Romania controleaza fenomenul coruptiei in aceeasi masura ca state precum Lesotho si Trinidad Tobago, are o stabilitate politica similara celei din Rwanda si o eficienta a actului de guvernare comparabila cu a statului Guyana, sunt cateva dintre concluziile studiului "Indicatorii Guvernarii la nivel Global", intocmit de Banca Mondiala. Studiul, care include 212 tari, face evaluarea guvernarii in functie de sase criterii: "Suveranitatea legii", "Controlul coruptiei", "Alegerea si Responsabilitatea", "Stabilitatea politica", "Eficacitatea guvernamentala", "Calitatea reglementarii".

Potrivit criteriului "Suveranitatea legii", Romania ocupa pozitia 140 intre cele 212 state, fiind depasita de Bulgaria, India sau Chile, dar situandu-se inaintea altor state, precum Rusia, Mexic sau Belarus.

In ceea ce priveste "Controlul coruptiei", studiul, care claseaza Romania pe pozitia 136 la egalitate cu Lesotho si Trinidad Tobago, releva ca acest indicator s-a inrautatit fata de 2006, desi s-a imbunatatit considerabil in ultimii 11 ani. La acest capitol, al controlului coruptiei, Chile, Ungaria sau Turcia sunt situate inaintea Romaniei.

In functie de criteriul "Stabilitatea politica", Romania se afla pe pozitia 104, la egalitate cu Rwanda. Comparativ cu 2006, indicatorul a cunoscut o ameliorare, dar a scazut semnificativ fata de 1996. Romania devanseaza Moldova, Rusia, Turcia sau Ucraina, insa se gaseste pe o pozitie mai slaba decat Aruba, Botswana, Estonia sau Kazahstan.

"Calitatea reglementarii" este similara celei din Botswana, Africa de Sud si Republica Vanuatu. Romania este clasata pe locul 71, in urcare usoara fata de 2006 si considerabila fata de 1996.

La capitolul "Alegerea si Responsabilitatea", Romania este pe pozitia 82 la egalitate cu Croatia. Andorra, Estonia, Ghana, Grenada sau Guam au primit evaluari mai bune decat Romania, in functie de acest indicator.

Din punctul de vedere al "Eficacitatii guvernamentale", Romania este la egalitate cu Guyana, pe pozitia 99. Indicatorul s-a deteriorat usor din 2006, insa s-a imbunatatit considerabil fata de 1996. Studiul arata ca Bulgaria, Namibia, Panama, Antigua si Barbuda au guvernari mai eficiente decat Romania.

Cei sase indicatori ai studiului reflecta evolutia in 2007 fata de 2006 si, respectiv, 1996.

  • "Alegerea si Responsabilitatea" evalueaza perceptia asupra modului in care cetatenii pot participa la alegerea guvernului, libertatea de expresie, de asociere si independenta presei.
  • "Stabilitatea politica si absenta violentei" indica masura in care un guvern risca sa fie destabilizat sau rasturnat prin folosirea unor metode neconstitutionale sau violente.
  • "Eficacitatea guvernamentala" masoara perceptia asupra calitatii serviciilor publice si civile, gradul de independenta al guvernului fata de presiunile politice, calitatea formularii si implementarii de politici si credibilitatea angajamentului luat de executiv.
  • "Calitatea reglementarii" arata capacitatea unui guvern de a formula si implementa reglementari in scopul dezvoltarii sectorului privat.
  • "Suveranitatea legii" masoara perceptia asupra modului in care functioneaza regulile si legile unei societati, respectiv calitatea impunerii clauzelor contractuale, drepturilor de proprietate, functionarea politiei si justitiei.
  • "Controlul coruptiei" evalueaza modul in care puterea publica este folosita in interes personal, precum si modul in care statul este controlat de interese private.