Sindicatele din invatamant cer retragerea imediata a subiectelor pentru examenul de bacalaureat si aplicarea imediata a subiectelor din anul 2007, pentru care elevii s-au pregatit deja. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Catalin Croitoru, liderul Federatiei Educatiei Nationale si presedintele Comisiei de Educatie si Cercetare din Partidul Democrat Liberal, acuza faptul ca subiectele pentru proba orala la limba si literatura romana pentru examenul de bacalaureat de anul acesta ar fi in afara programei si il numeste pe ministrul Cristian Adomnitei "Terminatorul Educatiei".

Mai exact, sindicalistii contesta inlocuirea subiectului de literatura din cadrul examenului cu un text la prima vedere dintre cele patru stiluri functionale ale limbii romane, care trebuie comentat de elevi. Masura a fost contestata si de academicianul Eugen Simion, de cadrele didactice de liceu, de parintii si de elevii claselor a XII-a.

"Protestele sunt perfect indreptatite si trebuie luate masuri imediate pentru a preveni o catastrofa la notarea elevilor sau aparitia unui fenomen de coruptie in masa", se arata in comunicat. "Absolventii liceului romanesc nu trebuie sa fie capabili sa vorbeasca despre Caragiale, Blaga, Calinescu, Eminescu, Bacovia, Stanescu, Sorescu, ci numai despre „Ghidul cetateanului roman in UE”, „Raportul Tismaneanu” sau „Raportul de Sociologie Urbana si Regionala”, se mai arata in comunicat.

Protestatarii mai spun ca variantele de subiecte au fost publicate doar pe internet, ceea ce nu a asigurat preluarea unitara de catre cei 170.000 de absolventi si, mult prea tarziu, la sfarsitul lunii aprilie, in conditiile in care ar fi trebuit publicate inca de la 15 septembrie 2007.

In plus, subiectele s-ar afla in afara coordonatelor logice ale programei de liceu, deoarece numarul de ore afectat sectiunii „Comunicare” in cei 4 ani nu justifica existenta la BAC doar a acestui tip de subiect si, in plus, profesorii examinatori nu sunt pregatiti pentru a nota unitar aceste subiecte, motiv pentru care ar putea aparea decalaje mari de apreciere.

Nu in ultimul rand, sindicalistii considera ca exista riscul sa se amplifice si aprofundeze stimularea materiala a profesorilor pana la aparitia unui fenomen de masa care va scapa de sub control.