Comisarul european Leonard Orban i-a prezentat luni ministrului justitiei, Catalin Predoiu, contextul agitat in care se face redactarea raportului pe justitie de catre CE, aratand ca exista presiuni ale statelor membre si campanii de presa pentru activarea clauzei de salvgardare. Ministrul a spus insa ca opinia sa este ca raportul va fi unul obiectiv si echilibrat si ca misiunea de experti europeni a fost multumita de colaborarea cu autoritatile romane.

Informatia pe scurt:

* Comisarul european Leonard Orban a spus ca raportul pe justitie se redacteaza in contextul in care state membre ale UE fac presiuni asupra Comisiei pentru activarea clauzei de salvgardare, in timp ce in presa internationala se desfasoara o campanie negativa la adresa Romaniei.

* Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, recunoaste ca trebuie facute progrese in lupta impotriva marii coruptii si ca e nevoie de o dezbatere buna pe Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

* Misiunea de experti europeni, care a fost la Bucuresti saptamana trecuta, a fost multumita de colaborarea cu autoritatile.

Orban a aratat - in urma intalnirii de luni cu ministrul justitiei Catalin Predoiu - ca i-a prezentat acestuia posibilul calendar de prezentare si adoptare a raportului de catre CE, dar si contextul in care are loc elaborarea documentului. Raportul va fi prezentat la mijlocul lunii iulie, "prin urmare va fi timp suficient pentru a se lua masurile necesare".

"Exista presiuni care vin din partea unor state membre, pozitii extrem de severe nu numai ale guvernelor, ci si ale parlamentelor nationale, care privesc nu foarte pozitiv la mersul reformelor din justitie", a spus comisarul european.

Leonard Orban a atras atentia si asupra articolelor din presa internationala aparute in ultima vreme. "Ati vazut ca au existat articole care vorbeau chiar despre suspendarea dreptului de vot al Romaniei. Astea sunt baloane de incercare", a spus el. Nici presiunile si nici campania din presa internationala nu reprezinta insa o amenintare, nu determina Comisia sa activeze clauza de salvgardare, intrucat "raportul Comisiei Europene este strict bazat pe realitatile din teren". Fara a dori sa se antepronunte asupra viitorului document elaborat de Bruxelles, comisarul Leonard Orban a spus totusi ca "nu exista niciun fel de motiv de ingrijorare" in acest sens, chiar daca exista aceste presiuni ale statelor membre asupra Comisiei.

Predoiu: Mai sunt lucruri de facut in combaterea marii coruptii

Ministrul justitiei a recunoscut ca "exista zone de progres, dar şi zone precum combaterea marii corupţii unde mai sunt lucruri de făcut".

"Cred că raportul va fi obiectiv, echilibrat. Îl aşteptăm cu un optimism moderat. În funcţie de propiile evaluari, vom ajusta agenda şi ne vom regândi strategia", a spus Catalin Predoiu.

Ministrul crede ca presiunile statelor membre nu influenteaza evaluarile expertilor europeni, ca "intotdeauna au existat pareri si pareri" si ca nu le va comenta. Expertii europeni - ai Comisiei si ai unor state membre - care au fost in misiune la Bucuresti saptamana trecuta, pentru a evalua progresele in domeniul justitiei si al luptei anticoruptie, au estimat ca au avut o colaborare foarte buna cu autoritatile romane. Acestea au aratat transparenta in colaborarea cu expertii europeni.

Ministrul justitiei a remarcat faptul ca in ultimele trei luni s-au facut progrese in dialogul dintre institutiile implicate in reforma justitiei si lupta anticoruptie, institutii cu competente diferite care trebuie armonizate. "Am facut progrese, dar asta nu inseamna ca am fost intotdeauna de acord. Exista un dialog", a subliniat el.

Predoiu a remarcat ca mai trebuie facute eforturi pentru "coerenta politicii de resurse umane pe termen lung", ca "in combaterea marii coruptii mai sunt lucruri de facut", iar Ministerul Justitiei trebuie sa "se concentreze pe o buna dezbatere asupra Codurilor (n.r. penal si de procedura penala)".

Ministrul a mai spus ca sunt multi juristi buni in Parlament si tocmai de aceea este "optimist" asupra modului in care acesta va adopta Codurile.

Anterior, comisarul european Leonard Orban a aratat ca Bruxelles-ul are dubii in privinta Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, iar raportul din ianuarie le-a calificat "soft sau foarte soft". Exista o ingrijorare a Comisiei privind deciziile Parlamentului de la Bucuresti.