31 de proiecte de hotarari erau pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Muncipiului Bucuresti convocata de Adriean Videanu pentru 17 iunie. Printre ele unul prin care se dorea aprobarea PUZ-ului pentru cladirea de 26 de etaje din sectorul 3, despre care Liviu Negoita spunea, in campania electorala, ca nu exista. De asemenea, consilierii al caror mandat inceteaza saptamana aceasta ar fi avut posibilitatea sa dea in folosinta gratuita pe 49 de ani 900 de spatii din Bucuresti pentru vanzarea de presa, tutun, guma de mestecat si bauturi racoritoare. Pe ordinea de zi era inclusa si o cerere formulata in urma cu doua saptamani de Teatrul Mic, condus de Florin Calinescu, prin care acesta cerea sa se majoreze numarul de angajati si de functii de conducere. Sedinta a fost anulata, luni seara, de Adriean Videanu, dupa ce prefectul Capitalei solicitase asta, motivand ca problemele de pe ordinea de zi nu sunt urgente.

Ultima sedinta a CGMB a avut loc pe 29 mai 2008, iar urmatoarea va fi cea in care mandatele noilor consilieri alesi pe 1 iunie vor fi validate.

Pregatiri pentru 26 de etaje

Cladirea cu 26 de etaje a fost una din starletele campaniei electorale din Bucuresti. Sorin Oprescu l-a acuzat pe Liviu Negoita, candidat la un nou mandat in sectorul 3, ca se pregateste sa aprobe construirea cladirii, dar democrat-liberalul a negat, catalogand informatia drept "o minciune sfruntata". Proiectul este, insa, in lucru la administratia locala, Consiliul General fiind pe cale sa aprope Planul Urbanistic Zonal necesar pentru intocmirea dosarului de la Primaria Sectorului 3. Cladirea ar urma sa fie construita in Bulevardul Basarabia, la intersectia cu strada Ion Sahighian, in imediata vecinatate a Parcului Vergului.

Beneficiarul proiectului este S.C. N.O.C. Panoramic S.R.L., societate care este unicul actionar al unei alteia, Alexrod Forum S.R.L.

In cazul N.O.C. Panoramic, asociatii sunt Shlomovitz Samuel, cetatean israelian nascut in Satu Mare, care detine 50%, si firmele Vestar Holdings Ltd., cu sediul in TelAviv - 25% si City Urban Development, cu sediul in Bucuresti - 25%.

Unicul actionar al City Urban Development este Kirstain Beniamin, cetatean israelian nascut in Milano. Acesta este administrator al N.O.C si Alexfrod Forum, impreuna cu Shlomovitz.

Presa si guma de mestecat

O alta hotarare aflata pe ordinea de zi a sedintei anulate se refera la corectarea unei erori facute de consilieri luna trecuta. Ei au decis sa aprobe direct o concesionare, desi legea prevede ca orice inchiriere, vanzare sau concesionare a spatiilor publice se face prin licitatie. Proiectul pe care consilierii ar fi trebuit sa-l discute marti schimba concesiunea in atribuire gratuita pe 49 de ani, cu posibilitatea de stabilire a unei taxe pe activitate, evitandu-se astfel, inca o data, organizarea unei licitatii. Secretarul general al municipiului Bucuresti, Tudor Toma, a refuzat sa semneze varianta care prevedea concesiunea fara licitatie, cerand refacerea ei.

Beneficiarul este SC Grupul Editorilor si Difuzorilor de Presa S.A (GEDP), societate careia i se atribuisera cele 900 de spatii inca din 2005, pe vremea cand printre administratori se numarau Sorin Rosca Stanescu, Horia Alexandrescu si Bogdan Ficeac. GEDP primise spatiile pentru proiectul Acess Press, avand in vedere ca legea administratiei locale prevede posibilitatea ca difuzarea de presa sa fie considerata serviciu public. In obiectul de activitate al societatii a aparut, insa, intre timp, si comercializarea de produse de tutun, bauturi racoritoare si guma de mestecat.

GEDP este listata la Bursa si, potrivit ultime raportari catre BVB, principalii sai actionari sunt Fercell Limited (6,57%), Rodipet SA (5,33%), Delta Asigurări (9,60%), Crown Gate Alliance Inc (6,54%), Radoway Limited (9,90%), Sonitec Limited (9,90%). Din aprilie 2008, administratorii societatii sunt Alexandru Miristea, Claudia Mangu, Felix Florea, Adrian Duta si Sergiu Constantinescu.

Alte proiecte de pe ordinea de zi

  • transmiterea în folosinta gratuita, pe o perioada de 2 ani, a Capelei din Cimitirul Sfânta Vineri catre Parohia Sfânta Vineri-Noua, discriminand astfel enoriasii care nu apartin respectivei parohii.
  • încadrarea Teatrului Mic în categoria institutiilor de spectacole de repertoriu, ceea ce duce la marirea numarului de angajati si a celui de posturi de conducere. Cererea institutiei conduse de Florin Calinescu a fost depusa la sfarsitul lunii trecute.
  • aprobarea listei de prioritati pentru atribuirea de spatii cu alta destinatie decât cea de locuinta fostilor revolutionari. Gelu Voican Voiculescu se regaseste pe locul 159 din 216.
  • aprobarea schimbului de proprietati între un teren în suprafata de 942,31 mp., situat în Bucuresti, Bdul. Mircea Voda nr. 33, sector 3, proprietatea domnului Galiceanu Razvan-Gabriel cu doua terenuri, in surprafata totala de doua ori mai mare, (1858,68 mp), situate în Bdul. Mircea Voda nr. 21, 25-27, sector 3 si strada Vintila Voda nr. 16, sector 3, Bucuresti proprietate privata a municipiului Bucuresti. Zona este cea vizata de proiectul Esplanada.
  • modificarea si completarea anexei la hotararea prin care, luna trecuta, s-a aprobat documentatiei pentru proiectul ''Pasaj rutier Soseaua Colentina-strada Doamna Ghica''. Consilierii n-au sesizat ca Primaria le-a propus un proiect de pasaj care costa doar 34.115 euro, mai putind e jumatate din pretul unei garsoniere in Bucuresti. Proiectul inclus pe ordinea de zi a sedintei anulate corecta eroarea, fiind vorba, de fapt de 34.115.500 euro.