Parintii fetei de 11 ani care a ramas insarcinata in urma unui viol vor sa o duca in Anglia pentru intreruperea sarcinii, anunta Realitatea TV.Decizia parintilor vine dupa ce medicii din Iasi s-au opus unui avort, considerand ca intreruperea unei sarcini de 20 de saptamani ar pune in pericol viata fetei.

Ulterior, la solicitarea Autoritatii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, a fost infiintata o comisie din specialisti ai Ministerelor Muncii, Sanatatii si Justitiei, pentru a analiza daca fetita de 11 ani din Neamt ar trebui sa pastreze sarcina sau sa recurga la un avort.

Comisia se va reuni in aceasta dupa-amiaza si poate decide fie recurgerea la avort, caz in care trebuie modificata legislatia interna, fie continuarea sarcinii, caz in care parintii fetitei se pot deplasa intr-o tara in care legea permite oprirea sarcinii la o varsta de peste 20 de saptamani.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a afirmat ca, in cazul in care Comisia decide schimbarea legislatiei, acest lucru nu se poate realiza "de pe o zi pe alta" si se impune o dezbatere publica in care sa fie implicati medici, psihologi, Biserica si societatea civila.

"In cazul in care se va decide ca nimic nu impune intreruperea sarcinii, cazurile pot fi rezolvate de cei implicati in state in care legislatia permite acest lucru", a precizat ministrul.

In cadrul conferintei de presa, Eugen Nicolaescu a facut public numele fetitei de 11 ani care, dupa ce a fost violata de unchiul sau, a ramas insarcinata.

Fetita a fost adusa la spital, de familie, in urma cu doua saptamani, dupa ce s-a plans ca are dureri abdominale, iar medicii au constatat ca este insarcinata. Investigatiile efectuate pana in prezent arata ca pruncul, de sex feminin, este perfect sanatos.

Politistii nu au reusit inca sa-l prinda pe unchiul minorei, iar procurorii au propus marti Tribunalului din Piatra Neamt ca tanarul de 19 ani sa primeasca mandat de arestare in lipsa.

In Romania, Codul penal prevede ca o sarcina poate fi intrerupta pana la 14 saptamani. Dupa aceasta perioada, sarcina poate fi intrerupta doar daca fatul prezinta malformatii sau viata mamei este in pericol iminent.

In Marea Britanie, legislatia permite intreruperea unei sarcini pana la 24 de saptamani.