Urmariti-l pe Adrian Nastase. Agitatia sa din ultimele zile il tradeaza. Cand urmeaza sa i se intample ceva rau, iese la televizor si anunta ca va candida la presedintie sau ataca DNA-ul pe blog. Acum le face pe amandoua, semn ca se ingroasa gluma. Dar, ce il paste? Vom afla curand. Dosarul Zambaccian va muri in Parlament. Teoretic, n-are de ce sa-si faca griji. Partidul si presa il ajuta sa uite de dosarele penale. Afara insa, e altfel. Europenii nu se intreaba ce crede fostul premier despre cota unica si nici daca va candida la presedintie, ci cum de tot scapa de instanta. In tara, tema anticoruptiei este supusa unui puternic boicot politic intern, si doar semnalele externe o mai revigoreaza.

Marile dosare, in special cazul Nastase, sunt termometrul care masoara sanatatea institutiilor romanesti. Dovada stau chiar declaratiile ministrului justitiei, Catalin Marian Predoiu, trecute prea usor cu vederea. Intors dintr-o vizita in Marea Britanie, ministrul a declarat joi pentru postul public de radio: "in toate intalnirile pe care le-am avut la Londra, si nu au fost putine, s-a ridicat problema dosarelor care se dezbat la ora asta in Parlament, existând o nemultumire legata de faptul ca acestea se prelungesc".

Din explicatiile sale publice, altminteri rarissime, rezulta ca Predoiu a fost aproape fortat sa vorbeasca despre rabdarea occidentalilor ajunsa la limita: “Ce pot sa va spun, insa, este si aceasta nu ma feresc sa o fac, ca ar fi un semnal, hai sa spunem, cel putin descurajant pentru statele membre, pentru Comisia Europeana, daca aceste proceduri treneaza. Mi s-a spus asta foarte franc si deschis in fata pe oriunde am fost si cu oricine am discutat si cred ca ar fi, la rândul meu, un, eu stiu, un abuz chiar, sa nu aduc la cunostinta si a factorilor responsabili si a opiniei publice din tara aceasta perceptie”.

Boala lunga, moarte sigura

Vestea proasta este ca marile dosare vor fi ingropate in Parlament. Peste trei saptamani, deputatii si senatorii intra oficial in vacanta fara sa fi decis daca Nastase, Mitrea, Pacuraru si Seres pot fi cercetati penal. Amanarile succesive au o singura explicatie: Parlamentul evita sa ingroape dosarele inainte de raportul de tara al Comisiei Europene, programat pentru luna iulie.

Dar soarta lor pare pecetluita. Ca procurorii sa poata incepe urmarirea penala in cele patru dosare este nevoie votul a doua treimi din numarul senatorilor sau deputatilor. Atat politicienii cat si procurorii anticoruptie consultati de HotNews.ro se declara sceptici ca parlamentarii, la adapostul votului secret, vor vota in favoarea inceperii urmaririi penale impotriva colegilor lor.

Oficialii europeni par extrem de preocupati de soarta dosarelor de coruptie la nivel inalt din Romania iar avertismentele lor se inmultesc. Presa a scris recent ca fostul comisar european pentru integrare, Ollie Rehn, s-a interesat in timpul unei discutii cu fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, de finalizarea dosarelor de mare coruptie din Romania, inclusiv de cel al unui “fost premier”, aluzie clara la Adrian Nastase.

Comisar luat peste picior

In replica, fostul premier i-a adresat fostului comisar o scrisoare deschisa, postata si pe blogul sau, plina de ironii la adresa lui Ollie Rehn, pe care il intreaba retoric: “Daca tot aveti curiozitati in legatura cu dosarele de „coruptie” din România, soarta dosarului „Flota” sau a casei din strada Mihaileanu, ale lui Traian Basescu, nu va intereseaza?”

Dosarul Zambaccian s-a intors din instanta dupa un sir de decizii ale Curtii Constitutionale. La sesizarea avocatilor lui Nastase, Curtea a stabilit in iulie 2007 ca este nevoie de avizul presedintelui. Un nou blocaj a intervenit dupa ce Curtea Constitutionala a pronuntat o noua decizie, stabilind ca fostii sau actualii ministri care au si calitatea de senator sau deputat au nevoie si de avizul Parlamentului pentru a putea fi cercetati penal, si ca avizul presedintelui nu este suficient.

Astfel ca dosarul lui Adrian Nastase a ajuns in Parlament, iar in prezent se afla la Comisia Juridica. Surse parlamentare afirma ca ar exista o intelegere intre fostul lider PSD si Partidul Conservator, care are presedintia Comisiei, pentru ca discutarea dosarului Zambaccian sa fie amanata pana la sfarsitul sesiunii parlamentare, care se incheie oficial peste trei saptamani, pe 1 iulie. De altfel, fostul premier pare sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a trage de timp, solicitand copii dupa intreg dosarul care contine cateva mii de file.

Dosarul Mitrea, dupa alegeri

Dosarul Mitrea, in care fostul ministru este acuzat de luare de mita, a trecut de Comisia Juridica si urmeaza ca Biroul Permanent sa decida cand va fi trimis in Plen. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat pentru HotNews.ro ca in prima saptamana dupa alegeri va pune dosarul Mitrea pe primul punct pe ordinea de zi pentru a putea fi trimis cat mai repede in plen. La ultimele sedinte, Biroul Permanent n-a putut lua decizii din lipsa de cvorum. In fine, alte doua mari dosare de mare coruptie asteapta aviz la Senat. E vorba de dosarele Seres si Pacuraru. Si ministrul muncii a reusit sa amane discutarea cazului sau pana dupa turul doi al alegerilor locale.

Prin urmare, Uniunea Europeana pare sa inteleaga ca exista un risc major ca marile dosare sa fie ingropate si incearca sa salveze ceea ce, realist vorbind, nu se mai poate salva. Doar cazul Nastase ar mai putea oferi unele surprize iar unele fapte au sanse sa ajunga pe masa judecatorilor.