Un seism cu amplitudine mare, asemanator celui din sud-vestul Chinei, care s-a soldat cu peste 60.000 de morti are toate sansele sa provoace altele la celalalt capat al lumii, potrivit unui studiu publicat duminica, relateaza Mediafax.

O echipa de geologi americani a studiat seismele cu amplitudine de peste 7 grade pe scara Richter inregistrate dupa 1990 si in 12 din 15 cazuri au observat ca acestea au provocat unde seismice mai putin importante de-a lungul faliilor de pe alte continente.

Cutremurul din China, cu o amplitudine de 7,9 grade pe scara Richter, nu a fost cuprins in studiul publicat de revista britanica Nature Geoscience.

"Stim ca undele pot calatori la suprafata Pamantului (...) dar cei mai multi oameni de stiinta considera cutremurele de pamant dinamice ca un caz aparte. In realitate, acestea se produc regulat, iar asta este o surpriza", explica Tom Parsons, unul dintre autorii studiului.

In decembrie 2004, un seism puternic a lovit coasta insulei Sumatra, in Indonesia, a declansat reactii seismice pana in Ecuador, California si Alaska. In general seismele consecutive au o magnitudine mai redusa - intre 3 si 5 grade pe scara Richter - decat cutremurul primar, dar acest lucru nu exclude posibilitatea de a fi mai violente.

In genere, replicile se produc pe o raza intre 100 si 200 de kilometri de epicentru, printr-un efect de ricoseu intre faliile conectate in acelasi sistem, aceasta fiind declansarea statica.

Parcurgerea unor distante foarte mari poate fi explicata insa numai prin efectul dinamic de propagare al undelor, explica cercetatorul. Undele pot calatori la suprafata Pamantului "fara a-si pierde din intensitate chiar si la distante considerabile", precizeaza acesta.

"Putem studia replicile consecutive si sa invatam, dar trebuie sa cunoastem procentajul seismelor de origine dinamica, iar acestea sunt foarte efemere (...) Odata ce undele au trecut, ele nu mai sunt resimtite si nu mai reprezinta un interes", subliniaza Tom Parsons.