Presedintele Traian Basescu a primit-o luni la Palatul Cotroceni pe Tarja Halonen, presedinte al Republicii Finlanda. Discutiile dintre cei doi sefi de stat s-au centrat pe problemele minoritatii rome. Traian Basescu a declarat ca tara noastra nu va impune niciodata restrictii de circulatie cetatenilor sai, indiferent de ce etnie ar fi ei.

Tarja Halonen si Traian Basescu au fost intrutotul de acord ca minoritatea roma este una comuna a UE, iar problemele ei trebuie rezolvate cu implicarea Comisiei Europene si a Consiliului, relateaza NewsIn.

La o intrebare a presei finlandeze despre ce poate face tara noastra pentru ca romii sa nu mai emigreze, seful statului a aratat ca aceasta problema poate fi pusa nu numai pentru romi, ci si cu privire la cele doua milioane si jumatate de romani care muncesc in strainatate. "Problema este cum facem ca romii sa aiba acelasi comportament ca orice cetatean al Uniunii Europene care munceste in alt stat UE", a raspuns presedintele.

"Romania nu va introduce niciodata restrictii pentru vreun cetatean de-al sau", a continuat Basescu, mentionand ca problema romilor trebuie rezolvata de Romania impreuna cu guvernele tarilor in care acestia ajung.

In replica, presedintele Republicii Finlanda a intervenit spunand "cersitul nu este o munca". "Nu suntem aroganti", a adaugat ea, vorbind despre problemele copiilor romi cand vine vorba de educatie, Finlanda avand o experienta de succes la capitolul integrarea romilor, dar si a altor minoritati, cum este cea lapona.

Ea a subliniat insa ca fenomenul cersitului a fost un "soc" pentru Finlanda si mass-media din tara. Ea a aratat ca acesta este aspectul cel mai vizibil al tarii noastre. "Este pacat, aveti o reputatie atat de buna in multe alte privinte. Va rog, haideti sa facem ceva impreuna sa rezolvam problema cersitului", a adaugat Halone.