Cristian David crede ca noile legi anti-imigratie adoptate de Guvernul de la Roma nu incalca legislatia europeana, dar ca autoritatile italiene trebuie sa se asigure ca aplicarea acestora trebuie sa fie nediscriminatorie. In cadrul emisiunii Discutia Saptamanii, realizata de Dan Tapalaga si difuzata de HotNews.ro si BBC, ministrul de interne a afirmat ca pachetul legislativ este analizat de Ministerul Afacerilor Externe. Costica Noru, un roman care are afaceri in Italia, spune ca legile ar putea reprezenta o schimbare in bine pentru romanii de acolo, deoarece angajatorii italieni ar fi convinsi sa le intocmeasca acte, astfel incat sa nu mai fie angajati "la negru".

Ministrul de interne este de parere ca, dupa aparitia normelor de aplicare a noilor legi, ar putea sa apara discutii cu privire la felul in care autoritatile italiene ii vor depista pe cei care incalca regulile.

  • "Ministerul Afacerilor Externe analizeaza acest decret, in ce masura el respecta intru totul acquis-ul comunitar. Sunt convins ca pana in acest moment nu avem o problema de incalcare a acquis-ului. Ceea ce insa poate sa comporte anumite discutii, este vorba de modalitatea de aplicare, de implementare a acestui pachet de masuri si aici trebuie sa vorbim despre cateva chestiuni de principiu. Prima chestiune de principiu este ca acest pachet de masuri trebuie sa fie aplicat proportional si nediscriminatoriu. (...) Noi trebuie sa vedem in spatele acestui pachet legislativ si modul de operare. Modalitatea practica in care se vor efectua atat cercetarile operative ale politiei, modalitatea in care se va aplica aceasta verificare a conditiilor minime de existenta in Italia, procedura in care se va face expulzarea. Noi am solicitat partii italiene aceste detalii, nu le-am primit inca.  Ca si data trecuta cand am traversat momentul decretului  Prodi, pentru ca nu este suficient sa se spuna; vom expulza cetatenii care nu pot demonstra in ziua 91 dovada unui venit de 970 euro. Ce urmeaza dupa?"

Cristian David nu crede, insa, ca se va inregistra un val de expulzari dinspre Italia spre Romania, asa cum nu s-a intalmplat asta nici dupa decretul de la sfarsitul anului trecut.

  • Rep: Dar cati romani, de pilda, estimati ca vor reveni in tara din Italia, dupa ce aceste masuri anti-imigratie vor intra in vigoare, daca vor intra in vigoare asa cum arata ele acum?
  • CD: Haideti sa vedem un pic comparativ. Decretul Prodi nu era cu mult mai lejer. Era un decret asemenator care nu facea trimitere la conditiile de existenta, ci la elementele de amenintare la ordinea si siguranta publica. Cu toate ca acest decret a fost pus in aplicare…
  • Rep: … de mai multi primari..
  • CD:…aproape sase luni a fost in vigoare in Italia, el nu a condus la ceea ce s-a astepta initial, la un val masiv de expulzari. Avem sub 300 de persoane care au facut obiectul decretelor de indepartare.
  • Rep: Asta a fost tot ce s-a inregistrat in sase luni?
  • CD: Tot ce s-a inregistrat in sase luni.
  • Rep: 300 de persoane.
  • CD: Mai putin de 300. Cifra exacta era 278…

David a afirmat ca autoritatile romane nu au primit, pana in acest moment, amanunte despre modul de aplicare al legii, dar crede ca economia italiana ar putea fi puternic afectata daca masurile privind expulzarea pentru neindeplinirea conditiilor de venit minim vor fi aplicate in masa.

  • "Cum va face politia italiana aceasta ancheta cu privire la venituri. Vor fi luate persoanele care se vor deplasa pe strada, in mod aleatoriu, li se va cere un document de identitate si dovada veniturilor, se va face o operatiune de masa in anumite zone, cum va opera acest mecanism pana la urma? Pe zona incapacitatii de a dovedi venituri, pentru cei care lucreaza fara forme si acte legale, primii care vor fi afectati, dupa parerea mea, vor fi investitorii, antreprenorii si angajatorii italieni, de orice natura ar fi ei. Fie ca vorbim de zona de comert, servicii turistice sau de cei care angajazeaza oameni pentru ingrijirea familiei sau pentru menaj. Va fi puternic afectata aceasta piata care de altfel solicita tot mai multa forta de munca din alte state care sunt disponibile pentru aceste servicii."

Ministrul a precizat ca cetatenii romani trebuie sa stie ca, in primele 90 de zile de prezenta in Italia, nu intra sub incidenta acestei legi.

  • "In primele 90 de zile se exercita dreptul la libera circulatie, care nu poate fi restrictionat in nici un fel, si am facut-o la fel de limpede, la Roma, in discutiile cu omologul italian. Sunt doua chestiuni de nenegociat: respectarea legii si libera circulatie a romanilor. Practic, acestia dupa primele 90 de zile de sedere in Italia, daca doresc sa se stabileasca si sa obtina un drept de resedinta in Itali
  • a, trebuie sa faca aceasta dovada. In primele 90 de zile evident ca nu li se va cere si nu li se poate aplica acest pachet de masuri. Cetatenii romani sau ai altor state membre care locuiesc in Italia, in ziua 91, trebuie sa se prezinte la autoritatea locala si sa-si inregistreze existenta. Trebuie sa spuna ma cheama Popescu, locuiesc in Treviso, am adresa pe strada pe care o am. Si aceasta este dovada faptului ca am o locuinta pe care o detin in mod legal. Nu li se cere ceva extraordinar pentru a-si regulariza sederea. Sigur ca in primele 90 de zile nu se poate astepta si nici nu va fi cazul sa li se ceara dovada unui venit in primele 90 de zile care reflecta dreptul lor la libera circulatie. Romanii trebuie sa inteleaga ca au dreptul la libera circulatie dar si o responsabilitate. Responsabilitatea de a sta legal pe teritorul unui stat membru. Pot alege ce stat doresc, n-au nevoie de vize, n-au nevoie de pasaport, deja au foarte multe drepturi, dar au si ceva obligatii. Si aceasta obligatie este sa-si regularizeze sederea in conditiile specifice ale statuilui membru respectiv."

Omul de afaceri Costica Noru crede ca noile legi ii vor face pe patronii care angajeaza romanii "la negru" sa le intocmeasca acte care sa le permita muncitorilor sa intre in legalitate.

  • "Este foarte mult de asteptat ca persoanele care lucreaza ilegal sa fie regularizate, sa fie puse in regulile sociale italiene. Oricum, daca dvs. analizati bine, comunitatea romaneasca nu are decat de castigat: cine lucreaza la negru va fi pus in regula, iar cine intr-adevar are ganduri serioase de a lucra, va fi regularizat. Apoi, sa nu credeti ca politia face asalturi in casa romanilor si cauta cine e delincvent sau cine nu. Politia aresteaza pe strada daca te prinde in flagrant, nu va asteptati ca se vor face abuzuri de putere, cum nici nu s-au facut. Momentan este foarte mult fum, un fum fara foc concret. Italienii s-au saturat de micile gainarii."

El spune ca marea majoritate a comunitatii romanesti e formata din oameni care vor sa munceasca si sa traiasca in conformitate cu legea.

  • "40-50 de muncitori romani, alaltaieri intr-un santier, n-au putut sa lucreze din cauza a doi nomazi care au furat efectiv cablul cu care se bransa macaraua la tabloul electric. Este a cincea oara cand acel cablu a fost taiat de la inceputul anului. Tot romanii de bine, cei 50, au inceput sa urmareasca efectiv unde mergeau acele doua persoane cu cablul de la macara. Au ajuns intr-un camp de nomazi unde nu au mai avut curajul sa intre, se discuta doar romaneste."