Recomandarea Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor conform careia plenul ar trebui sa voteze impotriva anchetarii fostului premier Adrian Nastase in dosarul Zambaccian starneste polemici intre europarlamentarii romani. Singurii care cred ca recomandarea Comisiei Juridice ar putea afecta negativ raportul de tara al CE care va fi dat publicitatii luna viitoare sunt europarlamentarii PD-L. Reprezentantii PSD, PNL si UDMR sunt insa de parere ca oficialii europeni vor ignora cazul Nastase cand vor intocmi raportul de tara.

Nicolae Vlad Popa – europarlamentar PD-L: ”Am semnale ca aceste cazuri de ministri si fosti ministri vor fi monitorizate la un capitol special in Raportul pe justitie. De asemenea, veti vedea ca, in zilele care urmeaza, vor exista o serie de declaratii din partea oficialilor europeni prin care acestia isi vor manifesta ingrijorarea. Oamenii de aici nu inteleg ca cineva care se stie nevinovat de ce nu vrea sa se prezinte in fata judecatii. In situatia in care si plenul adopta o asemenea decizie este sigur ca Romania pierde din cauza iresponsabilitatii unui numar de deputati care se substituie justitiei, incalcand principiul constitutional al separarii puterilor in stat. E adevarat ca vorba s-a materializat prin decizia Comisiei, dar deputatii vor raspunde politic daca se vor lua masuri impotriva Romaniei in raportul de la sfarsitul lunii iulie”.

Titus Corlatean, europarlamentar PSD: „Fenomenul de stupefacţie la care s-a făcut referire a avut loc exclusiv în birourile eurodeputaţilor PD-L, care continuă aceeaşi politică de dezinformare crasă a opiniei publice într-un moment în care simt că devin perdanţii politici în România. In nici un caz nu s-a discutat astăzi la Strasbourg despre o posibilă activare a clauzei de salvgardare în materie de justiţie pentru motivul inventat de europarlamentarul PD-L. Acestea sunt priorităţile de reformă legislativă şi instituţională spre care ar trebui orientată acţiunea guvernului de dreapta –revenirea la numirea de către CSM a Procurorului General şi al şefului DNA. Declaraţiile europarlamentarilor PD-L sunt manipulări politice ieftine pe care le promovează atât la Bucureşti cât şi în plan european.”

Renate Weber, europarlamentar PNL, pentru Hotnews.ro: “Nu ne intreaba nimeni in Parlamentul European de modul cum se voteaza in Comisia Juridica a Parlamentului Romaniei. Personal, cred ca, pe fond, Comisia Juridica nu trebuia sa faca o analiza a probelor existente la dosar. Singura problema pe care eu am identificat-o, din lectura presei, pentru ca n-am vazut dosarul, ar fi una de ordin procedural. Am inteles ca sesizarea Camerei Deputatilor n-a fost facuta de procurorul general, asa cum cere decizia Curtii Constitutionale, ci de seful DNA. Problema majora e ca trebuie sa revizuim Constitutia, pentru ca nici Presedintele Romaniei, nici Parlamentul nu ar trebui sa aiba dreptul de a cenzura actele procurorilor”

Ioan Mircea Pascu, europarlamentar PSD, citat de Rompres: “La momentul actual, votul irlandez si nu alte chestiuni intereseaza oficialii europeni. Eu n-am auzit absolut nimic despre acest subiect cat am fost acolo. Problema ridicata de dl. Popa nu exista, cel putin in acest moment. Este o exagerare politica, iar cand toata lumea are o alta problema majora pe cap nu asta e problema centrala. Acesta poate sa fie sau sa nu fie insusit de plen. si atunci ce facem? Inchipuiti-va ca pe baza acestui raport se intampla cum zice dl. Popa si se impune o sanctiune, iar apoi plenul Parlamentului voteaza invers. Ce facem atunci?”

Winkler Gyula, europarlamentar UDMR, citat de Rompres: “In nici un caz un element singular - cum este decizia Comisiei juridice - nu poate sa determine declansarea clauzei de salvgardare. Declaratia dlui Popa este o chestiune politica, chiar usor politicianista as putea spune. In cadrul monitorizarii sunt foarte bine precizate domeniile si foarte bine cuantificate obiectivele care trebuie urmarite in cadrul intregului proces de reforma. intre aceste obiective apare desigur undeva si evidenta condamnarilor si a dosarelor facute, dar acesta este doar unul dintre elementele pe care noi suntem monitorizati”