Pentru ca a fost „potriveala naibii”, zice Mihai Chirilov, directorul Festivalului. E a saptea editie, au bagat filmul „Haiducii lui 7 cai”, au parodiat frumos de tot scene din James Bond, agentul 007, dar au gasit si un personaj de legenda, „7 cai”! Pentru ca la a saptea editie a Festivalului International de Film Transilvania vor veni 200 de filme, peste 200 de invitati din strainatate, 600 de jurnalisti acreditati. Scurtmetrajul Megatron, premiat la Cannes in editia din acest an, va fi difuzat la TIFF in cadrul zilelor filmului romanesc.

Bugetul e de peste 1,2 milioane de euro. Vine si Catherin Deneuve. Se dau filme in aer liber, dar si drive-in la Mall. Au inventat un sistem nou, de vinzare a biletelor la un singur birou, la Cinema Republica, in centrul Clujului.

Au facut rost de sponsori, premiul cel mare va fi de 10 mii de euro. Nu mai au sex, sex, sex, au de toate, pentru cei destepti, filme din Mexic, Iran, India, Germania, Ungaria, Rusia. TIFF-ul e un festival la care adera pasionatii de cinematografie, cunoscatorii. Poate de aceea e mai multa exigenta. Nu exista filme romanesti in competitie. Pentru ca unele nu s-au ridicat la nivelul Festivalului, iar altele nu sint la debut. Asta e!

Anul trecut au existat discutii cu privire la relocarea TIFF-ului. Dar pentru ca este al Transilvaniei si de aici a pornit, organizatorii si administratia locala au convenit sa ramina la Cluj. „E clar, spune Chirilov, ca nu se mai poate ca orasul unde se desfasoara festivalul sa contribuie doar cu 10 % din buget. La anul trebuie sa acopere cel putin 40%.”

Oaspetele de onoare al TIFF-ului din acest an este Catherine Deneuve, una dintre actritele emblematice ale istoriei cinematografului francez. In cadrul Galei de inchidere, Deneuve va primi Premiul pentru intreaga Cariera din partea Festivalului International de Film „Transilvania”, inmanat, in ultimii ani, unor personalitati marcante ale cinematografului european precum Vanessa Redgrave, Franco Nero sau Annie Girardot.

Un astfel de premiu ii va fi acordat si actritei Tamara Buciuceanu-Botez. Va fi la Cluj, printre spectatori, dar si pe ecran, in citeva filme. Festivalul incepe oficial pe data de 30 mai in Cluj Napoca. In mod special, editia din acest an se va desfasura si la Sibiu, unde vor avea lor proiectii de film incepand cu data de 11 iunie.