Exproprierile pentru autostrada Bucuresti-Ploiesti s-au impotmolit in zona orasului Voluntari, unde proprietarii sunt greu de identificat. Singura bucata asupra careia nu exista dubii se afla in proprietatea lui Gigi Becali si Fathi Taher. Cei doi au aproximativ 500 de hectare tocmai in perimetrul care va fi strabatut de autostrada, indiferent de varianta traseului. Becali pare cel mai avantajat investitor imobiliar din zona Pipera Voluntari. Are chiar si un consilier local care ii intermediaza afacerile. La Stefanestii de Jos, Becali sustine candidatura primarului in functie, al carui nume se regaseste in dosarul DNA privind schimbul de terenuri cu MApN.

Informatia pe scurt:

  • Un consilier local PNG din Voluntari se ofera sa intermedieze vanzari si cumparari de terenuri pe traseul autostrazii Bucuresti-Ploiesti.
  • Gigi Becali si Fahti Taher au jumatate din terenul marginit de Pipera, Voluntari si soseaua de centura.
  • Printre cei care au interese in zona sunt si lideri politici la nivel national.
  • Becali sustine la primaria Stefanestii de Jos un vechi partener de afaceri imobiliare.
  • Ludovic Orban sustine ca traseul autostrazii este neschimbat din mandatul lui Radu Berceanu
  • Prima lista cu proprietari expropriati si despagubiti pentru terenuri din Voluntari ar urma sa fie aprobata in scurt timp de Guvern.

In orasul Voluntari se circula exact ca in Bucuresti. Daca e si o zi ploioasa, precum cea in care ne-am nimerit noi prin zona, stai in trafic. Prin Pipera, pe soseaua de centura sau Soseaua Stefanesti coloanele de masini abia se tarasc. Pe aici va trece candva Autostrada Bucuresti Brasov. Dar batalia pentru traseu sa duce acum. Peisaj dezolant, cu vile kitchoase printre blocuri ingramadite. Pana si in dreapta vilei lui Gigi Becali se inalta, lipita de gardul latifundiarului, o cladire-bloc cu doua etaje.

In dreapta soselei de centura, la cateva sute de metri inainte de padurea Stefanesti, taman pe unde ar trebui sa treaca viitoarea autostrada, un panou anunta teren de vanzare. 80-120 de euro pe metru patrat, ne spune doamna de la celalalt capat al firului.

Consilier PNG, intermediarul lui Becali

Dupa cateva zeci de minute petrecute in trafic, iesim de pe soseaua de centura si intram in Voluntari. Mai avem o ora pana la prima intalnire stabilita, asa ca ne refugiem intr-o benzinarie, la o cafea. In stanga noastra, privind cu aceeasi resemnare ploaia de afara, trei barbati discuta despre constructii, campanie electorala, terenuri. Intram in vorba cu ei, ca niste intermediari care cauta un hectar-doua de cumparat in zona autostrazii.

Interlocutorul nostru pare receptiv si se dedica intru totul discutiei cu noi. E un barbat pe la 50 de ani, bronzat, cu unghiile date cu oja transparenta si bratara de aur de cateva. Ne spune ca-l cunoste bine pe Gigi Becali, ca e primul care i-a vandut teren in zona aia si ca ii intermediaza si acum afaceri imobiliare.

Cand il intrebam daca e posibil sa cumparam un teren pe straseul stabilit au autostrazii si apoi sa obtinem autorizatie de constructie, ne da asigurari ca da, ca nu exista nicio legatura intre cele doua. "Eu sunt consilier local", se recomanda cel pe care aveam sa aflam ca se numeste Costica Mincu, consilier PNG.

Bisnita de Voluntari

Ne spune ca stie de un teren de 5000 mp, pe care proprietarul ar vrea sa-l dea cu 300 de euro pe metru. "Hai, 280", lasa de la el, vazandu-ne privirile mirate. Ceva mai tarziu, cand un tovaras de-al sau s-a alaturat discutiei, auzind de terenul de 5000 mp, acesta a avansat suma de 230 de euro ca fiind tariful. Adica o diferenta de 250.000 de euro pe total teren.

Nu dam semne c-am fi observat diferenta, iar barbatul continua cu povestile despre terenuri. In zona dintre Padurea Stefanesti si Pipera, adica cea prin care va trece autostrada Bucuresti-Ploiesti, sunt cam 1200 de hectare, din care jumatate sunt in proprietatea lui Gigi Becali si Fahti Taher, impreuna. Cam jumatate din traseul autostrazii prin orasul Voluntari e pe terenul celor doi, estimeaza consilierul.

Ii pare rau ca n-a avut nas la terenuri, ca Gigi. De exemplu, un teren in mijlocul orasului Voluntari tocmai s-a vandut cu 1.150 de euro/mp: "Eu ma imbolnavesc numai cand ma gandesc ce-am avut in mana. Terenul se dadea pe atunci pe 50 de centi, apoi 1-2-5 dolari metrul patrat". Tranteste cu palma in masa, amintindu-si de terenul vandut ieftin acum zece ani lui Gigi Becali.

Barbatul iese la o tigara, dar nu inainte de a face schimb de date de contact cu noi. Aflam astfel c-am stabilit legatura cu Costica Mincu, consilier local in Voluntari, din partea PNG, partidul lui Gigi Becali. Un sfert de ora mai tarziu ne luam ramas bun. "Daca gasesc ceva, va dau un telefon", spune Mincu aplecandu-se. In mai putin de o ora ne-am facut o "pila" la un consilier local.

Armata a luptat pentru Becali

Becali a obtinut mare majoritate a teritoriul din Voluntari la schimb cu terenuri din comuna vecina, Stefanestii de Jos. Potrivit unor surse din apropierea Primariei Voluntari, intre cele doua unitati administrativ-teritoriale s-a facut un schimb, deoarece Stefanestii nu aveau destul teren pentru reimproprietarirea pe baza legii 18. Astfel, o parte dintre Stefanesteni s-au trezit proprietari de teren in alta localitate decat cea in care locuiau. Si majoritatea acestora terenuri lor a fost cumparata de Gigi Becali.

Becali a mai beneficiat de un schimb extrem de avantajos, tot cu ajutorul comunei Stefanestii de Jos. Astfel, in anii 1995-1996, seful de Stat Major al Armatei, generalul Dumitru Cioflina, cerea CSAT aprobarea unui schimb de terenuri intre Ministerul Apararii si cetateanul George Becali. Astfel, pentru 10 hectare in Stefanestii de Jos, Becali primea la schimb 10 hectare mult mai valoroase in Voluntari. Iar afacerea, spun unele voci din zona, a fost intermediata de primarul din Stefanestii de Jos, Anghel Rababoc, cumnat al generalului Cioflina. Numele lui Rababoc si Cioflina apar si in dosarul intocmit de DNA pe tema schimbului de terenuri.

Cu toate aceste implicatii, Becali si Rababoc neaga constant ca ar fi avut vreo legatura de afaceri. Alegerile locale din acest an, insa, i-au apropiat foarte mult pe cei doi. Nesustinut de PSD pentru un nou mandat, Rababoc a parasit partidul si a obtinut sprijinul lui Gigi Becali. Liderul PNG i-a organizat primarului o lansare de candidatura pe camp, in corturi, cu mici si bere gratis si cu concert cu Florin Salam.

Pana la momentul publicarii acestui material, Gigi Becali nu a putut fi contactat pentru a comenta informatiile.

Proprietari, trasee, bani

Teritoriul marginit de Pipera, centrul Voluntariului si soseaua de centura este, in acest moment, cea mai cautata zona din cauza planurilor privind construirea autostrazii Bucuresti-Ploiesti. Discutiile legate de modificarea traseului au provocat dezbateri despre persoanele care au interese imobiliare in zona. In afara de Gigi Becali si Fahti Taher, pe lista de proprietari care ar trebui expropriati ar figura aproximativ 100 de persoane, printre care si apropiatul lui Baceli, Teia Sponte, sau fiica miliardarului Dumitru Bucsaru, patronul clubului Unirea Urziceni.

Exista surse care spun ca in aceeasi zona ar avea teren si Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc si Dan Radu Rusanu, dar si primarii din Voluntari si Stefanestii de Jos, Florentin Pandele si respectiv Anghel Rababoc.

Acuzatiile lui Berceanu

Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a acuzat actuala conducere a ministerului ca a modificat traseul autostrazii pe teritoriul orasului Voluntari tocmai pentru a multumi clientela politica proprietara de terenuri. Cu toate acestea, potrivit Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, traseul actual, criticat de Radu Berceanu, a fost aprobat prin Documentul de Avizare CTE - CNADNR nr. 93/2301/16.05.2006, adica in perioada mandatului liderului democrat-liberal. CNADNR a refuzat insa sa ne puna la dispozitie documentul respectiv, invocand faptul ca este un "document intern".

Potrivit lui Radu Berceanu, in vremea mandatului sau autostrada trecea pe la marginea Padurii Stefanesti, care este in acet moment in proprietatea statului, scazand astfel costurile de expropriere si despagubire. Berceanu sustine ca prin mutarea cu 500 de metri mai la vest a traseului, costurile pe care statul va trebui sa le plateasca, atat pentru exproprierea terenurilor cat si pentru despagubirea proprietarilor, au crescut de la aproximativ 300 de milioane de euro la peste 1,2 miliarde. Scumpirea s-ar explica in primul rand prin despagubirile platite proprietarilor care s-au grabit in ultima perioada sa faca si sa autorizeze proiecte de imobile de peste 10 etaje.

La un pas de exproprieri

In replica, insa, ministrul Ludovic Orban a declarat, in cadrul emisiunii Discutia saptamanii difuzata de HotNews.ro si BBC, ca singura modificare facuta in mandatul sau proiectului autostrazii a fost largirea acesteia de la 2 la 3 benzi pe sens, o modificare legislativa in acest sens urmand sa fie aprobata de Guvern in scurt timp.

Tot in viitorul apropiat va fi inclusa pe ordinea de zi a guvernului si prima lista cu proprietarii ce trebuie expropriati si despagubiti pentru terenurile de pe raza orasului Voluntari. De acest demers se ocupa casa de avocatura Toma Dragomir & Asociatii. Toma Dragomir a declarat pentru HotNews.ro ca exproprierile au fost intarziate tocmai de sectorul de drum din orasul Voluntari, mai ales pentru ca proprietarii fie s-au schimbat foarte des si erau greu de identificat, fie aveau domiciliul in alte localitati si erau greu de gasit.

Toma Dragomir nu a putut sa dea detalii despre cazurile din Voluntari, deoarece de sector de ocupa direct casa de avocatura Dragomir & Asociatii prin avocatul Ciprian Portnoi. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca nu poate da detalii despre exproprierile din Voluntari, dar ca o prima lista de beneficiari ar trebui sa ajunga la Guvern in viitorul apropiat.