Premierul Calin Popescu-Tariceanu a facut senzatie la receptia oferita de ambasadorul italian Daniele Mancini cu ocazia aniversarii a 62 de ani a Republicii Italiene: el a acceptat invitatia la dans a unei artiste dintr-un grup de muzica populara sicilian. Urmarit de presa pentru a comenta incidentul de duminica de la vot, premierul a refuzat sa faca vreo declaratie. Pana la plecare cand, inainte de a urca in masina, a aruncat peste umar: "Credeam ca ma intrebati ce facem mai departe. Ma intereseaza mai mult ce facem in continuare, nu incidentele astea minore".

Premierul a fost musafirul cel mai asteptat la receptia data de ambasadorul italian, Daniele Mancini. El a rostit un discurs in care a subliniat faptul ca interesele comune ale Romaniei si Italiei nu trebuie puse in pericol de "fapte izolate", referindu-se evident la cazurile de criminalitate savarsite de romani in Italia.

"Este in interesul nostru comun sa continuam sa promovam valorile europene si sa ne opunem fortelor care aduc atingere acestui sistem de valori. Sunt convins ca este in interesul comun european ca principiul liberei circulatii a cetatenilor UE sa nu fie afectat prin masuri unilaterale si speram ca dialogul pe aceasta tema sa fie productiv ", a spus Tariceanu, starnind apaluzele asistentei. El a anuntat ca va discuta in perioada imediat urmatoare cu premierul italian Silvio Berlusconi solutiile pentru "recentele cazuri izolate de infractionalitate", care nu trebuie sa afecteze relatiile bileterale dintre cele doua tari si nici atitudinea italienilor fata de romanii din aceasta tara.

Tariceanu a facut insa senzatie in alt mod, nu prin continutul discursului. El a fost invitat la dans de o membra unui grup artistic sicilian - care a cantat cantece populare italiene, dar si melodii celebre precum "O sole mio" - si a acceptat, demonstrand un adevarat talent pentru Tarantella, o dans napoletan vioi si saltaret, cu numeroase piruete. Invitatii la receptie l-au inconjurat si aplaudat pe celebrul dansator.

"Ati vazut? Tarantella, nu orice. Nu ati vazut ce profesoara frumoasa am avut? Nu pot sa spun unde am invatat (n.r. pasii), secret mare", a spus Tariceanu presei.

O presa care l-a urmarit pas cu pas in dorinta de a obtine un comentariu referitor la incidentul de la vot. Tariceanu a folosit la vot cartea de alegator si, dupa iesirea din cabina, i-a aratat uneia dintre membrele comisiei sectiei de votare buletinul stampilat, pentru a verifica daca votul sau este luat in considerare, intrucat nu a avut suficienta cerneala pe stampila.

In final, primul ministru s-a oprit pentru a vorbi cu jurnalistii, dar cand a constatat ce ii interesa, le-a replicat ca il intereseaza ce se va intampla dupa alegeri, "nu incidentele astea minore".

Italia va deschide ambasada in Republica Moldova la 1 octombrie

Ambasadorul italian Daniele Mancini a anuntat luni deschiderea unei ambasade la Chisinau, in 1 octombrie, dar si terminarea mandatului sau ca reprezentant diplomatic al Italiei in Romania. El a spus ca a acceptat postul de consilier diplomatic al ministrului Dezvoltarii Economice, din noul guvern Berlusconi.

"E o provocare pe care o accept cu multa responsabilitate", a spus ambasadorul, care s-a declarat un prieten si un admirator al Romaniei, unde "s-a simtit acasa".

De altfel, el l-a asigurat pe premierul Tariceanu ca de acum Romania va avea la Roma doi ambasadori: pe cel acreditat de Bucuresti, ambasadorul roman, dar si pe "fostul ambasador al Italiei la Bucuresti". "Veti avea in Italia un prieten", a spus Mancini.

In discursul sau, Daniele Mancini a subliniat legatura stransa dintre poporul roman si cel italian si politica de cooperare si dialog dintre cele doua guverne.

El a recunoscut insa ca au existat o serie de dificultati, "de semnale de alarma" in ultima vreme, dar s-a declarat convins ca acestea vor fi depasite in spiritul cooperarii si al respectului reciproc. Investitorii italieni - intr-un numar semnificativ in Romania - sunt dovada importantei pe care mediul de afaceri italian o acorda Romaniei. "Ei raman aici si se simt romani", a mai spus ambasadorul, care a remintit de reinnoirea parteneriatului strategic dintre cele doua tari, din ianuarie.