Caldura prea mare din ultimele zile aduce furtuni violente, dar si inundatii. Dupa ce meteorologii au emis o avetizare cod galben pentru toata tara privind vijelii, hidrologii prognozeaza depasiri ale cotelor de atentie pe numeroase rauri din tara, din acesta seara si pana sambata, la ora 18:00. Au fost avertizate 31 de prefecturi.

Astfel, ca urmare a precipitatiilor insemnate cantitativ si cu caracter torential prevazute pentru intervalul 21 mai ora 18 – 23 mai ora 21, se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Crasna, Barcau, Crisul Negru, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Suceava, Moldova, Jijia, bazinele superioare si mijlocii ale raurilor: Somes, Mures, Bega, Timis, Jiu, Ialomita, Trotus, Bistrita, Barlad, Siret si bazinele superioare ale raurilor: Crisul Repede, Crisul Alb, Olt, Oltet, Arges, Buzau si Prut, arata un comunicat INHGA.

Meteorologii au emis marti o atentionare cod galben

Vor cadea ploi insemnate cantitativ, descarcari electrice, intensificari de vant. In intervalul 21 mai, ora 18 - 23 mai, ora 21, instabilitatea atmosferica va fi accentuata in toate regiunile.

"Cu deosebire in cursul zilei de joi, 22 mai, frecvent vor fi descarcari electrice, intensificari de vant ce pot lua trecator si aspect de vijelie, iar ploile - ce vor avea si caracter torential - vor totaliza pe arii extinse cantitati de apa intre 25 si 40 l/mp, izolat peste 50...60 l/mp in 24 de ore. Vor fi conditii de grindina", se arata in comunicatul INMH.

Si in Bucuresti vor incepe ploile din aceasta seara, dupa ce temperatura maxima prognozata pentru astazi este de 29 de grade.