Presedintele Traian Basescu i-a criticat pe profesorii romani pentru ca cer scaderea numarului de ore necesare pentru o catedra, in timp ce elevii stau la scoala de aproape doua ori mai mult ca ei. Participant la "Cea mai mare lectie din lume", Basescu s-a declarat ingrijorat de scaderea nivelului invatamantului romanesc si de viitorul sumbru care-i asteapta pe elevi: "Generatii intregi de copii romani vor fi discriminati pe piata de munca europeana din cauza proastei pregatiri pe care o primesc in sistemul de invatamant".

Timp de mai bine de o ora, reprezentanti ai elevilor, ai institutiilor de invatamant, ai Ministerului Educatiei, ai Inspectoratului de Invatamant Bucuresti si ai organizatiei "Salvati Copiii" au vorbit despre problemele intampinate de copiii saraci, invalizi sau rromi in accesul la procesul educational.

Cele mai importante pasaje din discursul lui Basescu

  • "Cea mai mare greseala, facuta in deserviciul minoritatii, a fost separarea copiilor maghiari de cei romani. Asta a creat un handicap extraordinar pentru copiii maghiari. Majoritatea lor nu vorbeste limba romana in familie, iar efectul izolarii de copiii romani a dus la faptul ca ei nu stiu bine limba romana, astfel ca sunt obligati sa-si caute de lucru doar in Harghita sau Covasna."
  • Seful statului a mai spus ca a fost o greseala a politicienilor care au militat pentru separarea invatamantului pe criterii de limba si este de parere ca "acest aspect trebuie reanalizat" pentru eliminarea handicapului provocat copiilor maghiari.
  • In ceea ce priveste copiii cu handicap, presedintele crede ca acestia au cele mai mari dificultati pentru ca scolile nu le ofera conditii sa se deplaseze altundeva decat la parterul cladirilor si nu au reusit nici macar sa-si doteze clasele cu banci speciale.
  • In ceea ce-i priveste pe elevii care provin din familii de tigani, Basescu este de parere ca ar trebui educati impreuna cu parintii lor: "Pentru a-i convinge pe parintii rromi ca trebuie sa-si trimita copiii la scoala ar fi bine sa-i implicam si pe ei intr-un proces de invatamant, macar echivalentul claselor I-IV, cat sa poata semna".
  • Seful statului s-a adresat si profesorilor, atragandu-le atentia ca timpul petrecut de ei la scoala este aproape jumatate fata de cel al elevilor. "Nu vi se pare putin nedrept?", i-a intrebat Basescu pe profesorii prezenti, afirmand de asemenea ca acestia isi inteleg gresit rolul in raport cu elevii. "Trebuie sa scapam de aceste mentalitati. Dascalul e in slujba beneficiarului, trebuie sa fie un partener al copilului, nu stapanul lui".
  • Cea mai mare problema a sistemului educational, in viziunea lui Traian Basescu, este scaderea nivelului educatiei care va duce la o subcalificare a romanilor pe piata de munca: "Putem vorbi despre discriminari din cauza saraciei, a handicapurilor, a etniei, dar trebuie sa ne gandim ca generatii intregi de copii romani vor fi discriminati pe piata de munca europeana din cauza proastei pregatiri pe care o primesc in sistemul de invatamant. Ne autodiscriminam singuri pe banii bugetului de stat." 

Cea mai mare lectie inghesuita

"Cea mai mare lectie din lume" este o manifestare organizata pe 23 aprilie la nivel mondial de Campania Globala pentru Educatie si incearca sa atraga atentia asupra nevoii de a asigura educatie gratuita de calitate pentru fiecare. Romania participa la eveniment de 8 ani, ajungand miercuri sa implice peste 30.000 de elevi din 200 de scoli in care s-au tinut lectii similare cu evenimentul la care a participat Traian Basescu.

Manifestarea, oranizata la Colegiul "Spiru Haret", nu a fost lipsita de incidente. Cei mai multi elevi care aveau ore la etajul I al aripii in care a fost organizata au fost trimisi acasa. In singura clasa ocupata, vecina cu cea in care se desfasura evenimentul, elevii nu au putut sa se bucure de pauze deoarece SPP-istii le-au interzis sa faca si cel mai mic zgomot.

Aceiasi SPP-isti au decis sa interzica accesul in sala in care se afla presedintele statului, pe motiv ca nu mai sunt locuri. In cele din urma usile au fost din nou deschise si s-a constatat ca organizatorii s-au asteptat ca 90 de invitati si cateva zeci de ziaristi sa incapa intr-o sala cu o capacitate de doar 80 de locuri.