Senatorii au votat favorabil, marti, raportul comsiei de ancheta privind existenta unor centre de detentie CIA pe teritoriul Romaniei. Potrivit raportului elaborat de comisia speciala, in Romania nu au existat inchisori CIA.

Documentul a fost adoptat cu 56 de voturi pentru, 6 impotriva si 2 abtineri. Anexele raportului nu au fost supuse la vot deoarce acestea sunt secrete si urmeaza a fi dezbatute in sedinta CSAT.

Documentul intocmit de o comisie speciala format din senatori are 11 anexe cu 89 de file si sunt strict secrete pentru ca detin informatii de la serviciile de informatii romane si de la ministerul Apararii.

Potrivit documentului, in Romania nu au existat baze secrete americane, facilitati pentru detinerea de prizonieri, altele decat cele penitenciare, sau posibilitatea unor fisuri in sistemul de control al traficului aerian. Raportul elaborat de senatori precizeaza ca institutiile statului roman nu au participat constient, prin omisiune sau neglijenta, la operatiuni de transport ilegal de detinuti.

Potrivit raportului, comisia are argumente puternice si poate dovedi ca scopul escalelor in Romania a zborurilor suspecte "nu au avut nimic in comun cu posibile transporturi ilegale de prizonieri pe teritoriul Romaniei".

Senatorii UDMR si PRM au cerut desecretizarea anexelor raportului insa presedintele de sedinta, Doru Ioan Tarcila, a explicat ca o astfel de cerinta poate fi acceptat doar dupa ce documentul va fi dezbatut in sedinta CSAT.

In urma a numeroase relatari ale presei internationale care citau surse interne ale CIA , a aparut informatia ca agentia americana a stabilit temporar o serie de centre ilegale de detentie in doua tari foste comuniste, Romania si Polonia. Parlamentul European a solicitat Romaniei clarficarea acestei situatii, iar Parlamentul de la Bucuresti a infiintat o comisie de ancheta pentru verificarea acuzatiilor.