Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Ucraina decide construirea unui port pe Bastroe, in timp ce Consiliul Europei solicita sistarea lucrarilor la proiectul Bastroe

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Joi, 26 iunie 2008, 11:16 Actualitate | Esenţial


Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) solicita sistarea lucrarilor din cadrul proiectului Bastroe si infiintarea euroregiunii Marii Negre, informeaza un comunicat al MAE. In acelasi timp insa, Ministerul ucrainean al Transporturilor si Comunicatiilor a anuntat - potrivit portalului Agrimarket.info - construirea unui nou port la Dunare, la Vilkovo, oras situat la cativa kilometri de canalul Bastroe.

Membrii APCE au solicitat Comitetului Miniştrilor să invite statele membre să se abţină de la orice activităţi care pun în pericol ariile protejate din jurul Mării Negre şi să pună capăt celor în curs, în special proiectului căii de navigaţie Dunăre-Marea Neagră derulat de Ucraina („proiectul Bâstroe”). Această solicitare a fost înscrisă în Recomandarea pe tema „Combaterea degradării mediului în Marea Neagră”, adoptată la 23 iunie 2008, de către plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în baza raportului deputatului român Laurenţiu Mironescu.

Tot in aceeasi zi, ucrainenii anuntau construirea unui nou port la Dunare, la Vilkovo, oras situat la 7 kilometri in amonte de canalul Bastroe.

Ministrul adjunct al transporturilor, Igor Urbanskiy, a spus ca portul comercial Reni si-ar pierde din importanta, iar construirea noului port este si o chestiune geopolitica. Partea romana a primit 600 de metri de la ucraineni, dar nu si-a respectat insa angajamentul de a oferi acces liber la infrastructura rutiera si de cale ferata. In aceste conditii, portul Reni isi pierde din functionalitate si este necesara construirea unui nou port care sa fie legat de Dunare printr-un canal, in zona Vilkovo.

Potrivit ministrului, constructia ar trebui sa inceapa in doi ani si sa se finalizeze in cinci, iar costurile estimate sunt de 3,6 miliarde de dolari. Urbanskiy a mai spus ca se intentioneaza crearea unui consortiu pentru construirea portului.

In urma cu doar o saptamana, Ucraina a primit un avertisment de la tarile membre ale Conventiei de la Aahus pentru Bastroe. La nivel international, acest avertisment reprezintă un semnal pentru comunitatea internaţională, în sensul că Ucraina nu acţionează cu responsabilitate şi bună-credinţă pe plan internaţional, ceea ce poate avea ca repercusiuni pierderea calităţii de beneficiar al unor proiecte, a programelor de asistenţă financiară.728 vizualizari


Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version