In relatiile dintre Moldova si Romania, care nu pot fi calificate altfel decat scandaloase, s-a amestecat si Washingtonul, scrie Nezavisimaia gazeta. Consilierul secretarului de stat pe probleme de democratie si drepturile omului, David Kramer, a cerut partilor, la unul din posturile de televiziune de la Chisinau, „sa dea dovada de vointa politica” si sa semneze, in sfarsit, tratatul vizand frontierele de stat.

Partea delicata a problemei, scrie publicatia, o constituie faptul ca, semnand respectivul document, Bucurestiul inchide tema eventualei unficari a celor doua tari, posibilitate despre care nu inceteaza sa vorbeasca primii responsabili ai statului roman. Punctul de vedere exprimat de Kramer pe micile ecrane, dar si pozitia SUA formulata de el, sunt urmare a eforturilor depuse de peste un an de presedintele Vladimir Voronin. Odata in plus, presedintele moldovean a ridicat, la Bruxelles, subiectul „celor doua state surori”, cerand liderilor europeni sa-si exercite influenta asupra conducerii Romaniei. In special asupra presedintelui Traian Basescu, care in repetate randuri a afirmat ca nu exista o tara Moldova, dar exista „doua Romanii”, nu exista limba moldoveneasca – este aceeasi limba romana, si ca pe cele doua maluri ale Prutului traiesc nu doua, ci un singur popor, poporul roman, rupt in 1940.

„Voronin vorbeste despre asta de la toate tribunele, inclusiv in UE si SUA", explica directorul Institutului european pentru studii politice de la Chisinau, Viorel Cibotaru, adaugand: "Chisinaul considera drept conditie esentiala pentru normalizarea relatiilor cu Bucuresti semnarea tratatului de frontiera, precum si a tratatului politic de baza, dar Romania nu este pregatita pentru asta”.

In opinia expertului, problema are o importanta principiala pentru Chisinau pentru ca semnarea acestor documnete „ar pune punct dezbaterilor vizand identitatea statului moldovean si ar deschide perspectivele integrarii europene a Moldovei”.

Bucurestiul, continua sursa mentionata, are motivele lui de a nu semna tratatul de baza si acordul frontalier. In primul rand este faptul ca pierde speranta de a-si recupera teritoriile, asa cum a afirmat de multe ori presedinele Basescu. Seful statului evoca posibilitatea unificarii cu Moldova ca o problema rezolvata, dar cu o mica amanare. Va iesi de pe scena politica partidul comunist, la putere vor veni altii, forte pro-romanesti, iar ideea reintregirii va putea fi reanimata, explica publicatia rusa.