Basescu a infiintat Comisia pentru analiza regimului constitutional

Revizuirea Constitutiei intra in lupta politica

de Andreea Pora     HotNews.ro
Joi, 5 iunie 2008, 16:19 Actualitate | Esenţial


Modernizarea statului trebuie sa inceapa prin modernizarea Constitutiei, a spus presedintele Basescu la sedinta de constituire a Comisiei pentru Analiza Regimului Politic si Constitutional Romanesc. Pornind de la ideea ca actuala impartire administrativa a tarii este depasita si ca statul este in anumite puncte nefunctional, iar institutiile acestuia trebuie modernizate, Comisia va elabora "intr-un timp rezonabil" o analiza a deficientelor actualei Constitutii si un set de documente care vor fi puse la dispozitia Parlamentului si supuse dezbaterii publice.

Invitam cititorii HotNews.ro sa-si spuna opiniile despre utilitatea acestei Comisii si despre solutiile pe care le vad ca necesare pentru revizuirea Constitutiei.

Presedintele Traian Basescu sustine ca Romania are stringenta nevoie de modernizarea statului, care trebuie sa inceapa cu modernizarea Constitutiei, motiv pentru care a fost infiintata Comisia pentru Analiza Regimului Politic si Constitutional Romanesc. Aceasta va fi constituita din specialisti neutri care vor analiza sistemul politic, asa cum este el infatisat in actuala Constitutie, institutiile statului si functionalitatea acestora, precum si impartirea teritoriala a tarii.

"M-ar interesa punctul dumneavoastra de vedere la ceea ce ar trebui revizuit astfel incit statul sa fie functional", a spus seful statului, precizind ca nu este vorba de o rescriere a Constitutiei, atribut ce revine exclusiv Parlamentului, ci de elaborarea unor documente care sa identifice disfunctionalitatile actualei legi fundamentale. "Acesti trei ani au aratat deficiente consistente ale Constitutiei", a menţionat Traian Băsescu.

Documentele vor fi supuse dezbaterii publice

Scopul unei asemenea analize, a spus Basescu, este propunerea unor solutii care sa fie infatisate Parlamentului "intr-un timp rezonabil" si supuse dezbaterii publice.

Presedintele doreste sa afle opinia specialistilor constitutionali in ce priveste actuala impartire administrativ-teritoriala a tarii, considerata "depasita deoarece nu permite dezvoltarea regionala, cauza din care exista dificultati in absorbirea fondurilor europene".

In plus, ar mai fi vorba de gasirea unor solutii pentru "deblocarea crizelor institutionale". "O lucrare de analiza a regimului politic din Romania ar fi de interes pentru un public deosebit", a afirmat seful statului, precizind ca multi dintre cei invitati sa faca parte din Comisie sint autori ai unor lucrari despre Constitutie.

Componenta Comisiei prezidentiale

Ioan Stanomir, profesor în drept constitutional la Univeristatea Bucuresti, va conduce comisia de specialisti pentru revizuirea Constitutiei, ce va fi coordonata de alti doi presedinti cu titlu onorific- Matei Dogan, director emerit de cercetare la Centrul national al stiintei din Paris, si Aurelian Craiutu, profesor de teorie politica la Indiana University.

Cu statut de simpli membri vor participa la lucrarile comisiei: Radu Carp, conferentiar la Universitatea Bucuresti, Corneliu Liviu Popescu, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, Elena Simina Tanasescu, profesor specializat in drept constitutional, Iulia Motoc, profesor de drept si relatii internationale la Universitatea Bucuresti, Marius Balan, doctor in drept constitutional, lector la Universitatea Iasi, Dacian Dragos, profesor specializat in drept administrativ si european la Universitatea din Cluj, Veress Emod, doctor la Universitatea Pecs din Ungaria, Constatin Valentin, profesor in drept international la Universitatea din Timisoara si Manuel Gutan, conferentiar la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.   

Constitutie invechita

Constitutia adoptata in 1991, sub paternitatea lui Antonie Iorgovan, a fost revizuita o singura data, in 2003, dar principalele modificari au vizat prevederi care se refereau la integrarea Romaniei in NATO si UE.

Neconvingatoare pentru majoritatea populatiei, modificarile au fost supuse unui referendum care a necesitat doua zile de vot si aducerea cetatenilor cu autocarele la urne.
 
Procedura revizuirii

Potrivit articolului 150, revizuirea Constitutiei poate fi initiata de presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau senatorilor sau de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.

Articolul 151 spune ca propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei camere. Revizuirea devine definitiva dupa aprobarea prin referendum, care trebuie organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului de revizuire.

Un mai vechi deziderat al lui Basescu

Revizuirea Constitutiei face parte din programul presedintelui Traian Basescu si s-a impus ca necesitate in acesti ultimi trei ani.

Blocajul unor institutii ale statului, invechite si nefunctionale, reaua balansare a puterii presedintelui in raport cu cea a executivului, impartirea teritoriala in judete si nu in regiuni, fapt ce ingreuneaza accesarea fondurilor europene, au facut subiectul unor dezbateri aprinse.

Dar poate cele mai infierbintate discutii si polemici s-au purtat pe forma de guvernamint, republica parlamentara sau prezidentiala, aspect intens politizat in timpul referendumului de suspendare.

Traian Basescu a vorbit in repetate rinduri de nevoia de a moderniza Constitutia si, probabil, va readuce subiectul in discutie in toamna acestui an, cind este de asteptat ca nou infiintata Comisie sa-si termine treaba.

A treia Comisie prezidentiala

Este cea de-a treia comisie prezidentiala, prima fiind cea pentru condamanrea comunismului, lucru care s-a petrecut in mod oficial in plenul parlamentului in 2006. Comisia e elaborat un amplu studiu, asa numitul "raport Tismaneanu", referitor la ororile si victimele comunismului, care ramine o lucrare de referinta in domeniu.

A doua comisie este cea care lucrat la elaborarea "Pactului pentru Educatie", raport care analizeaza racilele sistemului de invatamint si propune solutii. Pactul a fost semnat de toate partidele politice, dar a fost contestat si ridiculizat imediat dupa semnare de partidele adverse presedintelui. Din cauza campaniei si a alegerilor, dar si a unor ministri incompetenti, deocamdata "reforma" se face pe picior.

Lupta politica pe revizuirea Constitutiei
 
Ideea revizuirii Constitutiei vine de la Valeriu Stoica si a fost pusa in practica prin constituirea unui grup de experti care a lucrat la o noua forma a legii fundamentale. Acesta e elaborat un document, care propunea reglarea relatiilor dintre institutiile statului si dintre presedinte si premier, dar a fost rapid contestata de liderii PNL.

In contrapartida, liberalii au constituit si ei un grup de analiza, condus de Teodor Melescanu, dar rezultatele acestuia nu au fost mediatizate decit sub aspect politic. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2345 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  in sfirsit (Joi, 5 iunie 2008, 16:26)

  Gogu [anonim]

  se vede ca mai exista totusi cineva in tara aia care are viziune pe termen lung
  • 0 (0 voturi)    
   termenul lung (Vineri, 6 iunie 2008, 9:06)

   vax [anonim] i-a raspuns lui Gogu

   Sper doar sa nu propuna viziunea franceza, ci sa se aleaga strict intre variantele regimului prezidential si regimului parlamentar.
   Vad pe-aici tot soiul de confuzii referitoare la Franta, ca fiind model de republica prezidentiala. NU este prezidentiala, este semi-prezidentiala. Este modelul indirect al regimului de la noi (care a suferit ceva ajustari la precedenta modificare a constitutiei). Este aceeasi struto-camila, doar ca strutul (presedintele) are ceva mai multe atributii decat la noi.
   Exista un singur sistem democratic care a facut fata pe termen lung. Fara ajustari, fara a 3-a republica.
   Sa speram ca marinaru' chiar are viziune pe termen lung.
 • -8 (10 voturi)    
  probleme.... (Joi, 5 iunie 2008, 16:34)

  stefan v [anonim]

  Presedintele a tot spus ca va numi PM pe cine doreste domnia sa. (Cu unghiutele pe la Cotroceni, etc.) Actuala Constitutie ii permite chestia asta? In cazul PDL=35%, PSD=32%, PNL= 20%, iar PSD si PNL anunta o coalitie scrisa de guvernare. Pe cine numeste PM?
  • +6 (6 voturi)    
   te poate numi chiar pe tine! (Joi, 5 iunie 2008, 16:57)

   mihneavoda [anonim] i-a raspuns lui stefan v

   ...sau pe mine.
   D.p.d.v. constitutional, conform art.103, e obligat sa desemneze un PM de la partidul care castiga peste 50% din voturi. Deci pe oricine de la acel partid (inclusiv portarul de la sediu, daca are carnet de membru).
   Daca nu exista niciun partid castigator (cu peste 50%), presedintele poate desemna pe oricine cu conditia sa fie cetatean roman major!
   • -5 (5 voturi)    
    Si pe mine? (Joi, 5 iunie 2008, 17:41)

    stefan v [anonim] i-a raspuns lui mihneavoda

    Nu trebuie sa dovedeasca ca are o majoritate in parlament? Altfel se transforma intr-o joaca de copii, care ar pute dura mult si bine. Nu are majoritate de 2 ori, se dizolva parlamentul si tot asa la infinit. Sau pana se schimba presedintele.
    • +1 (1 vot)    
     ai inteles? (Joi, 5 iunie 2008, 20:15)

     caesar [anonim] i-a raspuns lui stefan v

     ultimele tale afirmatii nu fac decat sa-i dea dreptate lui Basescu: avem o constitutie proasta care transforma relatiile intre puterile statului in joaca de copii sau mai rau, in circ de clovni si maimutoi. bravo stefan v (antibasescul cel mai de incredere al acestui forum)!
   • 0 (0 voturi)    
    dilema (Vineri, 6 iunie 2008, 5:40)

    laur [anonim] i-a raspuns lui mihneavoda

    presedintele poate numi,dar din pacate,nu mai poate revoca sau reveni asupra numirii...asta e tot o "bomboana otravita" de-a psd-ului pentru cazuri cum a fost legislatura actuala,care-i confera posibilitatea de a guverna din "umbra"...cel mai mare "cancer" nevindecat al romaniei a fost si este iliescu ,gsca lui de la psd si legislatia in "coada de peshte" facuta special pentru a putea aplica dictonul "dezbina si condu" ...
 • -2 (4 voturi)    
  propunere justificata (Joi, 5 iunie 2008, 16:35)

  Rica [anonim]

  Actuala impartire administrativa a Bucurestiului este depasita.

  Bucurestiul ar trebui impartit in sectoare avand maximum 150 000 - 200 000 locuitori fiecare. Ar trebui create 2-3 sectoare centrale, iar restul ar trebui sa fie organizate pe exteriorul centrului civic.

  Drumul Taberei sau Balta Alba ar trebui sa fie sectoare de sine statatoare.

  Poate asa s-ar mai reduce cozile pe la ghiseele administratiilor publice si financiare.

  Fiecare sector ar trebui sa aiba, sau sa-si construiasca un centru civic propriu, diferit de centrul Bucurestiului. Cred ca pot fi obtinuti si bani de la UE pentru aceste proiecte.
 • +7 (7 voturi)    
  lasati-ne ca ne-am saturat de electorale! (Joi, 5 iunie 2008, 16:43)

  vector [anonim]

  Gogule, Stefane, subiectul propus este generos, aveti ocazia sa faceti propuneri...

  Terminati cu prostiile, cu atacurile si cu pupatul in locuri nefiresti.

  Aveti ceva de comentat? Atunci spuneti! Daca nu, lasati-ne ca ne-am saturat de electorale!

  Mai pe la toamna o sa aveti din nou ocazia.

  Hai sa mai si vorbim... ca m-am plictisit de voi.
 • +5 (5 voturi)    
  sa vedem: (Joi, 5 iunie 2008, 16:46)

  atreus [anonim]

  In primul rand Romania este stat national unitar si indivizibil. Apoi forma de guvernare este Republica... si mai vedem noi de ce fel. Totusi la aceste afirmatii nu as renunta sub nici o forma.
  In rest ar trebui analizata constitutia deoarece in ultima vreme institutele statului nu prea au putut functiona
  • -4 (4 voturi)    
   pai ce sa vedem cam nteles (Joi, 5 iunie 2008, 17:18)

   RegeleCioaba2 [anonim] i-a raspuns lui atreus

   da de ce io nam dreptu ca orice om normal la cap sa am coroana si sa fiu imparat de republica? carei problema conste..constiet..constuti..aia...? haoleu mancavas dreptu vostru, pai asa ios oprimat la dreptu meu de rom de sange nobil din mine!
   moare romania cu republica, uite cum pleaca tiganii din tara, nu mai are cine lucra, cine sa imi deie impozit regalic, sunt foarte suparat si vreu si eu alta constite..constuti..aia...
  • -2 (2 voturi)    
   oricum nu conteaza (Joi, 5 iunie 2008, 17:28)

   levi [anonim] i-a raspuns lui atreus

   dar puteti pastra si asa ..nu conteaza
  • +3 (3 voturi)    
   raspuns lui atreus (Joi, 5 iunie 2008, 19:08)

   rodica [anonim] i-a raspuns lui atreus

   atreus mama, forma de stat-republica, caracterul unitar sin indivizibil si limba, nu pot fi suspuse revizuirii.
   • 0 (0 voturi)    
    nu stiam (Vineri, 6 iunie 2008, 9:39)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui rodica

    N-am stiut. Ma bucur sa aflu asta. Dar banui ca se pot schimba si alea cumva, daca se scrie o noua constitutie, eventual, nu?
   • 0 (0 voturi)    
    nu stiam (Vineri, 6 iunie 2008, 9:39)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui rodica

    N-am stiut. Ma bucur sa aflu asta. Dar banui ca se pot schimba si alea cumva, daca se scrie o noua constitutie, eventual, nu?
 • +9 (9 voturi)    
  Modernizarea Constitutiei e foarte necesara (Joi, 5 iunie 2008, 16:51)

  mihneavoda [anonim]

  Componenta Comisiei mi se pare foarte buna! Probabil sunt cei mai buni specialisti in drept constitutional. Diferenta dintre membri acestei comisii si Iorgovan, parintele actualei constitutii, e uriasa!
 • -8 (8 voturi)    
  Traiasca republica prezidentiala (Joi, 5 iunie 2008, 16:52)

  oschy [anonim]

  Il doare pe Basescu acum de constitutie ca si pe Confucius de modernizarea limbii engleze.
  Treaba este cu puterea. Cine sa fie mai tare presedintele sau parlamentul.
  Comisia este formata din teoreticieni fara practica parlamentara alesi din preferatii lui Base,si nu cred ca vor face ceva in afara indicatiilor Mai trebuia sa-i puna in comisie pe Avramescu si E.Udrea si Boc si Buda de la Cluj.
  Momentul anuntarii este ales pt abaterea discutiilor de tema alegerilor locale pierdute clar de PD_L( de la 55% sa ajungi la 28 este un mare castig. in versiunea Boc Flutur Videanu conf. schemelor graficelor si hartii solutiilor )
  Bataia este ca aceasta sa fie gata pana in 2009 la alegerile prezidentiale. La anul alte trei scrutinuri pt parlamentul european, referendum pt Constituitie, si alegeri pt presedinte. Votam in prostie si castiga Matei Corvin si Dromichaites
  Alt referendum alti bani ca si asa avem multe fonduri europene destinate ......alegerilor
  • +5 (7 voturi)    
   bani ptr.alegeri se referendumuri (Joi, 5 iunie 2008, 17:32)

   levi [anonim] i-a raspuns lui oschy

   sunt bani aruncati pe geam,ai dreptate ca daca nu intelegi spiritul democratiei nu poti sa traiesti cu dreptul la ea,totusi tin sa stii ca in Elvetia tin si 50 de referenduri pe an!Toate deciziile majora se iau prin referendum!
  • +4 (6 voturi)    
   Esti complet paralel (Joi, 5 iunie 2008, 17:34)

   Aph [anonim] i-a raspuns lui oschy

   ...si se observa la ce nivel de ura au putut ajunge unii oameni, ati ajunsi indoctrinati de ideea ca tot ce face Basescu este ca sa castige popularitate si sa promoveze PDL-ul. De altfel mi se pare si normal, daca nu te duce capul iar marea majoritate a presei debiteaza in fiecare zi aceleasi si aceleasi idei... Merge de minune vorba aia cu prostul care le potriveste. Nu mai bine, decat sa facem revizuirea constitutiei si implicit referendum, sa mai tragem o suspendare?
   • -5 (5 voturi)    
    Totul este perfect, (Joi, 5 iunie 2008, 17:50)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Aph

    a mai ramas doar Constitutia.
    Observ ca acest individ se pricepe la toate.
    Este plin de succesuri.

    Observatie:
    Din lista celor care "studiaza" modernizarea Constitutiei lipseste Elena Udrea. O sa fac o plingere la A.P.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu, nu popularitate (Vineri, 6 iunie 2008, 10:28)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui Aph

    Intrebarea mea pentru forum este urmatoarea:

    Avand in vedere ca alegerile in Romania pot la fel de bine sa ne aduca ca Presedinte pe Iliescu, Constantinescu, Becali, Oprescu, Vanghelie, Nastase, Vadim-Tudor si Basescu, este preferabila consoldarea puterii in institutia prezidentiala?

    Daca eficienta este tinta, nu e normal sa se consolideze puterea propriu-zis executiva, adica Guvernul?

    Daca democratia si reprezentativitatea este tinta, nu este normal ca Republica Parlamentara sa persiste, imbunatatita insa cu o alta formula de reprezentare?
 • -2 (8 voturi)    
  un instrument de premenire a clasi politice (Joi, 5 iunie 2008, 16:53)

  instrumentul [anonim]

  Putem constata ca votul uninominal este insuficient pentru premenirea clasei politice.

  Propun introducerea unui amendament conform caruia, in cazul in care nu se prezinta la vot minimum 50% dintre persoanele cu drept de vot, partidele sa fie obligate sa-si schimbe propunerile de candidati. si sa fie reluat procesul electoral de la inceput.

  Sunt banii nostri si putem dispune de ei in acest fel.

  Dupa 1-2 reluari, este posibil ca partidele sa devina mai responsabile cu desemnarea candidatilor pentru functiile publice.

  Aceasta prevedere poate deveni un potential instrument de premenire a clasei politice.
 • +2 (8 voturi)    
  Constitutia (Joi, 5 iunie 2008, 16:58)

  mariusv [anonim]

  Din punctul meu de vedere ar trebui modificate urmatoarele :
  1 - Parlament unicameral iar numarul parlamentarilor redusi la o treime (1/3) fata de situatia actuala
  2 - Conducatorul ales prin votul populatiei sa aiba puteri administrative (nu ca in ziua de azi cand Presedintele ales desemneaza un PM pe care mai apoi nu-l poate demite). Fi Presedintele ales prin vot popular numeste PM cu parghii clare de control asupra lui (vezi Franta) fie Presedintele este numit de Parlament si atunci PM este ales prin vot popular.
  3 - numai Presedintele si PM pot avea antemergator de la Politie.
  4 - Obligativitatea ca parlamentarii ce doresc sa canditeze intr-o circumscriptie sa fi avut cel putin 3 ani domiciliul stabil acolo.
  5 - In cazul unui referendum de demitere Presedinte, daca castiga Presedintele, Parlamentul sa fie dizolvat iar daca populatie aproba demiterea, atunci Presedintele sa fie demis automat. Daca Presedintele initiaza un referendum de dizolvare Parlament iar populatie nu este de acord, atunci Presedintele sa fie demis automat si invers.
  6 - Conducerea institutiilor publice TVR, CNA, etc sa nu mai fie numite pe criterii politice ci numai prin concurs.
  7 - Parlamentarii care isi bat joc de aceasta functie (isi dau cartelele de vot altor persoane sa voteze in locul lor, etc) sa-si piarda locul in parlament automat.
  8 - Votul in parlament sa fie public (numai cu mana ridicata).

  cam atat deocmadata...
  • +5 (5 voturi)    
   Propuneri corecte! (Joi, 5 iunie 2008, 17:34)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui mariusv

   Parlamentarilor sa li se interzica orice fel de afaceri(familiare,prieteneste,cunostiinte sau eu stiu ce relatii mai inventeaza ei).Ori politicean,ori afacerist.
   Orice articol al Constirutiei intoarsa in 10 parti,pana sa fi siguri ca nu va mai exista nicio portita ptr.interpretari.
   Membrii unui guvern care vor fi numai banuiti de coruptie,sa fie obligati sa-si depuna mandatul si sa treaca la imunitate(fost sau actual ministru).
   Orice jurist care da sentinte dupa plicul clientultui,sa fie dat afara si sa-i se interzica o viata intreaga meseria.
   De fapt toata Constitutia trebuie rasturnata si nu
   croita la masura cuiva,ci in interesul poporului.
   In schimb,fiecare punct propus este OK.
  • +1 (1 vot)    
   membri CSM, procurorii sefi, politistul districtul (Joi, 5 iunie 2008, 17:47)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui mariusv

   si judecatorii sefi (poate gresesc, dar aproximativ), sa fie ALESI prin vot direct ca in SUA

   - sa existe alegeri parlamentare la 2/3 din timpul mandatului, care sa schimbe compozitia politica a parlamentului, si astfel noua majoritate sa aduca un suflu proaspat in Guvernare

   - consecinta: ministri se vor sili sa fie cat mai profesionisti, pt. a ramane in fucntie cat mai mult

   - o ZI pe saptamana in care lucrarile parlamentului sa fie deschise in mod special pt. audieri " membri guvernului vor primi intrebari si vor raspunde la interpelari ale grupurilor parlamentare

   - deciziile luate in aceste sedinte deschise vor fi OBLIGATORII pt. guvern care va fi obligat sa le puna in aplicare

   - Grupurile parlamentare vor putea face si functia de a transmite Guvernului in acesta zi si intrebari ale grupurilor care fac lobby pt. anumite cauze

   (atat deocamdata)
  • 0 (0 voturi)    
   ai uitat urmatoarele (Joi, 5 iunie 2008, 22:44)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui mariusv

   9. Imunitatea parlamentara sa fie exclusa.
   10. Imunitatea de ministru sa fie exclusa.
   11. Parlamentarii sa nu poate detina decat o singura functie publica. Adica nu poti sa fi si parlamentar si ministru si manager de spital, etc.
   12. In parlament sa exista o anumita ordine - la scoala la 10 absente iti scade nota la purtare, esti exmatriculat si nu mai stiu ce ti se intampla. La 10 absente de la sedinte sa fie dati afara.
   13. Partidele politice sa nu poata sa isi schmbe oamenii din parlament. Daca un parlamentar e dat afara / demisioneaza / moare --> locul lui ramane vacant. Daca se ajunge sub un prag ales (sa zicem jumatate) se fac alegeri anticipate. NU stiu in actuala constitutie ce se intampla daca sa zicem 3/4 din parlamentari isi dau demisia.
   14. Referendumul sa fie valabil prin vot majoritar - adica daca 50% + 1 din cei ce se prezinta la vot au spus DA la referendum atunci referendumul este valabil.
   15. Parlamentul sa aiba sedinte de 3 ori pe saptamana - 2 pentru dezbateri si 1 pentru vot.
   16. Votul sa fie electronic - ne-am saturat de bile, maini ridicate, caciuli, picioare si alte modalitati de vot.
   17. Toata activitatea parlamentarilor sa fie publicata pe site-ul parlamentului, inclusiv proiectele de lege ale fiecarui parlamentar.
   18. ne mai gandim!!! :)
   • 0 (0 voturi)    
    daca i mi prmiteti. multumesc (Vineri, 6 iunie 2008, 1:00)

    directia 5 [anonim] i-a raspuns lui mihai

    1]functionarii publici nu pot primi cadouri in bani iar cele in obiecte care depasesc 200 de euro vor fi donate statului 2] imunitate numai pentru declaratii politice,3] partidele nu pot primi decat o suma limitata de bani pentru campani electorale de la persoane fizice sau juridice,iar acestea nu pot finanta decat o singura formatiune politica,4] un trust media nu poate detine mai mult de 10% din piata,5]comunitatile de alegatori pot declansa referendum pentru demiterea parlamentarului,primarului sau pres. de consiliu ales de ele,6] alegeri la 2 ani pentru 50% din mandatele de parlamentar
 • +4 (8 voturi)    
  perfect (Joi, 5 iunie 2008, 16:58)

  Transilvanian man [anonim]

  hai sa vedem acum ce o sa mai faca cei 322 de jigodii care vor imunitate in raport cu faptele penale savarsite . va spun eu o sa vedeti cum il vor ataca pe singurul presedinte al romaniei dupa 89 care incerca sa faca ceva european .
  eu te sprijin presedinte al romaniei!
 • +4 (4 voturi)    
  Cine pierde, cine castiga? (Joi, 5 iunie 2008, 17:02)

  Mihail [anonim]

  Ce insemna regiuni in locul judetelor?Presupun unitati teritorial administrative mai mari. In acest caz se vor pastra actualele judete ca unitati subordonate regiunilor, eventual denumite altfel, sau va fi un centru unic de conducerepentru toata regiunea?Intrebari ar fi multe, schimbari si mai multe, insa dezbaterea se poate face numai dupa elaborarea propunerilor de revizuire.
  Un singur exemplu:
  Daca se schimba impartirea teritoriala a tarii, trebuie schimbat sistemul de inmatriculare auto, precum si actele personale.Dupa modelul romanesc, cineva trebuie sa incaseze urgent niste bani la schimbarea documentelor(comisioane de atribuire lucrari, etc) si se dau termene foarte scurte de schimbare, iar atunci sa vezi circ pe capul nostru.
 • +5 (7 voturi)    
  Cere-ti dreptul! (Joi, 5 iunie 2008, 17:07)

  Rica [anonim]

  oschy, esti bolnav? Ai nevoie de o refulare? Iesi ma pe balcon sau in curte si urla ce vrei tu, apoi vino inapoi si hai sa diascutam despre constitutie.

  Ti se pare buna? Simti ca te protejeaza? Simti ca este facuta sa reprezinte interesul cetatenilor?

  Eu nu cred asta. Eu cred ca este facuta sa reprezinte interesul partidelor.

  Esti de acord cu 2 Camere in parlament? Daca da, de ce? Ca sa suga aia la dublu? Ce avantaj avem daca ne reprezinta 100 de deputati sau numai 60? Oricum chilulesc in masa si nu se aduna suficienti nici cat sa puna de un fotbal pe la sedinte. Oricum legile sunt facute de specialisti nu de deputati.

  Intelegi? Sparge-i in directia asta. Gandeste-te la avantajul tau. Cere-ti dreptul!
 • 0 (2 voturi)    
  de federalizare avem nevoie (Joi, 5 iunie 2008, 17:08)

  johnny [anonim]

  singurul sistem administrativ cu adevarat modern nu poate fi decat sistemul federal.
  un alt lucru benefic ar fi inlaturarea orcaror forme de discriminare fata de minoritatile sexuale.
  :)
 • -3 (7 voturi)    
  potriveala (Joi, 5 iunie 2008, 17:11)

  xardos [anonim]

  basescu lanseaza tema asta acum, ca sa-i prinda bine in campanie la anul. Nu e exclus sa incerce cuplarea alegerilor prezidentiale cu un referendum pt "noua" constitutie :)))
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 iunie 2008, 20:03)

   [anonim] i-a raspuns lui xardos

 • 0 (6 voturi)    
  Constitutie (Joi, 5 iunie 2008, 17:12)

  cetateanul turmentat [anonim]

  1) parlament unicameral cu maxim 100 de parlamentari alesi prin VU in doua tururi
  2) reducerea atributiilor presedintelui
  3) presedintele sa fie ales de parlament
  4) impartirea Romaniei in maxim 4 regiuni administrative
  5) desfiintarea imunitatii parlamentarilor/ministrilor/presedintelui - Nimeni nu este mai presus de lege!
  • -1 (1 vot)    
   de acord (Joi, 5 iunie 2008, 17:33)

   levi [anonim] i-a raspuns lui cetateanul turmentat

   subscriu!
  • 0 (0 voturi)    
   oarecum (Joi, 5 iunie 2008, 20:29)

   Claudiu T. [anonim] i-a raspuns lui cetateanul turmentat

   Un pic cam radical:

   - ok 100 parlamentari, dar nu obigatoriu in 2 tururi (pierdem vreme si bani);

   - republica parlamentara - e o chestiune de preferinte aici (cred totusi ca aceasta forma ar determina apropierea in mai mare masura a parlamentarilor de oamenii din zonele pe care le reprezinta);

   - 8 regiuni administrative: s-au identificat deja zone de lucru, "axe prioritare de dezvoltare tematica". Gruparea s-a facut pentru simplificarea operatiunilor in cadrul obtinerii de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, iar la baza sa au stat atat asemanarile dintre judetele reunite cat si gruparea a. i. economia unui astfel de nucleu regional sa fie echilibrata.
   Ilustrez mai jos cateva exemple in aceasta privinta:
   http://www.satumare.insse.ro/main.php?page=_judete
   http://www.strategvest.ro/downloads/Romania_Regiuni.jpg
   http://www.cnipmmr.ro/filiale/intro_filiale.htm
   http://www.posmediutm.ro/imagini/regiuni.png

   - imunitatea sa existe atata timp cat nu se aduc la cunostinta publicului fapte penale grave dovedite cu probe, legate de persoana respectiva.
 • -1 (3 voturi)    
  Ungurilor ce sunteti.. (Joi, 5 iunie 2008, 17:12)

  Dr.Vadim T. [anonim]

  Parerea mea de om cu credinta, partid si tratament lunar:
  -trebuie delimitate clar atributiile presedintelui si PM-ului, adica republica prezidentiala sau parlamentara, altfel e panarama OTV;
  -reorganizare administrativa fie pe regiuni-comune, fie pe regiuni-cantoane, ca judete sunt multe si produc prea multi baroni locali. Evident, sa se tina cont de criterii europene, de integrare economica si de infrastructura, nu de arhaisme regionalist-etnice cum vrea UDMR/PCM si ceilalti pigmei;
  -inscrise in Constitutiune niste valori europene, de identitate: casatoria e intre om si femeia lui, acordarea cetateniei e un privilegiu acordat prin vot parlamentar, cei condamnati penal pt. crime sa fie privati de onoarea cetateniei indiferent de etnia lor.
  -sa obligam statul prin Constitutie ca bugetul sa nu fie programat deficitar (exista in alte tari aceasta prevedere, e interzis buget deficitar)
  -sa proclamam in Constitutie ca unul din dezideratele Romaniei europene e reunirea tuturor romanilor intr-o singura tara si protejarea lor oriunde ar fi in lume; e legal, fara expresie revizionista si exista si la altii asemenea idei constitutionale
  -un referendum sa fie obligatoriu daca cel putin 5% din corpul electoral semneaza o astfel de initiativa, adica cel putin 1,8 milioane cetateni (asta exclude minoritarii si obsesiile lor iredentiste)
  - sa fiu numit "erou al neamului". A, nu, asta tre' sa i-o cer lui Blaga de fapt, nu e pt. Constitutie, ma rog..
  - sa se scrie in Constitutie ca statul are obligatia sa promoveze si sa sustina concret crearea unui stat national asociat Indiei, stat pt. bietii tigani de care mi se rupe..inima..un fel de "Manelistan" pe langa Rajastan sau Gujarat, pe acolo pa undeva..
  -bun, ma duc sa imi iau pastila, chelner, un pahar cu apa din aia de pruna galbena, te rog..!
 • -2 (4 voturi)    
  comisia -groparul problemei (Joi, 5 iunie 2008, 17:14)

  c.t. [anonim]

  pentru purtatorul de cuvinte ,A.P. :e o tema buna pornita prost ,fara sanse de reusita. procedura aratata e argumentul suprem.poate ne spuneti mai multe despre membrii .pare o actiune fortata de interese electorale. e un domeniu foarte sensibil si nu poate fi tratat cu brutalitate. sa traim ,toti, bine !
 • -3 (5 voturi)    
  cine nu are nimic de spus, sa ne lase! (Joi, 5 iunie 2008, 17:14)

  medicament [anonim]

  Alt bolnav... Transilvanian man, asta-i tot ce poti? Asta e tot ce ai inteles?

  Pe cine esti tu suparat dragule?

  Acum ca l-ai pupat pe Presedintele Romaniei, poti sa ne lasi sa vorbim? Mai iesi si tu pe afara, aici se discuta altceva.
 • +4 (4 voturi)    
  bravo base (Joi, 5 iunie 2008, 17:23)

  newyorkezul [utilizator]

  Ma bucur ca am ales un presedinte care chiar face ceva pentru tara. Nu exista tara in lume unde cineva participa si castiga alegerile, si de fapt el nu conduce nimic. Numai la constitutia psdistopenelista e posibil asa ceva. Nu exista tara in lume IN CARE DISPRETUL POLITICIENILOR FATA DE ELECTORAT SA FIE MAI MARE.Ceva trebuie facut ca cel care castiga sa aiba putere, nu ca acum sa-i spuna un tradator ca tradiceanu " nu-mi spune tu ce sa fac ca aici eu conduc". E cel mai stupid lucru din lume. Aceasta constitutie a fost facuta pe placul kgbistului ilici care si-a pus PM papusi de paie., si pe care a stiut cum sa-i schimbe (mineriade...) cand nu l-au mai ascultat. Sau poate are ceva dosare pe undeva de nastasica s-a dat din nou pe langa mosu. Base a pus PM un "om" , care el, in naivitatea lui a crezut ca va face ce s-au inteles partidele lor. NU s-a legat de el pana cand acesta a luat-o pe linga aratura. Acum tradiceanu spune ca marinarul nu s-a tinut de promisiuni. Ce "papion de onoare". Ceva trebuie schimbat ca cel ales sa raspunda pentru faptele sale nu ale tradatorilor.
 • +2 (6 voturi)    
  schimbari (Joi, 5 iunie 2008, 17:31)

  gogu vrej [anonim]

  presedinte cu rol decorativ adica republica parlamentara ca in italia cehia etc de ex
  parlament unicameral cu in jur de 200 membri, adica un senator la 100.000 alegatori
  desfiintate judetele si infiintate regiuni cu un consiliu-parlament micut de 30-50 membri, tot unu la 100.000 loc
  municipiile din regiuni sa fie mult mai autonome decit acum
  uitati-va la slovacia, ei au facut o reforma la fel acum citiva ani
  mai sint schimbari pe la justitie, discriminari
 • -5 (5 voturi)    
  stat minimal, regiuni si monarhie constitutionala (Joi, 5 iunie 2008, 17:34)

  ek [anonim]

  In principiu ar trebui luat ca model Constitutia Americana cea a Parintilor Fondatori din 1774,daca nu ma insel.
  Asta ar insemna stat minimal restrans la armata, politie si justitie - la care sa se amendeze ca suntem monarhie constitutionala cu familia Hohenzollern restaurata.
  Apoi reimpartirea administrativa - in regiunile istorice - Transilvania, Moldova, Banat, Muntenia, Dobrogea Bucovina etc. - cam de marimea unui stat american sau euro-regiuni. Regiunile sa beneficieze de autonomie sporita si chiar legi proprii.
  Ar fi mai multe de spus,dar e suficient pentru un post
  • +3 (3 voturi)    
   PFUUUHH MONARHIE (Joi, 5 iunie 2008, 17:59)

   nico [anonim] i-a raspuns lui ek

   bah, pai pentru asta tre' sa mai cucerim ceva. Un stat american e cam cat toata romania. Cat despre monarhie: PIEI DRACE! PFFUUH
   • 0 (0 voturi)    
    corect (Vineri, 6 iunie 2008, 10:34)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui nico

    Corect nico, in plus lu' Base (singurul posibil conducator de neam) nu i-ar sta deloc bine cu coroana pe capul de gulie si nici nu cred ca mai sunt dudui din familia regala libere la maritis ca sa-i dea dreptul.
 • -5 (5 voturi)    
  Drapelul (Joi, 5 iunie 2008, 17:43)

  Romanul [anonim]

  Poate asa se va pune si problema schimbarii drapelului Romaniei, nu se poate sa avem acelasi drapel identic cu cel al statului african Ciad, unul dintre cele mai sarace state din lume. Propun ca stema Romaniei sa fie inserata in centrul benzii galbene, stema inserata intr-un contur albastru sau daca nu se doreste inserarea stemei tarii atunci macar sa fie schimbata ordinea culorilor incepand cu rosu pe lance, galben si albastru sau eventual sa isi schimbe Ciadul drapelul, sau daca nu putem sa asezam culorile in ordinea in care sunt acum dar pe orizontal. Nu se poate ca Romania sa aibe acelasi simbol national cu un stat african.
 • +3 (3 voturi)    
  Excelent (Joi, 5 iunie 2008, 18:07)

  TB [utilizator]

  Cum zicea cineva mai sus, ce bine ca totusi cineva se gandeste si la ce trebuie facut pentru tara asta. Vor sari toti acum sa spuna ca tin cu Base si singurul scop al comisiei este de fapt extinderea puterilor prezidentiale. Sunt absolut convins ca nu e asa.

  Acum vor urma atacurile din toate partile. Sper sa fie indeajuns de inteligent incat sa le ignore si sa isi vada de treaba.
 • +2 (2 voturi)    
  oameni buni ! (Joi, 5 iunie 2008, 18:17)

  Seafra [anonim]

  Am vazut-o si pe-asta, inchiderea comentariilor la discutii despre constitutie, care n-au nimic politic in ele !
  Ce-ati patit ?!
  Daca nu contin insulte, ci doar OPINII, ce aveti cu ele ?
  Pe cine deranjeaza atatde rau niste opinii ?
 • -5 (5 voturi)    
  alt balon ca uninominalul de succes (Joi, 5 iunie 2008, 19:09)

  gelu [anonim]

  vrea sa adauge la articolul cu "nimeni nu e mai presus de lege" un amendament: "in afara de basescu, becali,videanu, etc." pe urma vor putea aplica legea cum trebuie ca pana atunci nu au cum.
  • +1 (1 vot)    
   coerenta (Joi, 5 iunie 2008, 20:09)

   levi [anonim] i-a raspuns lui gelu

   daca comentezi sa ai putina coerenta nu fabula,acuza si judeca,schimbarea constitutiei se face prin referendum asa ca nu paste nici un pericol....
   • 0 (0 voturi)    
    simplu (Joi, 5 iunie 2008, 20:39)

    gelu [anonim] i-a raspuns lui levi

    mai e valabila regula 50 + 1 sa fie validat referendumul? daca da atunci discutia e inutila.nu va fi 50 +1 decat daca se fraudeaza ca la cel cu UE cand s-a votat dupa ora 19 cate un om pe minut.
 • +1 (1 vot)    
  Bravo, Domnule Presedinte! (Joi, 5 iunie 2008, 19:25)

  judex [anonim]

  De aici trebuie sa incepem lupta pentru modernizarea, civilizarea, prosperitatea si salvarea poporului roman. Toti romanii cinstiti vor fi alaturi de dumneavoastra.
 • 0 (0 voturi)    
  Discutie binevenita (Joi, 5 iunie 2008, 22:43)

  Dansu [utilizator]

  Propun ignorarea celor ce ling sau scuipa in dosurile anumitor indivizi. Sa legi discutia despre constitutie de prestatia unor indivizi - e dovada de inapoiere mintala
  Exista 2 tipuri fundamentale de republica:
  A. Prezidentiala - Cu presedinte ales prin vot direct si putere executiva certa si nedisimulata ( SUA, Franta)
  B. Parlamentara - Presedinte simbol, ales de parlament, fara putere executiva certa (italia, Germania)
  La noi e o mixtura, promovata de Iorgovan, Iliescu & comp, in care un presedinte ales direct - are limitate puterile la reprezentare. Sistemul a fost p[referat de comunisti (fosti si actuali) pentru a desparti puterea efectiva (certa dar disimulata) de raspunderile implicate. Sistemul e perfect pentru cei ce vor sa conduca din umbra, sa incalce legea fara a fi trasi la raspundere.
  Iliescu nu avea raspunderea actelor de guvernare - huliti erau doar Vaca si Nastase. In putinele cazuri cand si-a angajat direct numele rezultatele au fost dezastruoase ( mineriade, eliberarea lui Cosma, etc). In schimb este de necontestat ca el a condus pana in 2004.
  Acum Basescu incearca sa-si angajeze raspunderea pe anumite fapte (discutabile e adevarat) si descopera ca nu are dreptul/puterea sa o faca.
  In schimb ce a facut in mod clar pana acum (in afara de cateva gesturi simbolice bine venite cum ar fi condamnarea comunismului), este fortarea limitelor constitutiei, si demonstrarea inconsecventelor ei. Constitutia interzice sprijinirea oricarui partid politic in campanie, dar as vrea sa vad si eu omul care are de ales intre cel ce voteaza pentru el si cel ce voteaza impreuna. Pentru cei ce ar vedea in asta un argument pentru monarhie, i-as provoca sa se gandeasca la un monarh pus sa aleaga intre un partid anti-monarhie si unul pro.
  Cei ce sustin parlamentarismul pentru ca "Basescu vrea sa fie tiran" le atrag atentia ca parlamentul s-a dovedit mai anti-demos prin incercarea de a demite presedintele.
  • +1 (1 vot)    
   Raul cel mai mic (Vineri, 6 iunie 2008, 6:11)

   stefan v [anonim] i-a raspuns lui Dansu

   "Cei ce sustin parlamentarismul pentru ca "Basescu vrea sa fie tiran" le atrag atentia ca parlamentul s-a dovedit mai anti-demos prin incercarea de a demite presedintele".

   Intre un om si 400, tiran poate deveni un om, nu 400. Tirania e unipersonala. Parlamentarii nu pot deveni tirani pentru ca sunt multi si, mai ales, pleaca dupa 4 ani.

   Este posibil ca un presedinte care o ia pe aratura sa trebuiasca sa fie suspendat. S-au inslat alegatorii asupra lui. Sa se insele asupra a 400 de oameni e mai greu. Dar nu imposibil. Riscurile democratiei.
   • 0 (0 voturi)    
    stimate domn, de ce nu mergeti cu analiza... (Vineri, 6 iunie 2008, 14:26)

    judex [anonim] i-a raspuns lui stefan v

    pana la capat? Cei 400 sunt alesi pe liste, deci nu au aceeasi reprezentativitate ca presedintele ales direct. Prin urmare, intre cei 400 de parlamentari se pot strecura niste nemernici, a se vedea situatia actiuala, foarte relevanta, care actioneaza tocmai impotriva celor care i-au ales in necunstinta de cauza, fiind ascunsi pe liste. Si atunci cine este tiranul? Cum putem pedepsi pe cei care actioneaza impotriva noastra? Vad ca numai presedintele poate fi suspendat. Parlamentarii hoti,corupti, nevolnici, sau ticalosi, de ce nu? Sa inteleg ca dvs. si PNL sunteti de acord cu situatia actuala? Probabil ca da, avand in vedere participarea la coalitia 322.
 • +1 (1 vot)    
  continuare... (Joi, 5 iunie 2008, 22:57)

  Dansu [utilizator]

  Cei ce sustin republica prezidentiala, le atrag atentia ca un presedinte a chemat minerii sa faca "ordine" (in paranteza fie spus celalalt a chemat cetatenii la vot).
  Pe cei ce-l acuza pe Basescu porniri dictatoriale, i-as intreba cate din actele promovate de Iliescu "democratul" au fost invalidate de parlament si cate din actele "dictatorului" Basescu?
  Nu sunt neaparat un Basescian, personajul imi da serioase indoieli,dar in vremea lui Iliescu nu mi-a pus niciodata problema. Iliescu era clar un personaj sinistru, Basescu poate fi antipatic, grobian, etc.. dar poate fi si demn (condamnare comunismului), si chiar simpatic (tiganca imputita). Iliescu poate fi doar o incarnare a unei ideologii sinistru de serioase, Basescu nu cred ca are ideologii ci doar interese. E diferenta dintre ucigasul psihopat si escrocul simpatic.
  Revenind la topic, cred ca noua constitutie ar trebui impiedice ascensiunea primului personaj si sa limiteze ascensiunea personajelor din catregoria a II-a.
  • 0 (0 voturi)    
   Presa (Vineri, 6 iunie 2008, 1:12)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui Dansu

   Foarte bun comentariu si tin sa va multumesc pentru el.
   Daca luam totusi pe basescu drept etalon pentru faptul ca am reusit (totusi) sa ne indepartartam serios de stadiul "Iliescu", atunci inseamna ca ar trebui sa ne gandim la un stat in care puterile sa se poata controla reciproc la modul optim. Imi place foarte mult ideea asa cum ati expus-o dvs.

   Eu am insa o problema: mie mi se pare ca noi avem o putere care nu este inclusa intre institutiile statului, si care se comporta ca o arma politica : si anume presa. Puterea acestei arme nu e limitata de nimic, nici de cetateni, nici de institutiile statului si nici nu are concurenta : practic toata televiziunea cu audienta si cu influenta e controlata de un singur grup politic, PSDPNL, aflat in antiteza cu alt grup politc care e in opozitie si este atacat POLITIC cu aceasta arma.
   Nu exista altfel spus ALTERNATIVA, deci practic cetateanul este CAPTIV presei unei singure grupari politice.
   Asta nu e dictatura ?
   Ceausescu avea si el controlul total asupra presei. Putin are si el acelasi control. In Romania controlul presei e detinut de o mana de oameni : Patriciu-Voiculescu-Vantu, pe care nici macar nu-i votam.

   Cum se rezolva ecuatia aceasta, in ce categorie se incadreaza o putere care nu e cartografiata, care e monopol, care nu e institutie a statului, care nu e limitata de nimic, fata de care cetateanul nu se poate apara nicicum, si careia ii devine practic captiv ?
   (sigur ca duc lipsa probabil de cunostinte elementare in domeniu, dar asta e ceea ce ma preocupa pe mine; deocamdata n-am mai gasit persoane care sa fie preocupate de acest subiect iar cei care erau preocupati pe vremea PSD au amutit brusc, se pare :)).
   • 0 (0 voturi)    
    Presa ca putere (Sâmbătă, 7 iunie 2008, 0:35)

    Dansu [utilizator] i-a raspuns lui Andra

    Presa nu este putere in sensul legal ci doar in sens simbolic.
    Presa este un caine poate poate sa muste sau sa linga, dar puterea ei nu vine din organizarea institutionala, ci din slabiciunea si lipsa de discernamant proprie (ca cititor). In ciuda vorbelor mari care se vehiculeaza, presa nu stabileste vinovatii si nici nu da pedepse, nu legifereaza si nici nu gestioneaza resurse publice (decat in masura accesului la anumite subventii). Dar la fel cum libertatea cuvantului este fundamentala (deci implicit libertatea presei), la fel si libertatea personala de a te lasa indobitocit este un drept fundamental. Ce e periculos isa in domeniul presei este exact ce e periculos in domeniul economiei - adica monopolizarea accesului la resurse.
    Necazul nostru este relatia incestuoasa dintre puterile reale ( legislativ, executiv, judecatoresc) cu o putere simbolica. Asta este insa o discutie in afara constitutiei.
    Ca raspuns la intrebarea ta, cetateanul devine captiv al presei daca nu e "cetatean", (impicit un om cu discernamant). Nu pot fi captivul nici lui Cristoiu, nici lui Stan, nici lui Badea, nici Tuca, nici Turcescu, Tanase, TRU, etc.. pentru ca am suficient discernamant sa gandesc cu mintea mea. Daca uneori parerile noastre coincid sau nu, eu privesc (sau nu) emisiunile ,citesc (sau nu) anumite ziarele. Parerile lor ma pot influenta (sau nu) dar nu pot sa-mi (de)formeze propria parere.
    Alta discutie este cea privitoare la cvasi-monopolul anti-basescian al presei (si implicit al patronilor). Dar fiecare pasare pre liba ei piere.
 • 0 (0 voturi)    
  FSP (Vineri, 6 iunie 2008, 0:03)

  ion doru [anonim]

  Eu sunt student la stiinte politice la Universitate si vad ca dupa decanul Preda incet-incet au ajuns pozitii de mare responsabilitate colegii lui Avramescu, Gussi, Stanomir si Carp.
  • +1 (1 vot)    
   astia sunt oamenii viitorului... (Vineri, 6 iunie 2008, 7:13)

   judex [anonim] i-a raspuns lui ion doru

   nu fosilele PSD-iste, PRM-iste, PNL-iste si PC-iste care fac legi in favoarea hotilor si coruptilor. Si, daca vom avea o constitutie buna, nu vom mai acea nevoie nici de CCR.
 • -1 (1 vot)    
  Nu sunt de acord cu reorganizarea teritoriala (Vineri, 6 iunie 2008, 0:50)

  dragos234 [utilizator]

  Oameni buni, asta cu reorganizarea este o tema falsa. Judetzele trebuie pastrate. Daca dispar judetzele, va disparea si ultima farama de descentralizare din tzara asta.
  Daca sunteti din Resita sau Arad va trebui sa mergeti pt orice aprobare la Timisoara. Dacasunteti din Satu Mare sau Zalau va trebui sa mergeti pt orice nimic la Cluj. Daca sunteti din Tg Jiu sau Turnu Severin va trebui sa bateti drumul pana la Craiova pt orice prostie. Samd. Orasele de 300 000 de locuitori se vor transforma in mini-bucurestiuri si atat. Viata voastra va deveni mai complicata si orasele voastre vor decade.
  Si tema cu reorganizarea administrativa nu are nicio legatura cu ungurii, cum ne spun unii. Daca se pierd judetzele, va pierde toata lumea si vor castiga doar o mana de oameni care deja au jipane si vor avea si mai multe.
  Eu sunt Pro-Basescu, dar daca PD nu a castigat destule consilii justzene asta e problema PD-ului, nu trebuie modificata impartirea administrativa a tzarii pt ca PD-ul nu e in stare sa o penetreze.
  Pierderea judetzelor insemna mai multa centralizare si marirea decalajelor intre bogati si saraci.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu este necesara, (Vineri, 6 iunie 2008, 8:16)

  Oprescu Leonidas [anonim]

  Este absolut OBLIGATORIU, doar asa se poate trece de cea de-a doua etapa al Dinozaurilor, dinozaurii fiind Iliescu, Votkaroiu, Hrebenciuc, WC Tudor, Funar, Nastase, Patriciu, Tariceanu, Antonescu, etc...
 • 0 (0 voturi)    
  Revizuirea (Vineri, 6 iunie 2008, 12:44)

  Radu [anonim]

  Pentru inceput : Daca se procedeaza < pe ici , pe colo > , mai bine lipsa !In mod absolut " VARIANTE ".
  Inclusiv sistemul de guvernare ( chiar si monarhie )
  Aprobarea numai prin referendum, ca daca o lasam tot la mana " specialistilor " ( tip Iorgovan ) sau a Parlamentului existent ( nelustrat !! ) , iese
  < cum ne-am inteles > [ stim toti cine ! ] .
 • 0 (0 voturi)    
  sugestie (Vineri, 6 iunie 2008, 13:38)

  deus [anonim]

  Taduceti ,votati si apoi aplicati Constitutia americana! E patentata si da rezultate bune, nu? Nu va mai straduiti sa inventati modele romanesti pentru ca tot prost va iesi! S-auzim de bine!
 • 0 (0 voturi)    
  Ajustare (Vineri, 6 iunie 2008, 15:24)

  b09d4n [utilizator]

  In acest moment Constitutia ne apara impotriva tiraniei unui singur om, a sefului statului. Este un lucru bun, putem fi siguri ca nu vom mai avea dictatori (atat de usor).

  Din pacate in Constitutie nu suntem aparati impotriva tiraniei colective. Si va voi da un exemplu. Guvernul care ia veniturile locale si le redistribuie dupa bunul plac (de obicei criterii de culoare politica). Astfel nu se incurajeaza competenta locala si aservirea politica.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e chiar asa (Sâmbătă, 7 iunie 2008, 0:47)

   Dansu [utilizator] i-a raspuns lui b09d4n

   La fel cum legea nu te apara de hoti (ci doar vine eventual post factum si ii pedepseste), la fel cum lacatul pe usa nu te fereste de hoti ci anunta prietenii ca nu esti acasa, nici constitutia nu te apara de nimic. Nici de tirania solitara, nici de tirania monopolurilor partitocratice. (mafia este exemplu de conducere colectiva tiranica - si se naste din comuniunea de interese a catorva oameni).
   Cat despre descentralizare economica si politica (vezi principiul subsidiaritatii) - nu e neaparat tratamentul miraculs, dar si parerea mea este ca e necesara, macar pentru ca unele regiuni vor dovedi ca "se poate" va duce la miscari in regiuni unde "nu au putut".
   De tirani ne aparam singuri, necazul este ca de prosti (manageri/politicieni/ziaristi/magistrati sau chiar prosti in general) e mai greu sa te aperi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by