Romania isi desemneaza candidata la Women of Europe Award 2008

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 4 iunie 2008, 18:21 Actualitate | Esenţial


Fostul purtator de cuvint al Ministerului Afacerilor Externe, Corina Vintan, si compania de comunicare pe care aceasta o conduce, Links Associates, au fost nominalizate sa organizeze anul acesta selectia pentru Premiul Femeile Europei 2008 in Romania (Women of Europe Award 2008), se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Desfasurat sub patronajul Asociatiei Internationale pentru Promovarea Femeilor Europene, proiectul este derulat la nivel national si are drept scop alegerea unei personalitati feminine reprezentative, care s-a remarcat printr-o activitate sustinuta la nivel european in domeniul sau de activitate. Aceasta va concura alaturi de reprezentante ale celorlalte tari europene, pentru desemnarea Femeii Europei 2008.

Selectia la nivel european va avea loc la sfarsitul lunii iulie, la Bruxelles, la sediul Parlamentului European.
 
Luni, 16 iunie, un juriu format din jurnalisti, reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale, personalitati din lumea culturala, politica si business se vor intruni la Bucuresti pentru a alege laureata Romaniei, dintr-o lista ce va include maximum cinci nominalizari. Din aceasta lista va fi aleasa acea personalitate a carei activitate a avut si are relevanta europeana. Persoanele nominalizate fac parte din societatea civila, mass-media,cultura, afaceri, sau alt domeniu. 
 
Nominalizarile se vor face pana la data de 9 iunie, intregul proces fiind coordonat in colaborare cu Asociatia Internationala pentru Promovarea Femeilor Europene. Propunerile de candidaturi trebuie insotite de un dosar care sa contina un curriculum vitae, o fotografie a candidatei si o prezentare detaliata a activitatilor desfasurate la nivel european.
 
Criteriile de care se va tine cont in luarea in considerare a nominalizarilor sunt:

 • Activitate dedicata pentru promovarea valorilor europene si a rolului Europei in lume;
 • Angajament si initiative personale pentru sustinerea procesului de integrare europeana;
 • Initiative si demersuri la nivel european pentru respectarea drepturilor omului si principiilor cetateniei europene;
 • Originalitatea si eficienta initiativelor candidatei;
 • Impactul imediat al actiunilor candidatei in mass-media si societate;
 • Crearea oportunitatilor de colaborare prin actiunile candidatei la nivel national sau european (cooperarea cu institutii din arii diferite din tara si strainatate).
 
“Link Associates se mandreste cu acest proiect de anvergura europeana, care promoveaza printre altele necesitatea femeilor din Romania de a depasi granitele nationale ca mentalitate si de a-si asuma identitatea europeana. Speram, cu ajutorul societatii civile si al presei, sa identificam femeia din Romania care ne va reprezenta cu succes la alegerile europene”, a declarat Corina Vintan, directorul agentiei Links Associates.
 
Laureatele de pana acum ale Premiului sunt femei din intreaga Europa, ce provin din medii sociale, politice, profesionale si culturale foarte diferite.


Iata lista a femeilor laureate la Femeile Europei (Women of Europe Award 2008):

 • 1987: Hélène Passtoors (Olanda) Pentru o Europa care sprijina drepturile omului. Prima candidata a Premiului Femeile Europei a fost aleasa pentru apararea principiilor drepturilor omului in Europa, prin lupta sa exemplara impotriva politicii apartheid din Africa de Sud.

 • 1988: Marianna Rombola (Italia) Pentru o Europa a dreptatii si transparentei. Reprezentanta a unui grup de femei impotriva Mafiei, ea a rupt legea tacerii (omerta) ignorand pericolul asupra propriei sale vieti. A devenit o eroina a Siciliei si a intregii Italii, cerand institutiilor europene sa sfarseasca actiunile criminale in Italia.

 • 1989: Rosanna Benzi (Italia) Pentru o Europa sociala si coerenta. Jurnalista si scriitoare, Romana Benzi a trait cu un plaman artificial timp de 20 de ani. In ciuda acestei dizabilitati, a avut energia sa lupte pentru participarea persoanelor cu dizabilitati la viata politica a Europei.

 • 1990: Niki Goulandris (Grecia) Pentru o Europa a traditiei. Fondatoare a unui muzeu de stiinte ale naturii unic in Europa, in care sunt initiate campanii europene in favoarea valorilor culturale si de mediu pe continent.

 • 1992: Juliet Lodge (Marea Britanie) Pentru o Europa a educatiei. Membra a corpului academic britanic, Juliet Lodge este specialist in coordonarea programelor europene Erasmus, detine un Jean Monet in Marea Britanie si este activa in societatea civila.

 • 1993: Suzanna Szatmary (Cehoslovacia) Pentru o Europa marita democratica. Pentru prima data de la crearea sa, Premiul a fost conferit unei cetatene a Europei Centrale, o slovaca. Suzanna Szatmary, scriitoare, poeta si jurnalista, a muncit din greu pentru democratizarea tarii ei.

 • 1994: Francisca Sauquillo (Spania) & Janina Ochojska (Polonia) Pentru o Europa pacifista. Imposibil sa le separi in lupta lor pentru drepturile omului in Bosnia-Herzegovina si in promovarea necesitatii angajamentului fata de Europa, Premiul a fost conferit unei spaniole si unei poloneze.

 • 1995: Maren Sell (Franta) Pentru o Europa a culturii. Nascuta in Germania, dar promotoare a culturii franceze, Maren Sell, scriitoare si editoare, este un exemplu viu al unei Europe cetatenesti si a unei Europe a diversersitatii.

 • 1996: Marit Paulsen (Suedia) Pentru o Europa a sanatatii si bunastarii. Agricultoare si ecologista, Marit Paulsen a fost aleasa pentru contributia ei uluitoare la referendumul din Suedia, in urma caruia s-a decis alaturarea Suediei la Uniunea Europeana.

 • 1997: Bettina Carr-Allinson (Marea Britanie) Pentru o Europa a tineretului. Olandeza si britanica, fondatoarea Parlamentului European de Tineret din 1987 si a Universitatii European Challenge in 1994, ea pregateste si acum cetatenii viitoarei Europe.

 • 2001: Irene Papas (Grecia) Pentru o identitate culturala europeana. Actrita, fondatoare a Consortiului International pentru Arte Arts Athens-Rome-Sagunto, Irene Papas a fost aleasa pentru initiativele sale legate de identitatea culturala europeana.

 • 2004: Aliki Moschi-Gauget (Grecia) Pentru o colaborare Euro-Mediteraneana. Specialista in stiinte politice. Activa in dialogul dintre civilizatii. Presedinte-fondatoare a WAM (Women-Art-Mediterranean). Lupta pentru cooperare mediteraneana si pentru participarea femeilor la stabilirea pacii si prosperitatii pe Mediterana.

Scurt istoric al Premiilor Femeile Europei

Premiul Femeile Europei a fost fondat in 1987 cu sprijinul moral si financiar al Comisiei Europene si este principala activitate a Asociatiei Internationale pentru Promovarea Femeilor Europene. Obiectivul principal al Premiului este sa puna in lumina munca femeilor din Europa, care au contribuit la integrarea europeana si la crearea noii societati europene.

Asociatia urmareste promovarea unui Europe mari, deschisa pentru toti europenii, barbati si femei deopotriva si incurajarea participarii femeilor la constructia Europei. Birourile sale sunt la Bruxelles si beneficiaza de statut international.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

385 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by