Ambasadorul britanic la Bucuresti a dialogat cu cititorii HotNews.ro: Nu cred ca romanii au o imagine negativa in Marea Britanie

de H.N.     HotNews.ro
Marţi, 24 iunie 2008, 11:39 Actualitate | Esenţial


Robin Barnett, Ambasadorul Marii Britanii in Romania
Foto: Hotnews
Ambasadorul britanic la Bucuresti, Excelenta Sa Robin Barnett, s-a aflat marti in redactia HotNews.ro, unde a purtat un dialog on-line cu cititorii HotNews.ro. Timp o ora si jumatate, Robin Barnett a vorbit despre accesul romanilor pe piata muncii din Marea Britanie, despre lupta anti-coruptie din Romania sau probleme globale precum schimbarile climatice ori respectarea drepturilor omului.

Raspunsurile la intrebarile cititorilor HotNews.ro au fost postate ca si comentarii, pe care puteti citi mai jos. Ambasadorul britanic va raspunde, in urmatoarele zile, si la restul intrebarilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2371 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  munca fara restrictii (Marţi, 24 iunie 2008, 11:58)

  daniel [anonim]

  Am intrebat si ieri: ce sanse sunt ca romanii sa munceasca legal si fara nici o restrictie in Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2009, asa cum se aude?
 • 0 (0 voturi)    
  A inceput chat-ul (Marţi, 24 iunie 2008, 12:00)

  Cristian Pantazi - Moderator [utilizator]

  Buna ziua. In redactia HotNews.ro se afla ambasadorul britanic, ES Robin Barnett. Pentru inceput, va raspunde intrebarii legate de accesul romanilor pe piata fortei de munca din UK. Asteptam in continuare intrebarile dumneavoastra.
 • 0 (2 voturi)    
  Working Permit (Marţi, 24 iunie 2008, 12:01)

  Bogdan [anonim]

  Domnule Ambasador,

  Doresc sa stiu cit de mari sint sansele ca romanii sa aiba acces liber pe piata muncii din Marea Britanie, incepind de la 1 ianuarie 2009.

  Va multumesc
 • +1 (1 vot)    
  Turcia in UE (Marţi, 24 iunie 2008, 12:04)

  Emi [anonim]

  Domnule ambasador,

  Credeti ca Turcia intruneste conditiile necesare pentru a adera la UE? In cat timp considerati ca aceasta aderare ar fi posibila? 5, 10, 20 de ani? De ce ar trebui sa accepte tarile membre aderare Turciei la UE?
  • 0 (0 voturi)    
   Aderarea Turciei la UE (Marţi, 24 iunie 2008, 12:14)

   E.S. Robin Barnett - Ambasadorul Marii Britanii [hotnews.ro] i-a raspuns lui Emi

   Guvernul britanic sprijina aderarea Turciei la UE. Totusi, la fel ca in cazul Romaniei, Turcia va trebui, in primul rind, sa indeplineasca toate conditiile pentru aderare. Asa incit este imposibil sa estimez cit va dura acest proces.
 • 0 (0 voturi)    
  Accesul romanilor pe piata de munca din UK (Marţi, 24 iunie 2008, 12:10)

  E.S. Robin Barnett - Ambasadorul Marii Britanii [hotnews.ro]

  Dupa cum se stie, guvernul britanic apreciaza ca politica de migratie controlata a fost un mare succes. Totusi, avind in vedere anumite presiuni asupra serviciilor publice, precum locuintele si scolile, si evaluind necesitatile pietei de munca, guvernul nostru a hotarit sa mentina restrictiile privind accesul romanilor si bulgarilor pe piata britanica a muncii. Oricum, in cursul anului 2007, peste 30.000 de cetateni romani si bulgari au primit permise de munca, iar 7.300 muncitori sezonieri au fost angajati in sectorul agricol. Statisticile arata ca romanii vin in Marea Britanie sa lucreze, contribuind astfel la succesul economiei si ocupind posturi in multe domenii. Daca doriti mai multe informatii despre regulile specifice, puteti sa accesati pagina de internet a ambasadei - www.britishembassy.gov.uk/romania
  Nu pot sa comentez astazi cu privire la calendarul procesului de revizuire a accesului romanilor pe piata britanica a muncii.
  • +1 (1 vot)    
   chiar asa ... (Marţi, 24 iunie 2008, 20:39)

   cristian [anonim] i-a raspuns lui E.S. Robin Barnett - Ambasadorul Marii Britanii

   e ciudat cum guvernul domniei tale cere mereu introducerea economiei de piata in Romania - tara mea - precum si eliminarea subventiilor pentru orice companie romanesca - in conditiile in care acum cateva luni guvernul domniei tale a salvat de la lichidare Northern Rock cu banii contribuabililor englezi, ne cereti sa cumparam armament modern - produs in vest, ne cereti sa trimitem armata in zone de conflict, ne cereti sa eliminam coruptia - mai bine ati cerceta cum cheltuie parlamentarii englezi fondurile alocate pentru cheltuieli personale, ne cereti sa fim ceea ce domniile voastre nu sunteti si nici nu veti fi.
   cu alte cuvinte dumneata si primul ministru al marii britanii precum si guvernul pe care il reprezentati sunteti avocatii economiei libere de piata - free market - care se stie ca nu are alte efecte decat de a muta bogatia din mainile tuturor in mainile celor putini si avuti.daca ne cereti sa functionam ca cetateni intr-o economie de piata in tara mea, Romania, ia faceti bine si ridicati restrictiile de pe piata muncii din marea britanie pentru romani deoarece intr-o economie de piata libera, fara restrictii, cum guvernul dumneavostra cere, trebuie sa fie libera pentru toti, nu doar pentru cei care au arme nucleare.
   ma consider egalul oricai englez, cel putin si am mandria mea ca sunt roman, nu vad de ce trebuie sa stau in marea britanie ca self-employed, muncind zi de zi in conditii in care protectia muncii nu este aplicata deloc, fara asigurare medicala, fara siguranta unui loc de munca. adica eu forta de munca flexibila de merg cu spatele la pamant, dumneavostra si cei ca dumneavostra advocati pentru avantajele mersului pe spate in timp ce va infigeti mainile in toate comisioanele care vi se ivesc in fata.
   domnule barmett, cu stima si mandrie va spun ca mai repede defilez pe strada cu tiganii, romanii si oricare alti cetateni ai Romaniei decat cu reprezentatii 'democratic alesi' ai EU.
   • 0 (0 voturi)    
    chiar asa (Marţi, 24 iunie 2008, 22:45)

    xy [anonim] i-a raspuns lui cristian

    excelent comentariu de la cap la coada.
    evident, "armament modern produs in vest" inseamna de fapt fregate second-hand, cumparate la pret de vase noi.
 • -2 (2 voturi)    
  Intrebari (Marţi, 24 iunie 2008, 12:11)

  Alex [anonim]

  Buna ziua Domnule Barnett, Domnule Pantazi,

  Am si eu cateva intrebari pt Dvs Domnule ambasador. Sunt un tanar care tocmai termina o facultate in Romania si as vrea sa stiu care sunt perspectivele pt mine de a lucra si a ma integra in tara Dvs si ce conditii trebuiesc indeplinite?
  Oare faptul ca provin din alta tara imi va afecta intr-un fel activitatea in UK? Si mai adaug ca tara este Romania si din cate am citit in diverse articole nu suntem f bine priviti in UK.
  Ce imi puteti spune legat de obtinerea cetateniei in UK? Sub ce conditii se poate face?

  Va multumesc pentru timpul acordat raspunderii la intrebarile mele.
 • +1 (3 voturi)    
  Justitie (Marţi, 24 iunie 2008, 12:12)

  Horia [anonim]

  Cum vedeti recomandarea Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor conform careia plenul ar trebui sa voteze impotriva anchetarii fostului premier Adrian Nastase?
  Se poate intampla ca raportul de tara sa fie influentat negativ de acest aspect?

  Si in general, cum vedeti reformele din Justitie din Romania in ultimii doi ani? Exista progrese, stagnari, intarzaieri sau regrese?
  • 0 (0 voturi)    
   Progresele in justitie (Marţi, 24 iunie 2008, 12:21)

   E.S. Robin Barnett - Ambasadorul Marii Britanii [hotnews.ro] i-a raspuns lui Horia

   Cred ca in ultimii ani, Romania a reusit sa faca progrese importante in ceea ce priveste reformele in justitie, dar Guvernul Romaniei a acceptat ca mai sint multe de facut. Guvernul britanic a sprijinit acest proces de reforma, inclusiv prin intermediul unor proiecte bilaterale.
   Ca ambasador, nu pot comenta cu privire la politica interna. Totusi, sper ca Parlamentul va lua o decizie buna in ceea ce priveste recomandarea recenta a Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Clauza de salvgardare (Marţi, 24 iunie 2008, 12:14)

  Silviu [anonim]

  Domnule ambasador,

  Romania a fost acceptata in UE cu oarecare indoieli privind posibilitatea tarii de a reforma sistemul juridic si de a-i trimite pe marii corupti in fata justitiei. Iata ca a trecut un an si jumatate si nici un corupt nu a fost judecat sau condamnat. Exista o dezamagire la nivelul Comisiei Europene privind lipsa de progres a justitiei din Romania? Se va reflecta nemultumirea in urmatorul raport de monitorizare a CE? Ce parere aveti dumneavoastra in aceasta chestiune?
 • 0 (0 voturi)    
  Romanian and Bulgarian Discrimination (Marţi, 24 iunie 2008, 12:15)

  Marius [anonim]

  Elements of the Accession Worker Card regime are more onerous than the work permit regime for third-country nationals or than the regime that applied to A2 (Romanian & Bulgarian) nationals prior to accession. There is a same-day service for visa applications in Romania and Bulgaria, just as there is a same-day service for applications for leave to remain submitted by third-country nationals at the Public Enquiry Office in Croydon. There is no same-day service for an Accession Worker Card.

  If an A2 national is currently in the UK wishes to change employer, the new employer will apply for permission to them to work. If that is approved, the worker must apply for an Accession Worker Card. ILPA members report that Accession Worker cards issued in the UK are taking between 20 days and 8 weeks to be produced. Only once the A2 national has received the card can they take up employment for the new employer. By contrast, if a new employer applies for a work permit for a third-country national currently in the UK with leave to enter or remain as a work permit holder then once the work permit application is approved the third country national may immediately commence work for the new employer pending the outcome of the leave to remain application. The work permit approval letter issued by the Border and Immigration Agency specifically states that this is the case.

  A2 nationals not yet working in the UK cannot work while they wait for their Accession Worker Card to be processed. (after a Work-Permit has been issued)

  Thus, the A2 national is in a less favourable position than they would have been prior to Accession in the EU.

  What is your position regarding this issue. Is there anything you could do about it?
 • 0 (0 voturi)    
  crime&immigration (Marţi, 24 iunie 2008, 12:15)

  Mihai [anonim]

  McCann Erickson tocmai a dat publicitatii un raport, "Mood of Britain", in care analizeaza, din perspectiva marketingului, ce-i nemultumeste cel mai mult pe consumatorii britanici. Dupa Gordon Brown si banci, britanicii par mai cinici in privinta ecologiei si sunt nemultumiti in mod aparte de crime&immigration - mai nemultumiti decat anul trecut. Cum evalueaza Foreign Office atitudinile britanicilor fata de crime&immigration si cum se reflecta, practic, aceste evaluari in ceea ce face Ambasada UK in Romania, in contextul discutiilor nesfarsite chiar si dupa aderare, in presa sau la nivel oficial, despre muncitorii/raufacatorii/imigrantii romani?
  • 0 (0 voturi)    
   Criminalitate si imigratie (Marţi, 24 iunie 2008, 12:34)

   E.S. Robin Barnett - Ambasadorul Marii Britanii [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Toti cetatenii UE sint preocupati de teme precum protectia mediului inconjurator si situatia economica si subiecte legate de infractionalitate si imigratie. In acest context, Marea Britanie a lucrat cot la cot cu partenerii sai din UE pentru a gasi o solutie la aceste preocupari. De exemplu, Consiliul European de saptamina trecuta a discutat anumite aspecte cu privire la situatia economiei globale, inclusiv preturile alimentelor si combustibililor si si-a reafirmat angajamentul in lupta impotriva schimbarilor climatice. Este important ca UE sa raspunda in continuare preocuparilor tuturor cetatenilor sai.
   Cit despre imaginea romanilor aflati in Marea Britanie, nu cred ca romanii au o imagine negativa. Cred ca de fapt este vorba despre o perceptie depasita din ambele directii. Cind se gindesc la Romania, britanicii tind sa-l mentioneze pe Dracula sau Ceausescu, iar pentru romani, Marea Britanie inseamna in primul rind Big Ben sau ceata londoneza. Pentru mine, dezvoltarea turismului si a schimburilor comerciale in ambele directii e cea mai buna metoda pentru modernizarea acestor perceptii.
 • 0 (0 voturi)    
  actiuni directe (Marţi, 24 iunie 2008, 12:16)

  lexites [utilizator]

  dle. ambasador,

  au aparut mai multe articole in ziare cu reputatie buna, care spun ca rolul ambasadorilor vest-europeni in Romania a fost mult mai important decat se crede in adoptarea masurilor de reforma.

  S-a vorbit de un fel de presiune discreta exercitata de exemplu prin prezenta ambasadorilor in persoana la diverse sedinte publice ale CSM, discutii cu sefi de partide inaintea unor voturi importante (ex. cu Geoana inainte de votul pentru suspendarea presedintelui) si poate si altele

  Este o actiune sistematica? Exista o coordonare intre ambasadorii diverselor tari importante UE pe teme interne romanesti?
  • 0 (0 voturi)    
   Rolul ambasadorilor straini in Romania (Marţi, 24 iunie 2008, 12:42)

   E.S. Robin Barnett - Ambasadorul Marii Britanii [hotnews.ro] i-a raspuns lui lexites

   Inainte de aderarea Romaniei la UE, ambasadorii din statele membre UE si echipele lor au jucat un rol important pentru a sprijini Romania sa indeplineasca conditiile de aderare. Dupa aderare, Romania este un aliat in interiorul UE si e absolut normal pentru un ambasador sa aiba contacte strinse nu numai cu Guvernul Romaniei, ci si cu oameni de afaceri, societatea civila si reprezentantii principalelor partide politice. Ca ambasadori ai statelor membre UE, continuam sa ne intilnim cu figuri proeminente, dar deciziile majore sint luate, asa cum este normal, la Bruxelles.
 • 0 (0 voturi)    
  Anglia la Campionatul Mondial? (Marţi, 24 iunie 2008, 12:18)

  Mutu [anonim]

  Excelenta Voastra,

  Echipa de fotbal a Angliei vede de acasa turneul final din Elvetia si Austria. Este nationala Angliei intr-un regres? Stim ca englezi sunt mari iubitori de fotbal. Vom vedea Anglia la turneul final al Campionatului Mondial din Africa de Sud?
 • 0 (0 voturi)    
  ... normalitate (Marţi, 24 iunie 2008, 12:19)

  Marcus [anonim]

  Excelenta,

  Cand vom vedea masuri concrete care vor duce la normalizarea societatii romanesti ? Cand vom vedea actiuni concrete ale UK, orientate in asa fel incat politicienii sa-ti tina cuvantul dat ?

  Probabil ca era mai bine sa amanati intrarea noastra in UE pana in momentul in care vom fi pregatiti.

  As dori sa ne spuneti ferm daca UK sustine activarea urgenta a clausei de salvgardare pe Justiei , ca masura de corectie impotriva blocajului in care se afla justitia in Romania.

  Cu respect,

  Un simplu ...roman
 • 0 (0 voturi)    
  Aderarea la zona Euro (Marţi, 24 iunie 2008, 12:21)

  Soros [anonim]

  Domnule ambasador,

  De ce refuza Marea Britanie sa adere la zona Euro? Credeti ca va adopta vreodata moneda europeana?
 • 0 (0 voturi)    
  Coruptia din justitie (Marţi, 24 iunie 2008, 12:21)

  Constantin Crasnaru [anonim]

  Stimate Domnule Ambasador,

  Pe dumneavoastra nu va afecteaza negativ,coruptia din sistemul juridic Roman?Ce solutii concrete puteti implementa "fortat" Romaniei,pentru eradicarea coruptiei din Justitie si Politie?Considerati ca,acest CSM,face onoare democratiei din Uniunea Europeana?Va rog sa impuneti prin activarea clauzei de salvgardare pe domeniul justitiei,scoaterea in afara legii a acestui CSM si trimiterea in judecata la Tribunalul International de la Haga,pentru crime impotriva umanitatii,a tuturor magistratilor corupti din Romania,pentru crimele comise impotriva poporului Roman din anul 2001 si pina in prezent.

  Va multumesc si va asigur de intreaga mea gratitudine.

  Constantin Crasnaru
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Marţi, 24 iunie 2008, 12:22)

  Alex [anonim]

  In cat timp credeti ca Romania poate ajunge la nivelul de coruptie din UE?
 • 0 (0 voturi)    
  Cum vedeti Romania? (Marţi, 24 iunie 2008, 12:29)

  Balan [anonim]

  Sunteti ambasador in Romania din 2006 si din pagina de web a Ambasadei Britanice am aflat ca invatati romaneste.

  Ce experiente placute ati avut in Romania si ce experiente neplacute?
  Ce ati recomanda unui britanic afalat in vizita aici sa faca in Romania? Unde sa-si faca vacanta?

  Ce ce merita incercat dintre experientele pe care le ofera tara noastra? De ce l-ati sfatui sa se fereasca?
 • 0 (0 voturi)    
  Relatia cu SUA (Marţi, 24 iunie 2008, 12:31)

  Brown [anonim]

  Domnule Ambasador,

  In timpul lui Tony Blair, Marea Britanie a avut un parteneriat special cu SUA, fiind cel mai bun aliat al acesteia in luarea unor decizii controversate precum interventia din Irak, atragand astfel criticile multor tari europene.

  Cum credeti ca va arata relatia viitoare dintre UK si USA si care credeti ca ar fi o relatie mai armonioasa: Gordon Brown - Barak Obama sau Gordon Brown - John McCain?

  Si in final, ce parere aveti despre cei doi candidati la presedintia SUA?
 • 0 (0 voturi)    
  Iran (Marţi, 24 iunie 2008, 12:44)

  Inima de Leu [anonim]

  Ce parere aveti despre situatia din Iran? Intentioneaza guvernul de la Teheran sa se doteze cu bomba atomica? Cat de drastica trebuie sa fie interventia comunitatii internationale pentru a preveni asa ceva?

  Sustineti interventia militara impotriva banuitelor instalatii nucleare iraniene?

  Credeti ca SUA sau Israelul ar putea lua o astfel de masura unilateral, fara sa se consulte cu comunitatea internationala?
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Mutu (Marţi, 24 iunie 2008, 12:48)

  E.S. Robin Barnett - Ambasadorul Marii Britanii [hotnews.ro]

  Regret foarte mult ca nici o echipa britanica nu s-a calificat la Euro 2008. Sintem foarte puternici in ceea ce priveste echipele de club, dar inca nu am transferat acest atu la nivelul echipei nationale. In aceasta situatie, am sustinut Romania cu pasiune si cred ca Romania a avut un turneu bun, avind in vedere adversarii. Personal, sper ca domnul Piturca va continua pe termen lung ca antrenor al echipei nationale. Nu sint de acord cu schimbarea pe banda rulanta a antrenorilor. Sper sa vad citeva echipe britanice si Romania calificate impreuna la CM din Africa de Sud 2010 si mai sper ca Manchester United isi va mentine suprematia in Champions League si anul viitor.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Marcus (Marţi, 24 iunie 2008, 12:58)

  E.S. Robin Barnett - Ambasadorul Marii Britanii [hotnews.ro]

  Cred ca am vazut deja masurile luate pentru a normaliza societatea romaneasca. Cred ca acum societatea civila si sectorul privat si-au asumat un rol semnificativ pentru a construi o societate mai buna pentru toti cetatenii. De exemplu, am fost foarte impresionat de rolul ONG-urilor in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati si in cresterea transparentei la nivel local. Am participat personal la o intilnire de bun augur a Consiliului de Transparenta Locala la Craiova, unde am asistat la o dezbatere intre primar, cetateni si ONG-uri. Acest proiect a fost finantat intr-o prima faza de Guvernul Britanic si este in continuare de actualitate.
  Nu pot face speculatii pe tema activarii clauzei de salvagardare. Asteptam evaluarea Comisiei Europene, care se va publica in luna iulie, si vom continua sa sprijinim eforturile Guvernului roman.
 • 0 (0 voturi)    
  Democracy (Marţi, 24 iunie 2008, 12:58)

  Alexandru [anonim]

  Dear Sir,

  Thank you for this initiative. I know I will get a political answer, but still can't help asking this:
  The UK government definitely knows that in Romania important members of the Parliament have corruption charges and also have been on trial for their participation in crimes against humanity during the romanian revolution of 1989, the miners' descent on bucharest in 1990 etc. The Romanian justice is incapable of judging these people and sending them to jail. How can UK tolerate a country in the EU where the justice system is clearly not working, and can the UK put some kind of pressure so that justice will one day be made?

  Thank you very much,
  Alexandru
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Soros (Marţi, 24 iunie 2008, 13:02)

  E.S. Robin Barnett - Ambasadorul Marii Britanii [hotnews.ro]

  Nu am refuzat aderarea la zona Euro, ci pur si simplu am spus ca vom lua o decizie in acest sens in viitor, luind in calcul contextul economic. Nu pot comenta daca Marea Britanie va adera sau nu la zona Euro in viitor.
 • 0 (0 voturi)    
  serviciile secrete (Marţi, 24 iunie 2008, 13:03)

  MI6 [anonim]

  Domnule ambasador,

  Romania a avut inca de la Revolutie probleme cu serviciile secrete. In Romania fiinteaza separat sub conduceri diferite mai multe servicii secrete, presa scriind de mai multe ori de suspiciuni in privinta unora dintre activitatile acestora in special legate de implicarea lor subterana in lupta politica.

  Care credeti ca este cea mai buna metoda de a asigura controlul civil al serviciilor secrete? Cui ar trebui ele sa fie subordonate? Cum a rezolvat Marea Britanie aceasta problema?
 • 0 (0 voturi)    
  JO Beijing (Marţi, 24 iunie 2008, 13:03)

  Dan [anonim]

  As dori sa stiu opinia domniei sale in privinta organizarii JO in China in acest an si daca are cunostinta de participarea vreunei personalitati politice din ANglia la ceremonia de deschidere.
  Multumesc,
  Dan
  • 0 (0 voturi)    
   Preturile in Marea Britanie (Marţi, 24 iunie 2008, 13:11)

   Horia [anonim] i-a raspuns lui Dan

   De sunt preturile atat de mari in Marea Britanie, comparativ cu restul Europei? Poate nu o sa vi se para o intrebare pertinenta, dar ea are legatura cu mersul economiei britanice in contextul european.
   Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  accesul pe piata muncii a romanilor lasa loc de ab (Marţi, 24 iunie 2008, 13:08)

  Lavinia [anonim]

  Buna ziua,

  Cu speranta ca nu gresesc, pentru a putea ocupa un loc de munca in Marea Britanie, angajatorul trebuie sa justifice catre Home Office, printr-o scrisoare, motivul pentru care apeleaza la un angajat roman in detrimentul unui britanic (sau alt cetatean UE fara restrictii). Introducerea acestei bariere birocratice situeaza angajatul roman intr-o pozitie de dependenta fata de angajator, care poate lasa loc de abuzuri grave (discriminare pe motive etnice, salariu mai mic, chiar santaj). Cum comentati aceste implicatii si ce credeti ca se poate face pentru a evita asemenea riscuri?
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Balan (Marţi, 24 iunie 2008, 13:14)

  E.S. Robin Barnett - Ambasadorul Marii Britanii [hotnews.ro]

  Am avut in Romania foarte multe experiente placute. Am vazut locuri minunate, precum manastirile din Bucovina, satul sasesc Malancrav sau o fabrica de reparare a locomotivelor cu abur din Cluj.
  Ospitalitatea si deschiderea romanilor a fost evidenta de la inceput. Datorita acestui lucru, am mincat mult prea mult si acum trebuie sa intru la regim.
  In ceea ce priveste experiente mai putin placute, in primul rind as vrea sa mentionez traficul infernal din Bucuresti si faptul ca, din cind in cind, calitatea serviciilor la un hotel sau restaurant este inadecvata. Si-mi pun o intrebare: de ce se asteapta atit de mult pentru nota de plata la restaurant?
  Am mentionat deja locuri care merita vizitate; personal, cred ca este important ca turistii sa inteleaga raul facut Romaniei de cei peste 40 de ani de comunism.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Brown - relatia UK cu SUA (Marţi, 24 iunie 2008, 13:18)

  E.S. Robin Barnett - Ambasadorul Marii Britanii [hotnews.ro]

  Marea Britanie are, in continuare, un parteneriat strins cu SUA. Sint increzator ca vom continua sa avem o relatie puternica cu SUA, indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale din noiembrie.
  Relatiile se construiesc pe baza politicilor si valorilor comune, nu pe persoane.
 • 0 (0 voturi)    
  Acces la viata culturala (Marţi, 24 iunie 2008, 13:26)

  Mirela [anonim]

  Domnule Ambasador,
  Numarul cetatenilor britanici care vin sa munceasca sau sa faca afaceri in Romania este in crestere (fie si daca ne luam numai dupa numarul curselor directe Londra Bucuresti si gradul de ocupatie a acestora). Cum va implicati in a oferi expatilor acces la viata culturala a Romaniei si in speta a Bucurestiului? Ce proiecte culturale in limba engleza desfasoara Ambasada si Consulatul UK? Colaborati cu institutii culturale bucurestene pentru a oferi expatilor evenimente in limba materna?
  Va orientati catre evenimentele "main stream" sau sustineti si accesul la evenimente "underground".

  In aceeasi ordine de idei, cum stimulteaza Ambasada implicarea expatilor in viata comunitara? Experienta mi-a aratat ca cetatenii britanici veniti in Bucuresti refuza sa se implice de orice natura in "cultura" locala. Atitudinea este mai degraba una de dispret si reticenta. Care este pozitia Dvs. fata de acest lucru? Ce intreprinde Ambasada direct pentru a promova o imagine reala a Romaniei si a incuraja o atitudine constructiva a expatilor?

  Va multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  strategie energetica (Marţi, 24 iunie 2008, 13:27)

  Mihai [anonim]

  Credeti ca este necesar ca UE sa stabileasca o strategie energetica la nivelul intregii Uniuni?

  Considerati ca energiei nucleara va juca un rol important in viitor in lupta pentru castigarea independentei energetice si a sfarsitului erei hidrocarburilor (petrol, gaze etc).
 • 0 (0 voturi)    
  Multumiri (Marţi, 24 iunie 2008, 13:33)

  E.S. Robin Barnett - Ambasadorul Marii Britanii [hotnews.ro]

  A fost o experienta deosebita participarea la acest dialog cu dumneavoastra. Sint impresionat de varietatea intrebarilor puse de dumneavoastra si de faptul ca se refera atit la subiecte interne, cit si externe. Marea Britanie va continua sa sustina procesul de reforma aflat in derulare aici, si va coopera cu Romania pentru a gasi solutii la probleme globale, precum schimbarile climatice si drepturile omului.
  In ceea ce priveste schimbarile climatice - cum tot sintem in plina canicula in luna iunie - ar trebui sa fie clar ca trebuie sa actionam la unison impotriva acestui fenomen. La nivel individual putem face lucruri simple, precum reducerea consumului de energie si reciclarea. Acestea ne ajuta sa facem economii si, in acelasi timp, sa salvam planeta.
  In ceea ce priveste drepturile omului, Romania a trait o experienta teribila in timpul comunismului. Am apreciat modul in care ati luat pozitie impotriva actiunilor din Myanmar. Astazi este la fel de important ca toti sa luam pozitie fata de violentele din Zimbabwe, violente care au dus la uciderea militantilor din opozitie si a altor cetateni nevinovati.
  In final, imi pare rau ca nu am reusit sa raspund la toate intrebarile, asa cum mi-as fi dorit. Fiul meu imi spune mereu ca sint prea incet la tot ceea ce tine de IT, dar voi incerca sa trimit cit mai multe raspunsuri prin intermediul HotNews.ro in zilele urmatoare.
  Multumesc si va urez o zi buna!
 • 0 (0 voturi)    
  Incheiere (Marţi, 24 iunie 2008, 13:44)

  Cristian Pantazi - Moderator [utilizator]

  Va multumim pentru intrebari! Interviul s-a incheiat. Va asteptam si la urmatoarele intalniri online cu invitatii HotNews.ro
 • +1 (1 vot)    
  ABURELI (Marţi, 24 iunie 2008, 15:29)

  ofuidiop [anonim]

  Nimic la obiect ...bla bla bla bla bla ...Waste of time.Ambigu, nimic nou, timpic diplomat, tineti restrictiile atat cat vreti, sa va spalati cu ele pe cap.
  Tara noastra e o rusine pe harta lumii datorita mentalitatilor, a celor care ne conduc si nu in ultimul rand datorita noua tuturor care am crescut intr-un mediu infect.
  • 0 (0 voturi)    
   piata europeana a muncii (Miercuri, 25 iunie 2008, 11:24)

   adrian o [anonim] i-a raspuns lui ofuidiop

   Aderarea la UE a avut loc in 2007. Integrarea e un proces mai lung. Perioada maxima de restrictie este de 7 ani pentru piata muncii in statele membre.Deci din 2014 va fi liber acolo unde cunoastem limba locala. Sa circulam fara controlul buletinului la frontiera va fi posbil cand aderam la spatiul Schengen. La fel depinde de noi cand vom avea economia pregatita pentru zona Euro. Studiati limbile straine pana atunci si luati/va ECDL-ul (Permisul european de conducere a...calculatorului).
 • 0 (0 voturi)    
  foarte bine (Marţi, 24 iunie 2008, 21:12)

  bravo [anonim]

  asa trebuiesc dezbatute toate subiectele care apar pe hotnews. Ati inceput un lucru bun. Felicitari hotnews pt initiativa.
 • 0 (0 voturi)    
  accession worker card (Miercuri, 25 iunie 2008, 17:39)

  Cristina [anonim]

  Vreau doar sa reiau comentariu lui Marius caci la aceasta intrebare nu s-a raspuns.In curand voi avea work permit si mi-e teama de cat de lung va fi procesul pentru obtinerea a accession worker card
  So ...Elements of the Accession Worker Card regime are more onerous than the work permit regime for third-country nationals or than the regime that applied to A2 (Romanian & Bulgarian) nationals prior to accession. There is a same-day service for visa applications in Romania and Bulgaria, just as there is a same-day service for applications for leave to remain submitted by third-country nationals at the Public Enquiry Office in Croydon. There is no same-day service for an Accession Worker Card.

  If an A2 national is currently in the UK wishes to change employer, the new employer will apply for permission to them to work. If that is approved, the worker must apply for an Accession Worker Card. ILPA members report that Accession Worker cards issued in the UK are taking between 20 days and 8 weeks to be produced. Only once the A2 national has received the card can they take up employment for the new employer. By contrast, if a new employer applies for a work permit for a third-country national currently in the UK with leave to enter or remain as a work permit holder then once the work permit application is approved the third country national may immediately commence work for the new employer pending the outcome of the leave to remain application. The work permit approval letter issued by the Border and Immigration Agency specifically states that this is the case.

  A2 nationals not yet working in the UK cannot work while they wait for their Accession Worker Card to be processed. (after a Work-Permit has been issued)

  Thus, the A2 national is in a less favourable position than they would have been prior to Accession in the EU.

  What is your position regarding this issue. Is there anything you could do about it?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by