Colegiul Medicilor Bucuresti s-a autosesizat la trei luni de la moartea pe masa de operatie a unui pacient operat timp de 10 ore pe cord la Institutul de Boli CardiovasculareC.C. Iliescu. Comisia de disciplina a Colegiului analizeaza daca moartea barbatului a intervenit pe fondul vreunei culpe medicale. În raportul medico-legal se arata ca moartea pacientului a fost violenta si s-a datorat unui soc hemoragic si chirurgical. In document mai scrie ca operatia a fost corect indicata, dar condusa si executata in mod necorespunzator, potrivit Realitatea Tv.

Cei doi medici care au operat sunt suspectati ca au efectuat operatia prea lent, in 10 ore, in loc de trei. Medicii legisti au constatat mai multe leziuni, printre care sfasierea aortei si ruperea venei pulmonare drepte superioare.

Directorul spitalului, C. Macarie, a declarat, pentru Realitatea Tv, ca cei doi medici care l-au operat in urma cu 3 luni pe barbatul de 73 de ani care a murit in urma operatiei "au cel mai mare grad de mortalitate din spital, iar costurile de ingrijire practicate de cei doi sunt, de asemenea, cele mai ridicate".

Cei doi medici suspectati de malpraxis, Alexandru Cornea si Bogdan Rotareasa, sustin, insa, ca ceea ce li se intampla este rezultatul conflictului dintre ei si conducerea spitalului. Bogdan Rotareasa a declarat, la Realitatea Tv, ca "Taierea aortei a fost necesara pentru a rezolva leziunea pentru care s-a operat pacientul iar sfasierea ventricului stang este un tip chirurgical prin care se introduce un dispozitiv. Toti acesti tipi operatori sunt descrisi in carti si se practica. Operatia a durat asa mult datorita unei complicatii pulmonare, care a fost intr-adevar neasteptata. Eu am cerut ajutorul celor doi sefi ai mei, care nu au venit. Unul dintre ei opera la doar doua sali distanta".

  • Erorile din sistemul sanitar romanesc, poveste fara sfarsit
  • Cazul "Ciomu"

Primul caz de malpraxis extrem de mediatizat a fost asa-numitul "caz Ciomu": in vara anului 2004, medicul Naum Ciomu a sectionat in 3 parti penisul unui pacient. Naum Ciomu a fost condamnat, la inceputul acestui an, la un an de inchisoare cu suspendare pentru vatamare corporala grava din culpa. Justitia a decis si ca Naum Ciomu trebuie sa plateasca pacientului pe care l-a mutilat daune morale in valoare de 125 de mii de euro si i-a suspendat doctorului Ciomu dreptul de libera practica pentru o perioada de trei ani.

In ultimul an, erorile grave din sistemul sanitar care au ajuns sa fie reflactate in presa s-au inmultit, parca, mai mult ca niciodata.

  • Cazul Natalia Ionescu

Natalia Ionescu, sotia unui jurnalist de la Romania Libera, Mihai Ionescu, a murit in octombrie 2007 la Maternitatea Giulesti din Capitala. Tanara, care era pe cale sa nasca, a fost lasata sa sangereze timp de 12 ore in maternitate, fara sa i se faca macar o perfuzie. Abia a doua zi, un medic al spitalului a operat-o prin cezariana, avertizat de colegi ca pacienta pierduse mult sange. Copilul a supravietuit, insa femeia a murit la doar cateva ore de la nastere, dupa ce a facut de doua ori stop cardio-respirator. Sotul femeii sustine ca, desi femeia se afla in sectia de Reanimare, medicii nu au monitorizat starea ei, asa cum ar fi fost normal. Concluzia IML a fost ca Natalia Ionescu a murit din vina medicilor care au ingrijit-o. Legistii au aratat ca firele cu care a fost cusuta tanara mama s-au desprins, iar sangerarea abundenta a condus la un soc hemoragic, urmat de un stop cardiac.

  • Sebastian Lungu, copilul sufocat la nastere cu cordonul ombilical

Micutul Sebastian Lungu, un copil venit pe lume toamna trecuta la Spitalul Municipal din Bucuresti, s-a nascut cu handicapuri multiple din cauza neglijentei medicilor care au asistat-o pe mama la nastere. Copilul nu vedea, nu auzea si nu se putea hrani decat printr-un furtun. Mama copilului a acuzat faptul ca a fost lasata nesupravegheata in timpul travaliului timp de mai bine de 40 de minute, iar micutul Sebastian s-a sufocat, la nastere, cu cordonul ombilical, ceea ce i-a provocat handicapuri multiple. Tragedia s-ar fi petrecut din cauza ca la Spitalul Municipal tocmai se schimba tura: asistenta care iesea din tura s-ar fi grabit sa plece cu 20 de minute mai devreme, iar asistenta care o inlocuia ar fi venit sa o vada pe pacienta cu 25 de minute mai tarziu de inceperea programului. In urma anchetei facute de Colegiul Medicilor Bucuresti, doctorul care ar fi trebuit sa o asiste la nastere pe mama copilului a fost suspendat din activitate timp de un an, iar medicul care era de garda in acea noapte a fost suspendat timp de 6 luni. In acelasi timp, ministerul Sanatatii a decis sa suporte integral costul tratamentului din strainatate al copilului.

  • Copilul operat de apendicita din greseala

In martie anul acesta, un copil de noua ani internat la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti pentru un examen cistoscopic a fost operat de apendicita din cauza neatentiei echipei medicale, care l-a confundat cu alt copil. Conducerea spitalului a decis, la acel moment, ca personalul medical aflat in culpa sa fie sanctionat cu reducerea salariului cu 10 sa suta, timp de trei luni, si cu mutarea intregii echipe de la sectia de Chirurgie II la Chirugie I, iar saptamana aceasta, Colegiul Medicilor Bucuresti a decis interzicerea dreptului de practica, timp de trei luni, pentru medicul chirurg si medicul anestezist, vinovati de operarea din greseala a unui copil la Spitalul Grigore Alexandrescu. In plus, Ordinul Asistentilor Medicali din Bucuresti a propus, pe 30 mai, suspendarea, pentru sase luni, a dreptului de practica pentru asistenta vinovata.