Verdict in cazul "Tiganca imputita" - Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, astazi, recursul sefului statului la deciziile Consiliului pentru Combaterea Discriminarii si a Curtii de Apel, care ii dadusera un avertisment presedintelui dupa ce acesta a jignit o jurnalista, anunta televiziunile de stiri. Inalta Curte a decis ca gestul sefului statului de a numi "tiganca imputita" o jurnalista este discriminatoriu, dar nu reprezinta o contraventie.

Traian BasescuFoto: AGERPRES

Cu alte cuvinte, presedintele are voie sa foloseasca sintagma "tiganca imputita", dar numai intr-un cadru privat.

Decizia de astazi a Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva si irevocabila. Avocatii lui Traian Basescu au sustinut, pe tot parcursul procesului, ca inregistrarea dialogului dintre Traian Basescu si sotia sa, care surprinde momentul in care seful statului a numit-o "tiganca imputita" pe jurnalista Andreea Pana, ar fi fost obtinuta in mod ilegal, iar difuzarea inregistrarii ar reprezenta o incalcare a dreptului la viata privata.

In urma cu un an, pe 19 mai, exact in ziua referendumului pentru demiterea sefului statului, acesta a mers la cumparaturi intr-un hipermarket. El a fost deranjat de intrebarile adresate de jurnalista Andreea Pana, care voia sa stie pronosticul presedintelui pentru referendumul din acea zi: "Mai pasarica, n-ai si tu treaba azi?", a fost replica presedintelui, care ulterior i-a smuls acesteia telefonul si a numit-o "tiganca imputita".

Dupa ce i-a smuls jurnalistei telefonul, deranjat ca aceasta il inregistra, Traian Basescu s-a urcat in masina, continuand discutia cu sotia sa, Maria Basescu: "Cat era de agresiva tiganca asta imputita!", i-a spus, printre altele, seful statului sotiei sale. Asculta aici inregistrarea dialogului dintre Traian Basescu si Andreea Pana:

Jurnalista Antenei 1 a dat publicitatii inregistrarea dupa ce si-a recuperat telefonul de la presedinte, dupa ce a recuperat-o din memoria telefonului. Vezi aici imaginile din ziua incidentului:

Patru zile mai tarziu, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii i-a dat lui Traian Basescu avertisment public pentru jignirile aduse jurnalistei.

Seful statului a contestat, însa, decizia Consiliului pentru Combaterea Discriminarii la Curtea de Apel. Magistratii acesteia au considerat ca publicul are dreptul sa fie informat, inclusiv despre viata privata a presedintelui, iar expresia "tiganca împutita" este un act de discriminare.

Traian Basescu nu a renuntat, insa, si a contestat decizia Curtii de Apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a admis, astazi, recursul presedintelui