Toti cetatenii romanii ar putea deveni donatori de organe dupa deces, daca in timpul vietii nu si-au exprimat dezacordul fata de aceasta procedura. Conform unei initiative legislative adoptata luni de catre Senat, in baza unui acord prezumat, dupa deces, persoanele pot deveni automat donatori de organe, cu conditia ca in timpul vietii sa nu-si fi exprimat refuzul in acest sens. Proiectul de lege a fost initiat de sapte parlamentari si a primit acordul Guvernului.

Initiativa modifica legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si prevede introducerea termenului "acord prezumat", astfel incat cetateanul care in timpul vietii nu si-a exprimat refuzul de a-si dona organele este implicit de acord sa le doneze, dupa deces. Potrivit initiatorilor, aceasta prevedere simplifica procedura prelevarii de organe de la persoanele decedate.

Orice persoana care nu doreste sa doneze organe dupa deces poate sa-si inregistreze refuzul comunicand medicului de famili. In cazul in care persoana decedata nu si-a exprimat in timpul vietii refuzul, este anuntata familia de recoltarea de organe. In cazul in care membrii familiei se opun, acestia trebuie sa aiba argumente solide.

Guvernul a fost de acord cu aceasta propunere legislativa precizand insa ca este nevoie de consultarea societatii civile. Proiectul de lege urmeaza sa merga spre dezbatere si la Camera Deputatilor, care este forul decizional in acest caz.

Biserica Ortodoxa Romana a emis un comnicat de presa in martie prin care isi exprima dezacordul privind “consimtamantul prezumat”, considerand ca modificarea “nu reprezinta valoric o imbunatatire a legii transplantului”.