Hashim Thaci, premierul kosovar a declarat ca Romania va urma exemplul celor mai multe state-membre ale Uniunii Europene si NATO si va recunoaste independenta Kosovo. "Independenta Kosovo este o realitate. Aproximativ 40 de tari au recunoscut-o, multe dintre ele membre ale Uniunii Europene si NATO si ale Consiliului de Securitate al ONU. Si ma gandesc ca Romania incepe sa accepte aceasta realitate si faptul ca independenta Kosovo aduce in regiune pace, stabilitate, prosperitate, toleranta si cooperare", a adaugat Thaci, citat de Radio Romania Actualitati.

Premierul kosovar spera ca autoritatile de la Bucuresti sa ia decizia corecta. El a negat, insa, ca Uniunea Europeana si NATO vor exercita presiuni in acest sens, insa admite ca cele doua organizatii vor da sugestii Romaniei in legatura cu aceasta problema.

In urma cu trei luni, inainte ca Parlamentul de la Pristina sa proclame independenta provinciei Kosovo fata de Serbia, Hashim Thaci anunta triumfator ca 100 de tari sunt gata sa recunoasca imediat noul stat. Stirea a facut inconjurul lumii. Kosovo a fost recunoscut pana acum de doar 40 de state, printre care se numara si marile puteri occidentale. Fiecare declaratie de recunoastere sau, dimpotriva, de opozitie fata de independenta Kosovo este salutata sau amendata, dupa caz, de politicieni si de mass-media kosovare.

Presedintele Traian Basescu a reiterat, in urma cu cateva zile, ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo