Controversata parada gay din Capitala s-a incheiat. In ciuda faptului ca organizatorii - fundatia Accept - anuntase ca la parada sunt asteptati 1.000 de participanti, doar 200 de repreyentanti ai minoritatilor au participat la mars, mult mai putini decat in anii trecuti. Marsul s-a desfasurat pe traseul Bulevardul Decebal - Piata Unirii - Piata Constitutiei - Parcul Izvor. Parada gay nu a fost marcata de incidente violente, doar cativa trecatori le-au adresat injurii participantilor la mars. Totusi, 26 de persoane fara acte de identitate au fost retinute de politisti. Capitala a fost, insa, tot astazi, si scena unei contramanifestatii la parada gay, organizata de Asociatia Noua Dreapta intre orele 11.30 si 13.30, pe traseul Ateneul Roman, Calea Victoriei, Podul Natiunilor Unite, Izvor, Bulevardul Libertatii, Piata Unirii, Dealul Mitropoliei. Marsul s-a incheiat fara incidente.

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Cristian Ciocan, a declarat ca cele 26 de persoane au fost retinute din cauza ca au refuzat sa se legitimeze cand fortele de ordine le-au cerut acest lucru.

Peste 1.000 de politisti si jandarmi au fost mobilizati sa asigure paza in timpul acestor evenimente, pentru a preveni eventualele incidente violente, anunta televiziunile de stiri.

Organizarea marsului gay a fost indelung contestata. O asociatie pentru protectia copilului a incercat sa obtina in justitie anularea marsului, insa nu a reusit, pentru ca organizatorii paradei obtinusera deja autorizatie de la Primarie.

  • Mai multe ONG-uri au cerut anularea paradei gay

In plus, mai multe organizatii nonguvernamentale au atentionat, vineri, intr-o conferinta de presa, asupra pericolelor homosexualitatii, respectiv agresiunea asupra familiei, moralei si ordinii publice, inaintea marsului minoritatilor sexuale programat pentru astazi in Capitala, anunta Mediafax.

Asociatia Ziaristilor si Editorilor Crestini, impreuna cu Asociatia Provita, Asociatia Christiana, Alianta Familiilor din Romania si Grupul de Reflexie pentru Protectia Familiei au criticat, vineri, autoritatile pentru faptul ca au autorizat parada gay. "Nu am avea nimic cu acesti oameni daca ar sta linistiti fara sa iasa in strada si, mai ales, fara sa pretinda ca actiunea lor vizeaza normalitatea. Ceea ce fac ei reprezinta o agresare a spatiului public. Putem sta de vorba despre problemele lor. Dar sa stea cuminti in banca lor, nu sa iasa in strada", a declarat Razvan Codrescu, reprezentantul Asociatiei Ziaristilor si Editorilor Crestini.

Potrivit lui Razvan Codrescu, daca homosexualii pot manifesta intr-o tara in care majoritatea oamenilor au alta orientare sexuala, atunci ''de ce sa nu asistam la marsul criminalilor, pedofililor sau al hotilor? Si ei sunt minoritati. De ce condamnam pedofilia si acceptam homosexualitatea?'', a mai spus reprezentantul Asociatiei Ziaristilor si Editorilor Crestini.

Medicul Pavel Chirila, presedintele Asociatiei Christiana si al Grupului de Reflexie pentru Protectia Familiei a prezentat, tot vineri, lucrarea “Bolile homosexualilor”, in care a adunat citate despre homosexualitate din studii publicate in tari din Europa Occidentala sau din SUA.

El a spus ca respectivele studii arata ca ''homosexualii sunt mai predisputi la boli psihice decat heterosexualii, la infectia cu HIV/SIDA, hepatite, sinucideri, boli cu transmitere sexuala, infectii ale tractului digestiv si parazitoze''.

Bogdan Stanciu, presedintele Asociatiei Provita, a contestat in instanta autorizatia pentru marsul homosexualilor, apreciind ca respectiva actiune sfideaza ordinea publica si morala romaneasca.

Asociatiile reunite, vineri, in conferinta de presa, au spus ca vor intocmi un document pe care il vor prezenta opiniei publice intrucat este necesara protejarea minorilor de efectele propagandei homosexuale. Ei au precizat ca in Constitutia Romaniei este prevazut ca "autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata".

"Consideram solicitarea noastra si in acord cu legislatia Curtii Europene a Drepturilor Omului, care a recunoscut dreptul statelor de a interzice manifestarea publica a unei atitudini homosexuale sau de a proteja persoanele incapabile sa consimta liber la asemenea acte, cum ar fi majorii incapabili sau minorii".

  • Parada gay, marcata de incidente violente in 2006 si 2007

Parada gay de anul trecut s-a lasat cu incidente violente. 100 de persoane au ajuns la Politie dupa ce au incercat sa arunce cu materiale explozive si pietre in reprezentantii comunitatii homosexualilor. Incidentele au avut loc in ciuda faptului ca numarul fortelor de ordine mobilizate era peste cel al participantilor la marsul minoritatilor sexuale. Mai multi tineri s-au ales cu dosar penal pentru folosirea de materiale explozive si pentru detinere ilegala de arme albe. Si in 2006, participantii la parada gay au fost atacati cu pietre de oamenii de pe strada, insa jandarmii au intervenit pentru a aplana conflictul.