Tarile membre ale Uniunii Europene au convenit, luni seara, asupra reglementarilor comune care permit salariatilor sa lucreze mai mult de 48 de ore pe saptamana, asupra redefinirii "perioadelor de veghe" in cazul anumitor profesii si a celor privind protejarea angajatilor temporar, anunta presedintia slovena a Uniunii, citata de agentiile internationale de presa.

Aceste doua texte de o importanta majora erau blocate de cativa ani si au fost acceptate cu o "majoritate calificata".

Totusi ele vor trebui aporbate de Parlamentul European, ceea ce este departe de a fi o certitudine, comenteaza AFP.

"Este un compromis care reprezinta un net progres social", considera comisarul european pentru Afaceri sociale, Vladimir Spidla.

Cinci tari - Spania, Belgia, Grecia, Ungaria si Cipru - au criticat vehement propunerile referitoare la timpul de lucru.

Revizuirea Directivei Timpului de Lucru urmareste sa incadreze mai bine derogarile de la plafonul saptamanal de 48 de ore de munca, pe care patronii le pot negocia individual cu angajatii. In anumite conditii bine stabilite, europenii vor putea sa aleaga sa munceasca pana la 60 de ore sau 65 de ore pe saptamana.

Aceasta revizuire introduce, pentru prima data, definirea perioadelor de veghe inactive, care vor putea sa nu mai fie socotite timp de lucru. Doua decizii ale justitiei europene arata ca timpul de veghe trebuie sa fie calculat integral ca timp de lucru. Majoritatea statelor europene incalca insa aceasta prevedere, mai ales in cazul profesiilor medicale.

Proiectul de lege privind angajaţii temporar prevede ca ei sa beneficieze, din prima zi de munca, de acelasi tratament ca si angajatii permanenti.