Monica Macovei, fostul ministru al Justitiei, a intrunit majoritatea voturilor juriului editiei romanesti a concursului Femeile Europei 2008. Cei 25 de membri ai juriului - jurnalisti, reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale, personalitati din lumea culturala, politica si business - au considerat ca Macovei intruneste criteriile pentru a reprezenta Romania la nivel european, la selectia care va avea loc la sfarsitul lunii iulie, la Bruxelles, in sediul Parlamentului European.

Macovei le-a devansat pe Margareta Matache, directorul executiv Romania CRISS, si militanta pentru drepturile minoritatii rome si a egalitatii de sanse intre barbati si femei, si pe actrita Anamaria Marinca, protagonista filmului "4 luni, 3 saptamanai si 2 zile".

Corina Vintan, fost purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, a fost selectata de Asociatia Internationala pentru Promovarea Femeilor Europene (AIPFE) - impreuna cu firma de comunicare pe care o conduce, Links Associates - sa organizeze acest concurs in Romania. Ea a remarcat dificultatea cu care au fost facute propunerile, din cauza lipsei dorintei de implicare in astfel de demersuri. "Am avut sase nominalizari si toate sase au intrat in concurs", a spus ea.

Personalitatile care au intrat in finala au fost: Monica Macovei, Anamaria Marinca, Margareta Matache, Iulia Motoc, expert in drept international, cel mai tanar raportor din istoria ONU, dar o persoana putin cunoscuta in Romania, Marta Petreu, profesor de filosofie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, si Andreea Marin Banica, fosta prezentatoare a emisiunii "Surprize, surprize".

Criteriile folosite in desemnarea castigatoarei au fost activitatea dedicata promovarii valorilor europene si a rolului Europei in lume, angajament si initiative personale pentru sustinerea procesului de integrare europeana sau initiative originale si eficiente ale candidatei.

Premiul Femeia Europei se acorda o data la patru ani. La editia anterioara, personalitatea din Romania nominalizata pentru a participa la aceasta competitie a fost actrita Maia Morgenstern.