmen [anonim]

  http://www.crisana.ro/stiri/cultural-5/-in-tara-aceasta-exista-atat-de-multa-credinta-dar-exista-si-lasitate--60939.html


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică