Postasul le-a adus plicuri in care scrie ca trebuie sa mearga la adresa cutare, in ziua cutare, la o ora anume. Acolo e APIA, la capatul tramvaiului 102. Intra in sala de la parter si apoi cauta pe hartile facute de satelit. Pana isi dibuiesc parcelele. Cu degetele umflate de munca, tin pixul stangaci si dau sa faca harti. Cu blocurile fizice. Si blocurile mici. Da’ nu” pusca”! Asa se face ca la Cluj, pe anul trecut, din 10 milioane de euro s-au primit doar trei.

La Agentia de Plati pentru Interventii in agricultura de la Cluj, s-au depus cam 70% din numarul de cereri asteptate pentru sprijin financiar in agricultura pentru 2008, pana la 15 mai. Dupa aceasta data-limita se mai primesc cereri, dar se percep penalitati de 1%.

Zilnic vin cam 25 de tarani la biroul unui functionar de la APIA. “Fermierii” , cum sunt pomeniti in scriptele europene, consulta hartile de pe pereti si incearca sa faca schita terenurilor, sa completeze cererile. Functionarii ii ajuta, dar totul trebuie sa mearga repede, pentru ca altii asteapta la rand.

3 din 10

Anul trecut s-au depus 41.300 de cereri in acest judet. Din ele, 1000 de cereri nu au fost eligibile pentru ca parcelele nu au coincis cu hartile sau au fost mai mici de 30 de ari, sau suprafetele totale mai mici de un hectar. Alte 2000 de cereri de anul trecut nu au intrat in plati pentru ca nu au fost inca procesate inca. Asa s-a ajuns ca din cele 10 milioane de euro solicitate, sa se primeasca in tot judetul Cluj, doar 3 milioane de euro.

Taranul e pe harti

“E prostie curata! Sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi aici ca esti un om nenorocit! Eu ma uit prostit la hartile alea si am doar 54 de ani, dar omu’ acela di pa scaun care are 75? Da unde sa stim noi cum e cu hartile aistea, cu blocurile fizice si cu blocurile mici. Ni, ia aicea, dumneata ai sti? Am 25 de hectare, ca eu mi-s taran - ca ce pacatele mele sa fiu? - ca daca ma duc sa ma angajez si-or bate joc de mine la varsta asta. De aceia vin, bat drumurile pe aici, ca sa-mi scot si eu un ban, ca nu renteaza agricultura asta! Anul trecut am facut tot asa, cereri. Prin toamna o vinit cu controlu, niste domni de la oras. Io am purtat cu caruta, or vazut, or verificat, or zas ca nu e corect, ca nu e cum a fost schita, nu mi-au recunoscut la subventie decat 7 ha din 25. Dar nici pe alea nu am primit banutii! Nici pana azi! Amu’ sa mai fac?”, se intreaba retoric Muszka Francisc, din Mera.

“Mi-o spus postasu’ sa vin”

Turei Gheorghe are 72 de ani si este din Suceag. Are 6-7 hectare si a venit cu fiica lui, ca sa se descurce. “Anu trecut nu om capatat nimica. Da’ poate anu’ aista?! Deocamdata nu se stie nimica, nima nu spune nimic, nu stim cat s-o da la hectar! Am venit ca mi-o spus postasu' sa vin. Da io stiu daca s-o da ceva? Nu ne-ar strica banutii aia ca avem pensii mici si cheltuielile sunt mari. Eu am pus orz si cucuruz, dar sa stiti ca nu se merita!”

Sutele de hectare si arendasii

La Cluj sunt cam 180 de asociatii de proprietari care si-au unit terenurile si au peste 50 de hectare. Aceste suprafete sunt arendate, pe ele se face agricultura la un alt nivel, iar subventia o primeste arendasul. Si la nivelul acestor asociati exista probleme cu platile. Cam 20% dintre acesti fermieri si-au primit sprijinul financiar solicitat la APIA.

Ana L. este proprietara de teren intr-o astfel de asociatie, la Gherla. Au 100 de hectare date in arenda unui cioban. Anul trecut s-a facut cerere pentru subventie si abia acum doua saptamani a primit ciobanul banii.

Din sumele acelea a platit si arenda. Un milion de lei vechi la fiecare hectar. “O nimica toata. Acum am aflat si ca trebuie sa mai dam 16% la stat din milionul ala. Dar asa am facut contractul, asta e! A asteptat subventia ca sa ne dea si noua banii, va dati seama ca ar fi bine pentru noi sa mearga mai departe sprijinul asta. Mi se pare insa ciudat faptul ca nu ni se spune mai nimic cand intrebam. Am intrebat si eu aici, la APIA, cand vin banii, cat se da la hectar. Nimeni nu stie nimic, nimeni nu spune nimic!”, se plange doamna Ana L.

Taranii au primit parola

Gheoghe Serban, directorul APIA Cluj, da asigurari ca pana la sfarsitul perioadei limita de plati pentru 2007, adica pana la 30 iunie, vor fi facute toate platile. Adica 7 milioane de euro: “E complicata treaba. Noi le-am trimis oamenilor scrisori acasa sa stie cand sa vina si unde. Le-am trimis si parola ca sa intre pe internet, sa vada harta si sa-si identifice terenurile. Am trimis parola si la primarii, dar nu stiu ce fac acolo. Acum, ca e campanie vad ca se misca mai iute, vin oameni mai multi cu cereri, dar ar trebui sa-si angajeze consultanti agricoli ca fara ei nu pot accesa fonduri. Primariile trebuie sa se ia in serios. Nici noi nu putem face singuri toata treaba, nu avem destui functionari. Avem 108, ne-au mai venit 20, trimisi de domnul Ciolos de la filialele altor ministere din teritoriu, pentru ca aveam nevoie in perioada asta. Dar va asigur, pana in 30 iunie, se vor face toate platile!”