Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Consiliul General al Uniunii Internationale a Notarilor, ca notarii din Romania vor trebui sa faca fata fluctuatiilor pietei imobiliare, precizand ca "nu de putine ori s-a discutat despre incorectitudinea unor transferuri imobiliare".

"Sarcina notarilor romani in momentul actual este destul de dificila. As da doar un singur exemplu, pentru a intelege acest lucru. Fluctuatiile pietei imobiliare ce se prefigureaza, vor cere notarilor un efort constant de asigurare a unui climat corect, pentru a contracara inevitabila crestere a vulnerabilitatii actelor cu obiect imobiliar. Nu de putine ori s-a discutat despre incorectitudinea unor transferuri imobiliare", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

O alta provocare vine din statutul Romaniei de tara membra UE, a declarat seful statului, aratand ca notarii sunt implicati astfel in autentificarea unor acte ce vin din asemenea state. "In contextul globalizarii si al politicii liberei circulatii a persoanelor, fenomenul infractional este tot mai pregnant in practicile utilizate de persoanele certate cu legea, iar varietatea acestor practici sporeste de la o zi la alta", a spus presedintele.

La final, seful statului a mai adresat un mesaj notarilor: desi corpul profesional a fost "reimprospatat" cu tineri, ramane totusi impresia ca "notariatul este o 'casta' in care doar anumite persoane au posibilitatea sa intre", a observat el.