Ministerul Educatiei a schimbat programa scolara pentru gimnaziu, considerata prea incarcata. Urmeaza programa pentru liceu
Pana la aparitia noilor manuale, bazate pe noua programa, elevii vor invata dupa cele vechi, insa vor sari peste temele scoase din programa. La inceputul anului scolar viitor vor fi demarate si procedurile de simplificare a programei scolare pentru liceu, a anuntat secretarul de stat din Ministerul Educatiei Svetlana Preoteasa.
Potrivit Radio Romania Actualitati, procedura de simplificare a programelor scolare a inceput la 15 octombrie 2006, iar la aceasta au participat 1.259 de cadre didactice de la toate disciplinele.
Cu aceasta ocazie s-a anuntat si lansarea web site-ul www.curiculum2008.edu.ro, web site care cuprinde pachetul complet al programelor scolare revizuite pentru ciclul gimnazial de invatamant, precum si tabelul comparat al programei vechi si programei noi.
Secretarul de stat in ministerul Educatiei, Svetlana Preoteasa a precizat ca nu are pretentia ca este cea mai buna revizuire a programei scolare, intrucat timpul pe care l-a avut la dispozitie a fost foarte scurt.
Decizia privind simplificarea programei scolare a venit dupa presiunile elevilor si parintilor, dar si ale unor cadre didactice.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
Sper ca acest efort de reducere a programei scolare sa continue si in celelalte ramuri ale invatamantului deoarece situatia curenta nu mai poate continua.
Ca exemplu va pot da situatia de la Facultatea de Automatica si Calculatoare, unde viitorii ingineri fac sute de ore de teorie despre circuite, dar nu au nici macar o ora alocata pentru construirea fizica a acestora. Rezultatul este ca la absolvirea facultatii un tanar inginer nu stie nici macar cei aia ciocan de lipit. Mai mare rusinea.
radu-baci, i ziua de azi buleftronica aja se face, proieftezi pe calcomputer circuitu', faci simularea si ... robotzalu' iegzecuta. ce vrei, sa faci de mana o placa video? nu mai zic de-un procesor ...
jmekerii d-alea cu diode si tranzistori ie pentru liceu, casa pionierilor ... la fuckultate invetz sa faci kestii care se vand ;).
P.S. Oligatoriu este pentru profesori sa faca aceasta meserie din vocatie si cu multe altele .....
In aceste conditii sunt foarte curios cum vor stabili directorii scolilor propaganda caror culte se va face in scolile pe care le conduc avand in vedere ca:
1. Art. 5 (6) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor interzice "obligarea persoanelor sa isi mentioneze religia in orice relatie cu autoritatile publice sau cu persoanele juridice de drept privat", ceea ce inseamna ca directorilor scolilor le este interzis prin lege sa le ceara parintilor sa-si declare apartenenta la un cult si deci acestia nu pot decide in privinta predarii in scolile lor a catehismului unui anumit cult religios in lipsa informatiilor despre apartenenta religioasa a elevilor.
2. In cazul in care parintii sau tutorii legali nu se impotrivesc in scris studiului Religiei, elevii vor fi obligati sa studieze Religia conform programei scolare elaborate de cultul majoritar in Romania sau in comunitatea locala sau de cultul preferat de conducerea unitatii de invatamant?!, ceea ce ar reprezenta un caz flagrant de discriminare de catre o autoritate a Statului a celorlalte culte, interzisa de Art. 29 al Constitutiei Romaniei, precum si de Art. 9 din Legea nr. 489/2006 care stipuleaza ca: "(1) Statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee; (2) Cultele sunt egale in fata legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fata de vreun cult."
Pentru a stabili Religia carui cult ar trebui studiata de elevii din fiecare unitate de invatamant fara a crea discriminari intre culte, conducerile respectivelor unitati s-ar vedea obligate sa le ceara parintilor sau tutorilor legali sa-si precizeze in scris optiunile religioase, ceea ce este ilegal.
Deci, cum facem?
nu ai nevoie de cine stie ce calcule de matematica fizica sau cine stie ce analize de romana... alea se fac in facultate....
nu e normal ca un prof sa aiba 4 ore pe zi si un elev 7... nemaivorbind ca in clasele primare e ghiozdanu mai mare ca elevu...
categoric nu trebuie sa se teraca in extrema cealalta dar nici sa invatam ce invata altii la facultaet in clasa a VIIa...
nemtii au un sistem de invataman slab am zice noi ca nu invata nimic... si totusi unde sunt nemtii si unde suntem noi (si nu importa atat de multe creiere din afara)... deci categoric se greseste undeva
să scrie, să citească, să compare,
să reprezinte pe axa numerelor:
numere naturale, fracţii ordinare,
fracţii zecimale
să folosească aproximări ale
numerelor naturale, fracţionare şi
zecimale pentru a estima sau a
verifica validitatea unor calcule
- Identificarea pe baza estimării a rezultatelor unor calcule dintr-o listă de răspunsuri
- Exerciţii de aproximare prin lipsă sau prin adaos a fracţiilor zecimale
1.4 să utilizeze elemente de logică şi
de teoria mulţimilor pentru a justifica etape în rezolvarea unor probleme
CEA MAI TARE!
să folosească simetria şi translaţia
pentru a construi modele
geometrice
btw, in singapore aia predau cele 4 operatii la gradinita. in hong kong, se preda engleza la copiii de un an!! desigur, e aberant. dar se face.
daca viitoarea generatie de ioropeni n-o sa aibe instruire (adica sa faca sacrificii in sensu' asta) in 50 de ani galbenii sunt deasupra.
ce credetz monsherilor, ca band bere si ascultand manele se construieste viitoru'? make me barf ...
Am mai spus-o si o s-o repet pana cand voi vedea realmente o schimbare: IN ROMANIA SE INVATA ASA CUM SE SI MANANCA = MULT SI PROST, IN LOC DE PUTIN SI TEMEINIC!
1.1. Sistemul nervos: alcătuire, funcţii şi igienă (neuronul: alcătuire generală, proprietăţi;
componentele sistemului nervos: măduva spinării – structură şi funcţii, encefalul – structură
şi funcţii; noţiuni generale de igienă);
1.2. Principale organe de simţ (alcătuire, funcţii şi elemente generale de igienă)
1.3. Principalele glande endocrine; funcţiile şi disfuncţiile lor (hipofiza, tiroida,
suprarenalele, timus, glande mixte).
1.4. Sistemul locomotor: alcătuirea sistemului osos, tipuri de articulaţii după mobilitate şi
exemple; principalele grupe de muşchi scheletici, proprietăţi, fiziologia sistemului locomotor
(rolul oaselor, al articulaţiilor şi al muşchilor în realizarea mişcării); elemente generale de
igienă.
Stiati ca fundatiile invatamantului romanesc sunt din secolul al XIX-lea ? Adica eu invat la standarde de acum 200 de ani. Pot eu ajunge astfel un ajutor pentru societate, un contribuitor eficient la economie ? Evident ca nu... daca ma educi la standarde de acum 200 de ani, atunci asa voi raspunde si eu (ineficient).
Priviti va rog un liceu mediu sau o scoala generala, sa vedeti minunatiile sistemului educational in care se baga cu lopata teorie si orele de "cum sa te comporti in societate" lipsesc cu desavarsire.
Chiar aveti impresia ca lui X ca viitor economist ii trebuie ermetismul lui barbu, chimie organica avansata sau studii aprofundate de fizica nucleara?
vedeti cum se "invata" in scolile romanesti, luati 10 elevi prin sondaj de la 10 scoli de liceu sau gimnaziu si puneti-i sa dea capacitatea respectiv bacul la 3 ani dupa ce au sustinut acest minunat examen, ca sa vedeti cu cat "raman" ei in cap de la minunata programa romaneasca...
Va rog nu intelegeti prin "practica" a da cu ciocanul de lipit sau a da cu tarnacopul etc. ci abilitatea de a utiliza, chiar si la nivel teoretic ceea ce se preda.
numai bine