Vestea proasta pentru procurori dar buna pentru politicieni este ca deputatii nu vor vota inceperea urmaririi penale in dosarele Mitrea si Nastase dintr-un motiv banal: e nevoie de voturile a doua treimi, nu de majoritate simpla. Or, PSD are de unul singur o treime din voturi, suficient cat sa-si salveze oamenii de procurori. Vestea buna pentru procurori dar foarte proasta pentru politicieni este ca, potrivit unor specialisti in drept, un eventual aviz negativ in Camera Deputatilor suspenda curgerea prescriptiei.

Adica, daca Parlamentul se va pune in usa procurorilor, dosarele ingheata pur si simplu. Dar, daca viitorul Parlament, cu alta componenta politica, va primi o noua cerere de la procurori, aceleasi dosare s-ar putea la fel de bine dezgheta. Pe scurt: va fi doar un time out, iar timpul nu se scurge in favoarea lor.

Regulamentul Camerei Deputatilor, adoptat dupa modificarea Constitutiei din 2003, este clar: cererea procurorilor privind punerea sub urmarire penala a membrilor guvernului “se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor”. In aceste conditii, votul PSD este suficient pentru a opri ancheta procurorilor in dosarele Mitrea si Nastase. N-au nevoie de aliati.

Cum vor judeca deputatii?

Dosarul Mitrea va intra in dezbaterea Comisiei Juridice din Camera Deputatilor pe data de 5 mai. Deputatii au insa de rezolvat doua probleme care se bat cap in cap. Daca deputatii-juristi vor avea acces integral la tot dosarul, ancheta procurorilor poate fi compromisa. Daca il vor studia limitat, cum vor putea justifica avizul pro sau impotriva inceperii urmaririi penale in cazul Mitrea si apoi Nastase?

Presedintele Comisiei Juridice, Sergiu Andon, sustine ca le va propune colegilor-juristi urmatoarea solutie: o comisie formata din maxim trei deputati sa aiba acces doar la acele acte din dosar indicate de cei anchetati ca fiind probele unor presupuse abuzuri juridice. “Va fi o procedura cu acces limitat. Este o procedura menita sa evite o scandaloasa hartuire”, a declarat pentru HotNews.ro Sergiu Andon (PC), presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. Altfel spus, colegii lor din Comisia Juridica vor trebui sa-i creada pe cuvant pe cei trei privilegiati si sa ia o decizie pe baza cuvantului lor.

Procedura este importanta in acest caz, doar din punct de vedere formal. Desigur, e importat de stiut ce acte vor consulta deputatii din dosar si pana unde se vor intinde. Se vor pronunta pe fondul cauzei, adica daca se vor transforma in judecatori si vor imparti dreptatea in dosarele Mitrea si Nastase? Sau vor analiza doar forma si vor verifica daca procurorii au actionat legal. Sergiu Andon sustine ca va fi si una si alta, ca raportul pro sau contra urmaririi penale va contine si observatii referitoarea la legalitatea unor acte procedurale.

Dar acum urmeaza vestea foarte proasta pentru procurori: orice procedura ar urma, oricat de contestabil si discutabil va fi verdictul deputatilor, el este perfect previzibil. La Camera Deputatilor e nevoie de votul a doua treimi din numarul deputatilor pentru ca solicitarea procurorilor sa fie aprobata. Sansele sunt practic nule ca acest scor sa fie obtinut. La Senat, regulamentul spune ca e nevoie de majoritate plus unu. Aici, totul depinde de combinatorica politica.

Precedentul Bivolaru

Dar exista si o veste foarte proasta pentru Mitrea si Nastase, Seres si Pacuraru. Daca Parlamentul va vota impotriva cererii procurorilor DNA, potrivit opiniilor unor specialisti, cursul prescriptiei se suspenda. Asa spune Codul Penal la articolul 128 referitor la cursul termenului de prescriptie. Altfel spus, dosarele ingheata, cum s-a intamplat in cazul Bivolaru, care fusese si el protejat de imunitatea parlamentara, iar ragazul obtinut in parlament a insemnat o paranteza in dosarul sau penal si nu timp castigat cu speranta ca va trage de timp pana la prescrierea cauzei.

Si ar mai fi o veste proasta, nu chiar atat de grava ca prima. Cele 2500 de file, cat are dosarul Mitrea, si alte cateva volume cu mii de file, dosarul Nastase, zac acum sub cheie la secretariatul general al Guvernului, condus de un liberal.

Teoretic, n-are nimeni acces la ele. Practic, numai cine nu vrea de la PNL nu si-a facut o copie cel putin cu privirea. La fel se intampla cu dosarele senatorilor Paul Pacuraru si Codrut Seres, trimise la Senat. Pe scurt: liberalii au acum picanterii garla despre doi lideri PSD (Nastase si Mitrea) dar si PSD, care controleaza Senatul, are totul despre Paul Pacuraru si despre partenerul politic PC, Codrut Seres.

Prin urmare, PSD, PNL si PC stiu mai multe picanterii penale unii despre ceilalti dar nimic despre adversarul comun – PD-L. Alfel spus, tot mecanismul parlamentar pus in miscare de PNL si PSD pentru a-si apara oamenii risca sa se intoarca oricand impotriva lor si deschide calea santajelor reciproce.