Urnele funerare ale scriitorilor Monica Lovinescu si Virgil Ierunca au fost aduse, astazi, de la Paris cu o aeronava speciala. Pe Aeroportul International „Henri Coanda” s-a desfasurat un ceremonial solemn.

Urnele au fost depuse la Ateneul Roman, urmand sa fie aduse, potrivit dorintei testamentare, la Casa Lovinescu din Bucuresti.

"A fost un cuplu care a ilustrat puterea trairii cuvintelor", a declarat Horia Roman Patapievici, prezent la ceremonia de la Ateneul Roman. "Imi exprim respectul pentru lupta de a demasca un regim de teroare", a spus si presedintele Basescu despre Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, carola le-a multumit, in numele romanilor, pentru eforturile lor.

Seful statului, premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Adrian Iorgulescu, Gabriel Liiceanu si altii au semnat in cartea de onoare deschisa in memoria celor doi.

Monica Lovinescu si Virgil Ierunca au primit zilele trecute Ordinul National „Steaua Romaniei”, in semn de inalta apreciere pentru opera lor intelectuala si pentru tot ceea ce au insemnat, de-a lungul mai multor decenii, pentru poporul roman, informeaza Administratia Prezidentiala.

Monica Lovinescu a incetat din viata duminica, la Paris, la varsta de 85 de ani. Ierunca a murit in urma cu doi ani.