Alegerile locale, cu premiera votului uninominal pentru presedintii Consiliilor judetene si cu lupta pentru Bucuresti, impun citeva concluzii

  • Pentru prima oara PSD este la egalitate cu un singur partid-PDL- si nu cu o alianta
  • Dreapta continua sa domine stinga :47,12% la 28,42%
  •  Fuziunea PD-PLD, o greseala
  • PD-L, un balon dezumflat fata de sondaje
  • Fiefurile traditionale se pastreaza
  • Bucurestiul- alianta 322 impotriva lui Blaga

1. Pentru prima oara PSD este la egalitate cu un singur partid-PDL- si nu cu o alianta sau coalitie.

Votul politic, adica rezultatele la consiliile judetene arata ca PSD si PDL se afla practic la egalitate cu un scor undeva in jurul a 28%. Pentru prima oara in perioada postcomunista dominatia PSD este desfiintata de un singur partid si nu de o coalitie de partide.

In urma cu patru ani, Alianta DA, formata din PNL si PD, lua 29% din voturile la nivelul Consiliilor judetene, iar PSD 32.7%. Mai precis, in 2004 intreaga Alianta obtinea scorul de acum al PDL, iar PSD lua cu 4 procente mai mult.

In ce priveste presedintii de Consilii judetene, PDL si PSD sint practic la egalitate: 15 la 14, cu mentiunea ca in citeva judete lucrurile se pot schimba. Aceeasi situatie se inregistreaza si in ce priveste primarii oraselor resedinta de judet, unde PSD si PNL se afla aproape la egalitate.

2. Dreapta continua sa domine stinga pe toata linia: 47, 12% la 28,42%

Potrivit datelor de pina acum, scorul insumat al PNL si PD-L la consilii judetene este de 47,12% fata de 28,42% cit a obtinut PSD. Este cea mai importanta victorie obtinuta vreodata de dreapta impotriva stingii.

Acelasi avantaj dreapta-stinga se regaseste si in scorul obtinut la primarii. Astfel, PDL si PNL au obtinut 793 de primarii fata de 641- PSD. De altfel, cea mai importanta pierdere suferita de PSD compartiv cu alegerile din 2004 este cea de la primarii. Daca in 2004 avea 41,38% primarii, in 2008 are doar 26,69%.

Cit priveste presedintii de Consilii judetene, si aici lucrurile stau la fel, PDL si PNL au impreuna 22 de presedinti, iar PSD doar 14.

3. Fuziunea PD-PLD, o greseala

La europarlamentarele din noiembrie 2007, PD a avut un scor de 28,55%, iar PLD, partidul condus de Stolojan, obtinea 7,78%. Cu alte cuvinte, cele doua formatiuni au obtinut impreuna 36,33%, fata de 28,20% cit au acum.

Procentele obtinute in 2007 de liberalii lui Stolojan nu se regasesc in noua formatiune, ci la PNL care fata de europarlamentare a crescut de la 13,44% la aproape 19%.

4. PD-L, un balon dezumflat in raport cu sondajele

Comparativ cu 2004, PD-L este singurul partid de pe esicherul politic care a crescut, dublindu-si scorul. Pe de alta parte, in raport cu sondajele si cu asteptarile nu se poate vorbi de o victorie. Fenomenul incepuse sa se prefigureze la europarlamentare, cind PD era cotat cu 40% in sondaje si a obtinut doar 28% si a continuat acum. Sondajele, chiar si cele mai pesimiste creditau PD-L cu mininum 35%, scorul real fiind cel deja cunoscut.

5. Fiefurile traditionale s-au pastrat

PD-L va domina categoric Transilvania si Banatul, reusind nu doar sa cistige cele mai importante resedinte de judet si consilii judetene, dar avind si o multime de candidati in turul doi. PSD a suferit aici o infringere usturatoare, nici un presedinte de consiliu judetean, poate doar cu exceptia Sibiului si Salajului, si nici un primar de mare oras. Grupul de la Cluj a fost practic sters de harta din Ardeal.

Moldova ramine inca fieful PSD, desi fenomenul de recul inceput in 2004 continua. Cu toate acestea, stinga se mentine in simpatie, ca dovada ca in cinci judete s-a obtinut sefia consiliilor si citeva mari orase au fost adjudecate din primul tur.

Cit priveste sud-estul, acesta este extrem de divizat intre PSD, PD-L si PNL, cu o usoara dominatie a PSD.

6. PSD salvat de rural, PD-L tradat de urban

Scorul obtinut de PSD se datoreaza alegatorilor din mediul rural si din micile orase. Diferenta de aproape 15 procente intre prezenta dintre rural si urban a generat rezultatul PSD-ului, asa cum, absenteismul din urban, si in special, cel din Bucuresti si din citeva orase mari transilvanene, a tras in jos dreapta, cel mai afectat fiind PD-L.

7. PNL egal cu el insusi

Liberalii se afla pe un trend ascendent in raport cu sondajele de opinie si rezultatele obtinute la europarlamentare. Daca in 2004, PNL avea procente in jur de 17%, iar la europarlamentare in jur de 15%, acum se indreapta spre un 19%. Acest lucru reprezinta o victorie in raport cu scaderile din perioada imediat urmatoare referendumului pentru suspendarea presedintelui si este un semnal pentru viitoarea putere de negociere a partidului.

8. Primarii- stapini si baronii uninominali

Numerosi primari din mari orase au cistigat al doilea, al treilea sau chiar al cincilea mandat din primul tur. Fenomenul este cu atit mai uimitor cu cit multi dintre ei au fost implicati in scandaluri si au dosare la DNA. Mazare si Johannis se afla la treilea mandat, Boc, Pinalti, Falca, Solomon, Scripcaru si Negoita la a doilea, Ciuhandu, Mircia Muntean, Mircia Hava si Boscodeala au cistigat cite un al patrulea mandat, iar Pendiuc la al cincilea.

Peste 60% din asa numitii baroni locali si fosti presedinti de Consilii judetene au fost alesi sefi de judet prin vot uninominal, uneori in detrimentul figurilor cunoscute de la centru. Mai mult, majoritatea noilor presedinti de CJ au fost implicati in scandaluri, au dosare la DNA sau chiar au fost trimisi in judecata.

9. Disparitia PRM si a partidelor de buzunar

Fenomenul a inceput sa prinda contur la europarlamentarelor din noiembrie 2007. Pentru prima oara atunci, PRM a obtinut un scor la limita celor 5%, acum nereusind sa se apropie de acest procent.

In acelasi timp, PNG, PIN, PC sau PNTCD au obtinut procente sub 5% la votul politic, fiind rare locurile unde au primari sau consilieri locali.

10. Bucurestiul, cuiul din talpa PD-L

Pentru prima oara, un candidat provenind de pe stinga esicherului politic, mai mult, din aripa conservatoare a PSD, are sanse sa cistiga primaria Capitalei. Turul doi se va da intre Blaga si Oprescu, impotriva primului conturindu-se o coalitie formata din PSD-PNL-PRM-PC. De altfel, PSD si-a anuntat deschis sustinerea pentru Oprescu sub sloganul "blocarii lui Basescu" , dar si pentru Andrei Chiliman, desi sustine ca lupta cu dreapta.

Pe de alta parte, in pofida unei prezente scazute, votul politic a fost cistigat de PD-L, care are majoritatea mandatelor in Consiliul general. Se remarca un scor prost obtinut de PNL- 11,5% si unul mediu, in cotele deja obisnuite, al PSD.

Semnalul dat de primaria Bucurestiului va atirna greu in geografia alegerilor parlmentare.