Vasile Blaga iese la atac intr-un interviu in exclusivitate pentru HotNews.ro, punindu-i adversarului sau, Sorin Oprescu, citeva stampile si caracterizindu-l ca fiind omul pe care Iliescu l-a trimis la inaintare. Blaga sustine ca Oprescu nu se delimiteaza de Iliescu si "PSD-ul corupt" din oportunism, iar intreaga campanie si oferta electorala sint o imbinare intre "gargara, cabotinism si emo". Oprescu nu are nimic de oferit bucurestenilor, sustine Blaga, care spune ca isi va respecta programul si termenele. "Sint un om de onoare si intotdeauna am facut ce am spus, cu orice efort".

Intrebarile cititorilor HotNews.ro i-au fost trimise lui Vasile Blaga, care va raspunde personal la ele. Puteti adresa in continuare intrebari candidatului PD-L.

A.P. In prima parte a campaniei v-ati axat pe programe, acum se pare ca ati renuntat la a convinge bucurestenii prin proiecte si ati trecut la politica. Credeti ca politizarea campaniei o sa va aduca mai multe voturi?

V.B. Nu am renuntat sa conving bucurestenii prin programe, cred ca am reusit sa le arat ca eu le ofer solutii concrete, dar pe de alta parte este si o campanie politica, pentru ca am spus inca din turul I ca nu avem de-a face cu un candidat indepedent si, iata, ca lucrul este cit se poate de evident acum. Ati vazut cite declaratii de sustinere din partea liderilor PSD, cum spuneau Olteanu si Antonescu ca il sprijina pe Oprescu? Halal independenta!

Oprescu, omul lui Iliescu trrimis la inaintare

A.P Acesta este motivul pentru care ati mutat accentul pe politic? Sa-i scoateti pe bucuresteni la vot prin campanie politica?

V.B. Voi face campanie si pe solutii si pe politica. Pentru ca m i se pare evident ca scopul dlui Iliescu este sa obtina prin Oprescu ceea ce nu a avut niciodata: Bucurestiul. Si vrea asta in primul rind pentru a-si regla conturile in partid. Iliescu nu va renunta niciodata la putere, in primul rind la puterea din propriul lui partid. N-ati vazut ca a reusit pina la urma sa blocheze orice incercare de reforma in PSD? Nu se vede ca Iliescu e acelasi dupa 18 ani, ca si acum spune ca "minerii au venit sa restabileasca ordinea"? Iar Oprescu e omul lui trimis la inaintare.

Nu se delimiteaza de Iliescu din oportunism

A. P. De ce incercati sa-i lipiti lui Oprescu acesta eticheta: Oprescu=Iliescu. Mai tine ea la bucuresteni?

V.B. Eu nu vreau decit sa spun realitatea. Votind Oprescu, alegi Iliescu. Lucrurile sint foarte clare. Pe mine nu ma deranjeaza ca Iliescu il sustine pe Oprescu, dimpotriva, pe mine ma deranjeaza ca dl. Oprescu vrea sa para altceva decit este, vrea sa para independent cind se milogeste de dl. Vanghelie sa candideze in tandem, asta marti, iar miercuri se da de trei ori peste cap si se face independent.

Nu sint de acord nici cu faptul ca dl. Oprescu ia numai ceea ce ii convine de la dl. Iliescu, adica numai partile care ii sint favorabile. Eu ii reprosez lui Oprescu faptul ca nu s-a delimitat niciodata de autorul mineriadelor si nu se delimiteaza nici acum. Asta e adevarata lui problema, ca din oportunism, pentru vremea cind se va intoarce in partid, continua sa il aprobe pe Iliescu.

Dupa mineriade m-am rupt de FSN

A.P. Acum insa vi se lipeste dvs.stampila cu mineriada, ca ati scris scrisori de felicitare pe cind erati prefect de Bihor.

V.B. Astea sint minciuni. Nici nu eram prefect in timpul mineriadei, am fost numit in 20 ianuarie 1991, atunci eram in Constituanta, iar la a doua mineriada a cazut Roman, pentru ce sa-l felicit, ca ma da afara? Sint unul dintre cei trei prefecti care au ramas linga Roman, toti ceilalti au trecut de partea lui Iliescu.

Nu am stat la masa cu toti baronii PSD vreme de 13 ani, ca Oprescu

A.P Acuzatiilor de fesenism cum le raspundenti? Ati fost, totusi, un fesenist.

V.B. Hai sa ne intelegem bine. Am fost membru al FSN, dar am inteles repede dupa mineriada cum merg treburile. Inca din toamna lui '90 m-am rupt de Iliescu si de FSN. Erau batalii mari atunci, pentru liberalizarea preturilor, a restituirii paminturilor, la toate se opuneau Iliescu si ai lui. Ion Iliescu voia perestroika. Eu am inteles cine este Iliescu inca de atunci, nu am venit linga el trei ani mai tirziu si nu am stat nedezlipit inca 13. Si nici nu am stat la aceeasi masa cu toti coruptii PSD-ului. Asta e diferenta.

PSD-ul corupt, reunit iarasi in jurul lui Iliescu

A.P. Dvs. va luptati cu Iliescu sau cu Oprescu?

V.B. Ma lupt cu ambii. Cum sa nu ma lupt si cu unul si cu altul? Iliescu declara acum ce declara in 2001: destructurati PD. Acum Iliescu vrea acelasi lucru: izolarea PD si a lui Basescu.

A.P Indirect, s-ar putea intelege ca pe ceilalti lideri ai PSD: Nastase, Mitrea, Cozminca, Geoana ii considerati mai putini nocivi? Ca ei sint baietii buni si doar Iliescu e rau.

V.B. Eu ma delimitez de PSD in general, pentru ca nu doar Iliescu il sustine pe Oprescu, si asta inca de la inceput, amintiti-va declaratiile lui Mitrea, Nastase. Si mai e ceva, eu ma delimitez de tot acest partid corupt, caci despre asta este vorba. PSD-ul corupt s-a reunit iarasi in jurul lui Iliescu.

PSD se lupta cu dreapta, facind aliante cu PNL

A.P. Aceasta strategie de blocare a dreptei, de izolare a PD-L-ului, nu are cumva succes? Toti par uniti impotriva PD-L, a lui Basescu si, implicit, a dvs.

V.B. Nu a avut succes la referendum si nu va avea nici in viitor. Mai e ceva, duplicitatea. Geoana si PSD spun: izolati dreapta, dar il sustin pe Chiliman, liberalul de la sectorul 1. Ce concluzie sa tragem? Ca guvernul Taricean nu mai e de dreapta, ca nici PSD nu-l considera asa, ca dovada sustinerea pentru Chiliman in Bucuresti si aliantele din tara. Lupti cu dreapta, aliindu-te cu PNL? Aceasta este politica duplicitara practicata si de PSD si de PNL. In tot cazul, PD-L poate fi izolat de unii politicieni, dar nu de electorat.

Oprescu e doar smecherie si cabotinism

A.P. Credeti ca asta va face diferenta intre dvs. si Oprescu in ochii bucurestenilor, alipirea lui Oprescu de PSD si Iliescu?

V.B. Eu in plus am un program de partea mea. Oprescu nu are nimic din acest punct de vedere, el nu are nicio solutie, in timp ce eu am. Solutiile mele se bazeaza pe analize temeinice, facute cu specialisti. Basescu a pus Bucurestiul pe drumul cel bun, Videanu a luat masurile care trebuiau, doar ca nu a stiut sa le comunice si sa le explice. Oprescu nu are nimic de oferit bucurestenillor, e doar smecherie si cabotinism.

Am miinile curate si nicio obligatie fata de nimeni

A.P. Cum ramine cu acuzele pe care le aduc adversarii dvs.? Mafia bordurilor, mafia asfaltarilor, a retrocedarillor, clientela politica? Acesta este si sloganul PSD si al lui Oprescu: sa inceteze faradelegile pediste din Primarie! Cum raspundeti?

V.B. Curtea de conturi a raspuns la tot ce inseamna borduriada. Eu am miinile curate si nu am nicio obligatie fata de nimeni in Primarie.

Voi fi inflexibil, indiferent de cine e vorba

A.P.Nici macar fata de colegii de partid, cei din Consiliul General, sau fata de firmele cunoscute ca prietene ale PD? Cum va veti delimita de toate acestea?

V.B. Nu e vorba de nicio clientela de afaceri a partidului. Asta este folclor. Sint firme de asfaltari, de exemplu, care au lucrat la ministerul Transporturilor aduse de Mitrea si care ar fi intrat in Primaria Generala. Fals! Niciuna, nicio firma din cele aduse de Mitrea la Transporturi nu a cistigat nici macar o licitatie in Bucuresti. Dar eu am alta abordare, orice om cinstit care stie ca a fost jefuit banul public, daca stie ca s-a luat o decizie ilegala are obligatia sa opreasca la prima sectie de politie, la Parchet si sa faca o plingere penala, altfel este tainuitor. Voi fi inflexibil, indiferent de cine e vorba.

A.P Adica veti face plingeri penale impotriva oricarei ilegalitati, chiar ale prietenilor politici? E de crezut asa ceva?

V.B Nici nu incape discutie. Am toate pirghiile si le voi folosi. Am si experienta de la Directia Generala Anticoruptie din Ministerul de interne. Vedeti cum au fost rezolvate sesizarile cetatenilor de la DGA, vedeti cine a incalcat legea sau nu si-a facut treaba.

Bucurestenii nu reprezinta Coalitia 322

A.P. Cum sta treaba cu banii pentru campanie, s-au cheltuit sume uriase, iar dvs. sinteti in topul opulentei.

V.B. Macar la noi lucrurile sint clare, donatiile, totul, altii isi fac treaba cu stafful de la PSD si cu bani de nu stiu de pe unde, de la Bobic, de la altii, si se dau independenti.

A.P. De unde va asteptati sa luati voturi in turul doi, daca aceasta coalitie 322 va functiona?

V.B. De la bucuresteni, pentru ca ei nu reprezinta coalitia 322, iar bucurestenii inca nu au venit la vot. Probabil au asteptat sa se cearna candidaturile pentru turul doi. Am sa incerc sa-i conving sa vina la vot, fac asta in fiecare zi, prezentindu-le solutiile mele pentru Capitala, dar si ceea ce ar insemna alegerea dlui Oprescu.

Electoratul liberal nu va vota cu Oprescu

A.P.Electoratul liberal, cum il convingeti?

V.B. Eu nu vad votantii dreptei, care la primul tur de scrutin l-au creditat pe Orban, votindu-l acum pe dl Oprescu. Punctul de vedere al dlui. Orban mi s-a parut extrem de corect, las cetatenii sa decida. Mai este un electorat al nostru traditional, al PDL, care nu a venit si eu sper sa-l mobilizez.

A.P. Nu veti incerca nicio negociere cu PNL pentru a obtine un sprijin? Sau cu Becali?

V.B. Nu voi negocia. Nu doar cu PNL, dar cu niciun partid politic, nimic preelectoral. Decizia a fost luata mai demult in Biroul Politic si nu voi negocia nici in nume personal, nici in al partidului.

A.P. Vorbind de acest electorat liberal, nu credeti ca iesirile lui Traian Basescu il radicalizeaza si mai mult? Va folosesc?

V.B. Ce era sa faca dl. presedinte Basescu atacat din toate partile? Sa taca? Ce era sa faca atunci cind multi sugereau ca nu ma sustine? Sa nu declare contrariul? Iar eu nu tin minte sa fi atacat electoratul liberal.

Vom avea in jur de 43% in Consiliul general

A.P. In schimb, ii ataca de vreo trei ani pe liderii lui.

V. B. Pai ce era sa facem cu premierul Popescu Tariceanu? Cu care am mers brat la brat si am constituit alianta, pe care dl presedinte l-a pus prim-ministru, pe care l-am votat ca prim- ministru si am guvernat cu dinsul, iar drept multumire, dupa ce domnia sa a propus alegeri anticipate, caci Tariceranu a propus, noi am adus Consiliul de coordonare, 800 de oameni, si i-am convins de necesitatea alegerilor anticipate, iar peste citeva zile domnia sa se razgindeste. Cum sa mai putem fi de acord cu dl. Tariceanu? Asta insa nu are nimic de-a face cu electoratul liberal.

A.P. Unul din argumentele dvs. este faptul ca o sa aveti o majoritate in Consiliul judetean. Cum o sa aveti majoritatea, daca, de exemplu, PSD se aliaza cu PNL impotriva PD-L?

V.B. Am convingerea ca nu se va realiza o astfel de alianta. Noi vom avea in jur de 42-45% din Consiliul judetean, ceea ce inseamna majoritatea. Dar, oricum, am convingerea ca nu se va face o majoritate PSD-PNL.

Imi voi respecta angajamentele, pentru ca sint un om de oanoare

A.P. Care e punctul forte al programului dumneavoastra?

V.B. Reducerea la jumatate in primii doi ani de mandat al timpului pe care bucurestenii il petrec in trafic. Sint un om de onoare, care intotdeauna imi ating obiectivele indiferent cit efort depun pentru asta.

A.P. Aveti niste termene in program, le veti respecta? Si daca nu reusiti?

V.B. Daca exista un pericol care sa tina de o modificare legislativa, care sa te incurce, o voi comunica cetateanului. O sa fac ce nu a facut dl. Videanu, o s-o comunic din timp cetateanuluui si o sa explic de fiecare data obiectivul pe care urmeaza sa-l atacam. Va spun insa ca imi voi respecta angajamentele, pentru ca sint un om de cuvint.

Punctul slab al lui Videanu: proasta comunicare, nu bordura

A.P. Care a fost punctul slab al lui Videanu, bordura sau proasta comunicare?

V.B. Bordura a clarificat-o Curtea de Conturi, deci, proasta comunicare e punctul slab.

A.P.Care credeti ca sint atuurile lui Oprescu? Cele pentru care l-au votat 30%?

V.B. A luat 30% din voturi exclusiv emotional, de aceea spun ca e Emo Oprescu, si nu uitati ca a cazut de la 50%, cit avea in perioada de maxima autovictimizare. Pe cei mai multi a reusit sa-i induca in eroare declarindu-se independent. Sper ca de data aceasta lucrurile sa fie clare. Ii are in spate pe Iliescu, Nastase, Geoana, Mitrea, pe Miki Spaga. Eu am pornit de la 9%, deci sint increzator ca voi creste si voi cistiga.

Ma uluieste superficialitatea lui Oprescu

A.P. Ce il avantajeaza, totusi?Carisma?

V.B. Trebuie sa recunosc, din acest punct de vedere este avantajat. Eu apar mai mult ca un om asociat cu latura tehnica, poate si experienta mea lunga de manager ma face sa fiu mai retinut atunci cind fac afirmatii, cind fac promisiuni. Eu nu pot sa propun lucruri fantasmagorice, gen autostrada suspendata, nu-mi sta in fire, nu-mi sta in caracter. Eu iau in serios ceea ce fac si ma uluieste superficialitatea lui Oprescu.

A.P. De ce sa nu fie votat Oprescu?

V.B. Pentru ca nu ofera nimic, doar logoreea si incercarea de a manipula opinia publica printr-o autovictimizare continua nu sint de ajuns pentru a conduce Bucurestiul. Cred ca trebuie sa fii cinstit si sa spui cine esti si pe cine reprezinti.

Un bun manager nu ajunge dupa-amiaza la serviciu

A.P. Lumea spune ca este un bun manager.

V.B. Nu cred, pentru ca un bun manager nu merge dupa-amiaza la serviciu, cind altii pleaca. Este o realitate pe care o stiu toti, nici macar la emisiunile de la televizor nu ajunge cind spune. Eu sint omul care vin cu solutii concrete, nu cu gargara. Oprescu e un gargaragiu.