Astazi este Ziua Mondiala fara Tutun. In Romania, Autoritatea de Sanatate Publica a anuntat ca ziua va fi marcata la nivel national prin campania cu tema "Tinerete fara tutun". Cu acest prilej, astazi, in Capitala si in toate resedintele de judet sunt instalate corturi in zonele centrale, unde cei interesati isi pot masura, cu ajutorul unor aparate speciale, varsta plamanului si concentratia de monoxid de carbon din aerul expirat, anunta Rador. Tot pentru astazi, Organizatia Mondiala a Sanatatii a solicitat "interdictia oricarei forme de publicitate, de promovare si sponsorizare privind tutunul".

Zeci de tineri ies astazi pe strazile din mai multe orase ale Romaniei, inarmati cu un fluier si vor amenda orice persoana care isi aprinde o tigara sau cumpara un pachet de tigari. Cei care sunt prinsi fumand vor primi ca proces-verbal un pliant prin care vor fi indemnati sa renunte la tigari.

Zilele trecute, in licee, facultati si campusuri universitare, unitati medicale si locuri publice din toata tara, voluntarii au distribuit formulare de inscriere intr-un club de renuntare la fumat.

Organizatia Mondiala a Sanatatii marcheaza "Ziua mondiala fara tutun" printr-o campanie impotriva companiilor de tutun care incearca sa convinga tinerii sa se apuce de fumat. Pentru a-i proteja pe nefumatori, organizatia le-a cerut guvernelor din lume sa interzica toate sponsorizarile, reclamele si promotiile la tutun.

Potrivit unui studiu realizat de OMS, majoritatea persoanelor incep sa fumeze inainte sa implineasca varsta de 18 ani, iar numarul copiilor care incearca prima tigare in jurul sau inaintea varstei de 10 ani este din ce in ce mai mare.