Peste 920 de absolventi ai facultatilor de Medicina si Farmacie din Romania s-au inscris pentru examenul de rezidentiat pe post, care se desfasoara, duminica, in Capitala, transmit televiziunile de stiri.

Ministerul Sanatatii a scos la concurs 702 posturi, majoritatea in zone defavorizate, cum ar fi Moldova si sudul tarii, unde se inregistreaza deficit de medici.

Concursul a inceput la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala la ora 10 si se incheie la ora 14. Concurentii raspund la 200 de intrebari grila si pentru a promova trebuie sa raspunda corect la 65 % dintre acestea.

Rezidentii vor avea obligatia sa efectueze pregatirea si sa sustina examenul de specialist in cel mult cinci ani de la absolvire. Este primul an cand are loc acest tip de concurs, propus si promovat de Ministerul Sanatatii.

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, prezent duminica la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti, a declarat ca examenul de rezidentiat pe post isi propune sa acopere deficitul de specialisti din cabinetele din anumite zone ale Romaniei.

Conditiile puse de organizatori sunt legate de mentinerea postului ocupat pe durata egala cu cea a specializarii, ceea ce inseamna ca 5-6 ani vor ramane medici in posturile ocupate in urma examenului de rezidentiat.