Exista cazuri in care profesorii universitari cu functii de decan, prodecan sau rector pot ajunge la venituri lunare de 3000 sau 5000 de euro, sustin expertii Coalitiei pentru Universitati Curate. “Veniturile acestea sunt destul de greu de calculat, deoarece sunt cazuri in care exista un cumul de activitati. Adica pe langa salariul de baza se aduna sume de bani din diverse activitati”, a explicat Cezar Harj, unul dintre expertii evaluatori ai proiectului CUC.
El a mai explicat ca unele cadre universitare isi maresc veniturile preluand diferite granturi de cercetare. In acest caz, cel care este coordonatorul grantului aloca 30-40% din fonduri pentru salarizare. “Sunt unii profesori care au si cate 4 sau 5 granturi. Sa presupunem ca un grant are o finantare de 200.000 de lei, si o treime intra in cheltuieli de salarizare. Cel care conduce grantul aduna o suma destul de mare”, a mai explicat Cezar Harj.
Doctori in cumul de ore si functii
Decanii, prodecanii sau rectorii de universitati isi mai sporesc veniturile prin metoda preluarii mai multor norme didactice. “Sunt cazuri in care, pe hartie, apare un numar de ore pe care le preda un cadru universitar, dar in realitate cursurile sunt tinute de asistenti”, a explicat Aurelian Munteanu, un alt expert al CUC. Cele mai flagrante cazuri sunt in cadrul universitatilor de medicina. “Acolo exista profesori care ocupa si functia de director de spital, au functii si in cadrul universitatii, au cabinete sau clinici private pe care le conduc”, a mai explicat Cezar Harj. In aceste cazuri, cadrele universitare nu pot sa acopere cursurile pentru care sunt platiti din bugetul de stat.
Potrivit studiului realizat de CUC, discrepanta dintre veniturile mari ale sefilor de catedre, decani sau rectori si cele ale cadrelor universitare tinere se explica si prin subiectivitatea cu care se acorda sporurile salariale. “A fost constatata lipsa procedurilor transparente cu privire la acordarea gradatiilor de merit sau a sporurilor salarie”, se arata in studiul coalitiei.
Coalitia pentru Universitati Curate a prezentat joi concluziile unei evaluari care a vizat cinci universitati din Romania, un proiect finantat de Ambasada Olandei prin programul Matra-Kap. Cele cinci universitati evaluate sunt: Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad din Iasi, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti, Universitatea Valahia din Targoviste si Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport.
- Opt cazuri de nepotism la o universitate din Iasi. Expertii CUC sustin ca la Universitatea Ion Ionescu de la Brad din Iasi, in cadrul unei singure facultati, exista opt cazuri de nepotism: trei sot-sotie si cinci tata-fiu. Tinand cont de numarul total de cadre didactice (45), incidenta familiilor universitare este considerata ca fiind foarte mare. “Existenta relatiilor de rudenie nu preprezinta o ilegalitate, dar se poate ajunge la diverse conflicte de interese, care trebuie evitate”, a explicat Alina Mungiu Pippidi, reprezentant al SAR.
- Restrictionarea accesului la informatii. Potrivit expertilor CUC, in unele universitati evaluate exista forme de restrictionare a accesului la informatii. “In unele universitati s-a conturat ideea ca lor nu li se aplica legea accesului la informatii si alte legi, asta si pentru ca Ministerul Educatiei nu a facut controale. De asemenea, la unele universitati nu exista declaratii de avere”, a mai precizat Alina Mungiu Pipidi.
- Toleranta crescuta fata de fenomenul de plagiat. Raportul Coalitiei pentru Universitati Curate mai arata ca universitatile evaluate au un grad foarte ridicat de toleranta fata de fenomenul de plagiat. “Exista comisii de etica dar care nu functioneaza, nu se cunosc membri si nu au activitate”, a explicat unul dintre expertii CUC.
- Incapacitatea legala de a angaja cadre didactice cu reputatie internationala. Studiul CUC arata ca 30% din totalul normelor didactice sunt neocupate pentru a pastra posibilitatea legala de a invita cadre didactice internationale. Reprezentantii coalitiei au prezentat cazul unui profesor universitar cu o bogata experienta didactica in strainatate care a fost nevoit sa actioneze in instanta Universitatea Petrol si Gaze Ploiesti pentru a putea preda acolo. Este vorba de profesorul Dragos Ciuparu, caruia Universitatea nu ii putea recunoaste vechimea in munca pentru anii in care a predat la Yale University pentru că altfel ar fi încălcat legislatia romaneasca in vigoare.
Coalitia pentru Universitati Curate urmeaza sa realizeze anul viitor o evaluare a tuturor celor 40 de universitati de stat din Romania, care vor primi, in functie de raspunsurile la un chestionar, note de la 1 la 10. In urma evaluarii, Coalitia va realiza si un top al integritatii universitatilor de stat din Romania.
Si se mai ofusca cineva de curand ca universitatile romanesti sunt zero dincolo de granite... Mai e ceva neputred in tarisoara asta?
Si starea sistemului de invatamant superior e din vina ministerului, ei incurajeaza cantitatea si nu calitatea platind universitatile pe numarul de studenti, si daca un stundet se lasa de din cauza notelor, facultatea numai primeste banii alocati pentru el, asadar multi studenti sunt trecuti anul desi nu merita ca facultatea sa-si poata platii cadrele
Ma faci sa ma prapadesc de ras. Cei care iau granturi - baga un titlu pompos, de nu-l inteleg nici ei, angajeaza apoi o firma dintr-un apartament de bloc, pentru scriptologie, pun niste negrisori tineri si dornici de afirmare sa adune bibliografia si asa se duc banii pentru cercetare. Daca vii cu o tema cu aplicatii practice imediate, cu un titlu pe intelesul tuturor esti trimis la plimbare cu textul : "subiectul asta e epuizat demult". Iar daca in comisia de specialitate a CNCSIS mai e si cineva care te "iubeste", poti sa fii cercetatorul cercetatorilor ca nu pupi nici un grant!
Cine stie ca poate mai mult, nu va sta pe banii astia in ASE. In plus, multi profesori din ASE par scoliti in Corea de Nord. Cine ar vrea sa faca parte din aceeasi tagma cu ei?
In rest ce sa zic, asteapta vreo 2-3 ani dupa ce termini facultatea si o sa realizezi ca ti-ai pierdut prea mult timp in facultate invatzand in loc sa faci altele. :)))))) In lumea reala notele nu conteaza, ci diplomele; poa sa fie unu cu 5 si unu cu 10, amandoi au diplome, la un interviu te intreaba de note numai daca l-ai plictisit rau de tot pe respectivu si vrea sa scape de tine.
Daca esti "smecher", trasatura definitorie pentru tinerii romani de azi, ei bine, sunt o multime de locuri in taberele de la periferia Romei, Milano, etc. Da, acolo se cauta smecheria; in orice companie din vest sunt cautati cei care au invatat, care chiar stiu sa faca ceva si nu se ascund prosteste in spatele afirmatiei: "facultatea nu te invata nimic".
P.S. sunt student!
De asemenea se cunoaste faptul ca noul prodecan (tot al Horticulturii) cumuleaza mai multe norme didactice la aceeasi universitate; tot dansul - Florin pe numele cel mic - nu e strain nici de plagiat ; o dovedesc cele doua procese pe rol care le are in prezent, pe aceasta tema.
Dar... precum in reclama aceea, la nu_stiu_ce... sa ne traiesti domn profesor si noi, studentii tai obedienti iti multumim ca existi si ca ne treci anul ! Ca daca ar fi fost un cadru didactic ca la Yale, nu am mai fi terminat noi anul nici 15%.
Si apoi, dragi cititori ai comentariilor mele, va mai mirati de ce iesim noi, generatia asta tanara asa de ratati? Pai daca suntem formati de asa oameni... de asa perso-nulitati...
De asemenea se cunoaste faptul ca noul prodecan (tot al Horticulturii) cumuleaza mai multe norme didactice la aceeasi universitate; tot dansul - Florin pe numele cel mic - nu e strain nici de plagiat ; o dovedesc cele doua procese pe rol care le are in prezent, pe aceasta tema.
Dar... precum in reclama aceea, la nu_stiu_ce... sa ne traiesti domn profesor si noi, studentii tai obedienti iti multumim ca existi si ca ne treci anul ! Ca daca ar fi fost un cadru didactic ca la Yale, nu am mai fi terminat noi anul nici 15%.
Si apoi, dragi cititori ai comentariilor mele, va mai mirati de ce iesim noi, generatia asta tanara asa de ratati? Pai daca suntem formati de asa oameni... de asa perso-nulitati...
Un grant de cercetare nu este "preluat". Este castigat in urma unei competitii nationale. Se pregateste un proiect, de obicei pe 3 ani, cuprinzand atat un program de cercetare cat si un plan al achizitiilor. Ceea ce nu este deloc simplu de facut. Si nu la indemana oricui, din aceasta cauza numai "unii" profesori sunt beneficiari ai acestor granturi. Mai mult decat atat, in cazul anumitor programe banii provin din fonduri europene, bani care altfel ar fi pierduti. Avand in vedere ca trebuiesc intocmite sute de acte, salariul este justificat. Cu atat mai mult cu cat reguli birocratice stupide limiteaza suma ce poate fi investita in echipamente la procente ridicole din valoarea totala a grantului.
Articolul este tendentios si incorect documentat. Societatea romaneasca se pare ca nu este inca pregatita sa accepte conceptul "munca si rapslata". Pacat.
600 de milioane pe luna profesor la ASE... Calculati voi cate ore trebuia sa tina profesorul asta si ganditi-va cati negri, care au onoarea sa il pupe in fund, au muncit pentru asta ...
Recompensa, o catedra noua, nefolosita. Vezi tu ce faci cu ea.
"Angajam etc..nu acceptam absolventii de XY"
unde XY era o facultate private..
Se stie ca SNSPA este stapanit discretioonar de o gasca de clanuri in frunte cu MIROIU +Vlasceanu +Bulai + Mihailescu(Vintila si Ana).Sorin Ionita seful SAR ului si-a luat doctoratul cu clanul Miroiu ,iar Aurelian Muntean desi nu are pregatire suficienta(e doar asistent universitar) preda ca titular cursuri foarte importante care se predau de Univrersitari de rang mare.Asta pentru ca profesorii mari refuza sa vina la scoala stapanita de aceste clanuri.Ideea e ca SNSPA e cea mai corupta Facultate,iar CUC-ul nu catadicseste sa cinte nimic despre ei.
Sa nu uitam ce a facut clanul care i-a dat doctoratul lui Sorin Ionita in 2006 legat de banii CNCSIS cand si-au impartit intre ei banii.
Universitatile curate trebuie curatate de CLANURI,de fosti securisti si securisti si de lingusitorii universitar de rang inferior care nu au nici o activitate de cercetare ,dar ii lauda tot timpul pe sefii llor si se gudura pe langa ei.
Iar tupeul maxim este ca petitia ta online anti-nepotism a fost semnata de tot clanul de la Zamfir asistenta sociala: tata (Catalin, mare guru); mama (decan) si fiica Luana (conf), verifica te rog. S-au apucat cei mai clientelisti oameni din Romania sa faca curatenie, te ia greata.
Ha, ha, ha!
- in ciuda numelor noastre, pe care unii le vor considera oarecum generice, in universitatile romanesti nici nu poate fi vorba de spaga, plagiat si altele da care suntem acuzati - alooo, studentii din ultimele randuri, de ce radeti, ati auzit cumva vreo glma buna? Spunetine-o si noua, sa radem si noi!
- in ce priveste acuzatiile de sex... nu poate fi adevarat, toate clasamentele internationale arata ca noi suntem de fapt niste impotenti - ma rog, v-ati adus acum si voi aminte de nu stiu ce profesor de la Medicina din Timisoara, pe care l-a putut vedea o tara intreaga cu pantalonii dati jos, cum vroia sa si-o bage putin intr-o studenta, dar ati vazut voi sa fi avut ce sa-si bage? Probabil ca glumea si el, iar pantalonii ii fusesera trasi de vreun student!
- nepotism: cum ar putea fi vorba de nepotism, cand data fiind impotenta, dovedita si prin clasamantele internationale, copii anagajati in catedrele noastre, si pe care ni-i atribuiti, nu pot fi ai nostri? Noi de fapt suntem niste suflete mari, care avem grija de copii sotiilor noastre, abandonati de adevaratii lor tati, niste lasi si iresponsabili!
- ca tinem multe norme: da, e adevarat, dar asta pentru ca, lasand deoparte impotenta, suntem totusi niste indivizi foarte capabili - l-ati uitat cumva pe marele prof. univ. dr. Adrian Nastase, cel care in timp ce era profesor la patru niversitati reusea sa fie si prim-ministru?
Si am putea sa continuam argumentatia, dar ma tem ca niste spirite asa inguste nu ne pot intelege!
Aceasta e o problema europeana si nu una româneasca. De fapt la nivel european este cea mai mare piedica in calea mobilitatii profesorilor universitari. De aceea, exista o mare afluenta de profesori straini in tarile unde salariile universitarilor sunt mari (precum Elvetia). Insa acestia, o data ajunsi in Elvetia, de exemplu, sunt obligati sa renunte la vechimea provenita din anii lucrati in alta tara.
Abia de anul acesta a inceput sa se discute serios la nivel european aceasta problema. Un astfel de seminar are loc in luna iunie in Germania.
stimate domn/doamna/domnisoara, eu am absolvit la Institutul Teologic Penticostal din Bucuresti - sectia pastorala si didactica. doresc sa va comunic ca ideea dvs exprimata in mesaj este falsa ! nu am platit niciodata nici un leu ptr examene, toate examenele le-am luat ,,pe curat'' , am avut si profesori din afara facultatii care ne-au examinat. si aici nu vorbesc numai de generatia mea, ci si de generatiile anteroare noua, dar si de cele ce au urmat...si aici ma ref la acele generatii ce eru deja implicate in procesul de pregatire. ar fi bine si in interesul tuturor sa nu mai faceti afirmatii gratuite si cu un grad mare de generalitate pripita ! va multumesc.
La examen toata lumea avea 7 sau 8 si cine vroia ma mult trebuia sa scrie ceva.
Nu mi se pare corect ca daca se plateste o taxa de 2000 lei, unii profesori (nu era doar decanul cu problema asta, mai erau inca doi cam la fel) nu apar, nu au un plan de curs, sunt prea ocupati cu alte "probleme".
O parte din banii pe care ii primea erau pentru aceste cursuri cu studentii, adica pentru nimic!.
Nu tin cu profesorii, cred ca au salari si mai mari de 5000 eur, dar am dat click pe link-ul vostru pentru a vedea Raportul realizat de Coalitia pentru Universitati Curate.
Nu scrie nicaieri de salariile alea mari.
Scrie autorul: "Exista cazuri in care profesorii universitari cu functii de decan, prodecan sau rector pot ajunge la venituri lunare de 3000 sau 5000 de euro, sustin expertii Coalitiei pentru Universitati Curate."
Care experti sustin asta? Cei care au intocmit raportul nu au pomenit nimic.
Iar bagati bombe in titlu pentru a aduce cititori pe aceasta pagina.
1. In capitalism, what you pay is what you get. Va plangeti de calitate slaba a cursurilor? Aveti idee cam cat costa universitatea in SUA? Cand taxa pentru invatamant universitar o sa fie zeci de mii de euro si nu cateva sute pe an, atunci universitatile isi vor permite profesorii cei mai buni, care traiesc doar din invatamant si au timp sa vina la toate cursurile.
2. Unde se castiga insuficient apare coruptia. Valabil oriunde in lume, in orice domeniu.
Ca profesorii universitari trebuie sa fie saraci e o conceptie comunista. Cat timp ei nu vor castiga bine invatamantul si cercetarea vor continua sa mearga prost, iar sistemul va continua sa genereze coruptie. Vrem un salt calitativ in invatamant sau sanatate? Solutia e una singura: investitii mai mari, salarii mai bune. Sursa? Bugetul de stat si taxele platite de studenti. Iar bugetul pentru invatamant si-a cam atins pragul maxim... E atat de simplu.
Multe universitati incep sa capete autonomie, sa se managerieze singure, sa atraga bani cum pot, de unde pot, asemenea unor entitati private. Rezultatul este ca unele chiar reusesc sa atraga bani - vezi Facultatea de Comunicare si Relatii Publice de la SNSPA, care poate fi luata ca model de afacere de succes. Normal, unii oameni de acolo castiga mii de euro pentru ca gestioneaza un sistem care aduce multi bani. Vi se pare ceva anormal in asta?
Dupa cum vad eu lucrurile, vom avea de ales, ca in oricare alt domeniu, intre a plati mai mult pentru servicii mai bune si a plati mai putin pentru servicii mai putin bune. Iar pentru ca trebuie incurajata meritocratia vor continua sa existe locuri subventionate si o gramada de burse la care pot aplica cei care nu isi permit o taxa prea mare pentru scoala. Dar sistemul nu poate deveni performant traind doar din banii de la buget, deci astea vor fi mai degraba exceptii decat regula.
Inafara de asta mai gandeste-te ca o universitate din germania "costa" aprox 20.000 euro pe an. La noi dai maaaxim 1000 de euro, daca esti la arhitectura sau la poli. Ti se pare ca se compara? Crezi ca e posibil ca in romania sa primesti pentru de 20 de ori mai putin bani servicii la fel de bune ca in germania, unde platesti de 20 de ori mai mult?
Pe mine nu ma deranjeaza nici ca iau bani, nici cum ii impart, nici ca "cerceteaza", ma deranjeaza ca 90% dintre ei sunt niste NULITATI care nu ar supravietui in lumea reala nici 2 saptamani. Si aceste NULITATI formeaza generatia noua de intelectuali. Astazi numai cine nu vrea nu e student, masterand, doctorand... dar din pacate ne apropiem rapid de ziua in care diplomele romanesti nu vor mai avea absolut nici o valoare.
ASTA E PROBLEMA IN ZIUA DE AZI?Din aceste motive merge invatamantu asa cum merge??Doamneeee...Lumeeeee deschideti ochii.Lasati la o parte salariile,granturile,nepotismul si alte probleme de 2 lei.Sunt f putini cei care mentioneaza mita la examene. Realizati ca un examen COSTA INTRE 200 SI 400 de euro????Da...costa.Adica asa...pe fata...iti spune un un profesor/profesoara ca poti sa faci pe dracu in patru,poti sa inveti cat vrei(nu cat poti),daca nu cotizezi la "FONDUL PRIVAT DE PENSIE" nu mai apuci anul urmator in facultatea respectiva. Profesoara sora-mii ii invata pe studenti la cursuri cum sa ii dea mita in asa fel incat sa nu fie prinsi. SI VOI VA CERTATI PT GRANTURI SI CERCETARE SI NEPOTISM....deschideti ochii...
Ah...inca ceva...cunosc cazuri in care un profesor a fost denuntat de mai multe ori pt luare de mita,odata chiar luat de politie cu catusele pe maini la sectie....si ce credeti?A 2A ZI ERA OMU LA FACULTATE....traim in tara numita romania unde DACA AI CARTE AI CE CITI....NICIDECUM PARTE DE CEVA MAI BUN iar daca ai bani...ai si cate diplome vrei
2. Castigurile sunt perfect legale, alta e insa problema-cercetatorii tineri, chiar cu doctorat intra cu greu in bransa directorilor de grant-fiindca nu au mai condus inainte un grant..
3. Nepotismul e buba sistemului, precum si gastile formate in jurul conducatorilor de doctorat. Analizati si o sa constatati ca aceste comisii sunt unele si aceleasi, uneori in domenii diferite. Vedeti si in Centrele Universitare de renume ,Iasi dar si Bucuresti sau Craiova; faceti un studiu statistic al numarului de fii si nepoti de cadre universitare promovate in ultimii ani la suta de cadre didactice. Abia atunci o sa va dati seama de amploarea fenomenului.