In toate orasele tarii se efectueaza, astazi, teste gratuite pentru depistarea cancerului de piele, cu ocazia Zilei Europene pentru depistarea melanomului. Medicii dermatologi vor efectua gratuit examinari ale alunitelor suspecte, iar consultatiile se vor acorda numai pe baza de programare telefonica la numarul gratuit 0800800610, anunta Rador.

Chiar daca este mai putin frecvent decat alte tipuri de cancer de piele, melanomul este cel mai grav dintre ele si are legatura directa cu expunerea la soare.

Melanomul este o tumora care se dezvolta in celulele care intervin in culoarea pielii, melanocitele. Aceste celule devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza in mod agresiv tesuturile din jur. Melanomul se poate trata si poate fi vindecat atata timp cat este depistat in stadiile incipiente, cand este localizat numai la nivelul pielii. In stadiile mai avansate, melanomul se poate raspandi prin sange sau prin limfa la alte organe sau oase, ajungandu-se la metastaze si devenind extrem de greu de tratat.

Varsta medie pentru aparitia melanomului este de 40-50 de ani, boala fiind mai des intalnita la femei decat la barbati. Zonele in care melanomul se manifesta cel mai frecvent sunt gambele la femei si toracele posterior la barbati.