Islanda, Danemarca si Norvegia sunt cele mai pasnice tari din lume, iar Irakul cea mai violenta, potrivit celui mai recent raport al Indicelui mondial al pacii (GPI), publicat marti la Londra. In acest clasament, Romania ocupa pozitia 24, din 140 de tari a caror situatie a fost analizata in studiu. Inaintea Romaniei se afla tari ca Uruguay, Olanda, Hong Kong, iar dupa ea se afla Oman, Bhutan, Australia, Italia, Singapore, Spania, Polonia.

In cercetare s-a folosit o scara de la 1 la 5, in care 1 este atribuit tarii celei mai pasnice. Astfel, Romania a primit indicele 3 la indicatorul numit "Nivelul de neincredere in alti cetateni". In functie de numarul de ofiteri de securitate interna si politie la suta de mii de locuitori, Romania primeste indicele 2.

Romania este considerata una dintre cele mai pasnice tari in ceea ce priveste potentialul de acte teroriste, unde a obtinut 1. Ca numar de crime la suta de mii de locuitori, Romania figureaza printre cele mai pasnice tari, avand indicele 1.

Romania primeste 1,375 puncte pentru instabilitatea politica. In ceea ce priveste participarea Romaniei la misiunile ONU de mentinere a pacii in intreaga lume, in perioada 2006-2007, Romania a primit punctajul cel mai slab, 5, insa in privinta desfasurarilor militare in misiuni care nu sunt conduse de ONU, incluzand cele organizate de NATO sau coalitii conduse de SUA, UE etc, Romania are 1.403 de puncte.

Acest clasament, lansat in 2007 si care includea 121 de tari, a evaluat 140 de tari in 2008 cu ajutorul a 24 criterii interne si externe, cum ar fi: contributiile la misiunile de pace ale ONU, nivelul infractionalitatii sau riscurile teroriste. Studiul este realizat in baza datelor compilate de Economist Intelligence Unit, fiind util mai ales investitorilor.

Primele zece state ale clasamentului sunt: Islanda, Danemarca, Norvegia, Noua Zeelanda, Japonia, Irlanda, Portugalia, Finlanda, Luxemburg si Austria. Pe ultimele zece se situeaza: Rusia, Liban, Coreea de Nord, Republica Centrafricana, Ciad, Israel, Afganistan, Sudan, Somalia si Irak.