Comisarul european pentru fiscalitate, Laszlo Kovacs, analizeaza legalitatea taxei de acces in statiunea Mamaia impusa de primarul Constantei, Radu Mazare. Cazul taxei Mazare a ajuns in atentia comisarului european dupa ce autoritatile romane au constatat ca incalca legislatia europeana. Potrivit prefectului de Constanta, Danut Culetu, membri Comisiei Europene vor veni la Bucuresti pentru a se interesa direct de situatia juridica a taxei Mazare. Primarul Constantei n-a putut fi contactat pentru a-si sustine punctul de vedere.

  • Prefectul Danut Culetu a declarat ca va ataca in instanta taxa pe motiv ca aceasta incalca legislatia europeana.
  • Reprezentantii Automobil Clubului Roman (ACR) au declarat pentru HotNews.ro ca, urmand modelul taxei Mazare, orice primarie ar putea impune taxe de tranzit, situatie care ar duce la cazuri aberante. 
  • Primarul Radu Mazare a utilizat banii din taxa pentru a organiza in 2007 un concurs de barci cu motor.

Comisarul european pentru fiscalitate, Laszlo Kovacs, a confirmat ca taxa impusa de Radu Mazare pentru accesul in statiunea Mamaia este analizata de Comisia Europeana. “Am aflat ca in Romania exista o astfel de taxa, am primit o plangere in acest caz. In acest moment cazul este in analiza”, a declarat pentru HotNews.ro, Maria Assimakopoulou, purtatoarea de cuvant a comisarului Laszlo Kovacs.

Comisia Europeana a fost sesizata de catre Ministerul Internelor si Reformei Administrative, care a primit plangerea referitoare la ilegalitatea taxei din partea prefecturii Constanta. Reamintim ca primaria Constanta a reintrodus taxa de acces in Mamaia. Astfel, din 12 iunie turistii sunt obligati sa plateasca minimum 3 lei pentru a intra cu autovehiculele in statiune. “Taxa este perfect legala, a fost atacata in instanta si acolo magistratii au decis ca este legala”, a declarat Liviu Tramudana, purtatorul de cuvant al Primariei Constanta. Primarul Radu Mazare nu poate fi contactat, fiind plecat din tara.

Prefectul Constantei: “Taxa Mazare este abuziva si discriminatorie”

Prefectul Constantei a declarat pentru HotNews.ro ca va ataca din nou taxa de acces in statiunea Mamaia. “Vineri o sa avem o intalnire cu reprezentantii Comisiei Europene si o sa incercam o noua actiune in instanta pe legislatia europeana referitoare la dreptul de libera trecere”, a declarat Danut Culetu. “Noi am contestat-o in permanenta deoarece e abuziva si discriminatorie”, sustine prefectul Culetu.

ACR: “Daca punem o taxa speciala la intrarea in Bucuresti?”

Dumitru Rujanu, membru in cadrul consiliului de conducere al Automobil Clubului Roman a comentat pentru HotNews.ro cazul taxei Mazare. “ACR este impotriva acestei taxe care ingradeste accesul in statiunea Mamaia. Este o masura care incalca normele europene. Ce se intampla daca punem o taxa de intrare in Bucuresti? Nu se poate asa ceva. Taxa este si discriminatorie penru ca nu este aplicata si celor din Constanta. Si nu este normal sa fie o taxa de intrare in oras. De exemplu, daca eu nu vreau sa raman in Mamaia si vreau doar sa trec pe acolo, de ce sa platesc? De asemenea, daca eu nu vreau sa platesc aceasta taxa si vreau sa merg pe jos, primaria nu are parcari la intrarea in oras”, spune Rujanu. El a mai precizat ca in nici o alta tara din Comunitatea Europeana nu exista o astfel de taxa.

Unde se duc banii turistilor

Banii din taxa de acces in statiunea Mamaia sunt utilizati de primarul Mazare pentru a organiza diverse manifestatii. Unul dintre aceste evenimente organizate pe bani turistilor care tranziteaza Mamaia a fost si Class 1 Romanian Grand Prix, intrecerea de barci cu motor din 2007. Pentru acest eveniment, Mazare a alocat 900.000 de euro din care jumatate au provenit din taxa de acces in statiunea Mamaia. Tot din taxa de acces este organizat si festivalul anual de muzica usoara Mamaia.

Taxa de acces in statiunea Mamaia a fost introdusa in 2003 şi a functionat pana in 2005 in baza unei hotarari adoptate de Consiliul Local. Prefectura Constanta a atacat in contencios-administrativ hotararea. In prima faza, instantele din Constanta au anulat taxa Mazare. Ulterior, primarul a facut recurs, iar in 2007 Curtea de Apel Constanta a decis ca taxa este legala. Astfel, din 12 iunie taxa de acces in statiunea Mamaia a fost reintrodusa.

3 lei pentru o intrare in statiunea lui Mazare

  • Pentru fiecare intrare in statiune, conducatorii auto vor scoate din buzunar 3 lei, un abonament pentru 24 de ore va costa 4 lei, iar cel pentru o saptamana ajunge la 23 de lei.
  • Un abonament pentru intreg sezonul estival va costa 246 de lei. 
  • Taxa de acces in statiunea Mamaia va fi platita de conducatorii autoturismelor care nu sunt inmatriculate in judetul Constanta, iar soferii constanteni care au masini achizitionate in leasing pot solicita eliberarea unui permis de libera trecere.