Ambasadorul si consului Romaniei in Polonia au fost sanctionati disciplinar pentru ca nu au luat masuri in cazul romanului Claudiu Crulic, mort intr-un spital dupa ce facuse trei luni greva foamei.

Abaterile care au rezultat din ancheta interna realizata de MAE constau in "neacordarea asistentei consulare unui cetatean roman si in neinregistrarea corespondentei primite de ambasada conform regulamentelor in vigoare". Ministerul de Externe afirma ca este vorba de doua memorii transmise de Crulic care n-au fost inregistrate de Ambadasa.

Consiliul de onoare al Ministerului de Externe a hotarat ca ambasadorul Gabriel Bartas sa fie sanctionat cu reducerea cu 10% a drepturilor salariale pentru trei luni "pentru neindeplinirea corespunzatoare a obligatiilor de serviciu privind organizarea, conducerea si controlarea activitatii consulare si de secretariat din cadrul Ambasadei".

Consulul Ioan Preda a fost rechemat de la post, iar contractul sau de munca a fost suspendat pentru o perioada de sase luni deoarece, sustine MAE, "a incalcat obligatia de serviciu de a acorda asistenta consulara unui cetatean roman privat de libertate".

De asemenea, secretara fost sanctionata disciplinar cu avertisment scris si a fost rechemata de la post.

"MAE va continua demersurile diplomatice in acest sens pe langa autoritatile poloneze", afirmand ca urmareste solutionarea in cel mai scurt timp a anchetelor derulate de autoritatile poloneze, pentru a stabili cu exactitate circumstantele in care a survenit decesul lui Crulic.

In urma cu doua saptamani, Adrian Cioroianu si-a dat demisia din functioa de sef al diplomatiei in urma scandalului declansat de moartea lui Claudiu Crulic.

Autoritatile poloneze au decis si ele, tot astazi, eliberarea din functie a directorului inchisorii unde fusese detinut romanul. Claudiu Daniel Crulic a fost arestat in septembrie 2007 impreuna cu prietena sa pentru ca ar fi furat portofelul unui judecator. In inchisoare, Crulic a sustinut ca este nevinovat si a intrat in greva foamei. El a decedat la data de 18 ianuarie, la patru zile dupa ce un tribunal decisese hranirea sa prin perfuzii. Familia Crulic intentioneaza sa dea in judecata autoritatile poloneze si MAE roman.