Guvernul a aprobat, in sedinta de luni, ordonanta de urgenta privind cea de-a treia formula de calcul a taxei auto, anunta televiziunile de stiri. Taxa de poluare auto ar urma sa fie calculata, de acum inainte, in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe. Statul va restitui diferenta dintre noua si vechea formula de taxa celor care au platit-o deja pe aceasta din urma. Dupa noua grila, aplicabila de la 1 iulie, taxa creste pentru masinile noi vandute in Romania, in timp ce valorile scad la jumatate pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2 cu motoare de pana in 2.000 de centimentri cubi, taxa ramanand totusi mai mare pentru automobilele vechi de import.

Guvernul a discutat, la sfarsitul lunii trecute, proiectul ordonantei de urgenta prin care este propusa introducerea taxei de poluare auto, care sa inlocuiasca taxa de prima inmatriculare aflata in vigoare.

Ulterior, proiectul a fost supus unei audieri publice inainte de a fi aprobat de Guvern sub forma unei ordonante de urgenta, dezbatere in care fiecare cetatean interesat a avut posiblitatea sa isi exprime punctul de vedere.

Participantii la audierea publica pe tema taxei auto au recomandat Executivului esalonarea platii taxei, adica plata acesteia in rate, corelarea cuantumului acesteia cu cel platit de alti poluatori si extinderea bazei de impozitare si pentru masinile deja inmatriculate. In plus, participantii la audierea publica au mai cerut si aplicarea fara discriminare a taxei auto, indiferent de proprietarul masinii si de statutul sau.

Unii dintre participanti au propus plata taxei strict in functie de gradul de poluare al masinii, stabilit cu ocazia fiecarei inspectii tehnice periodice obligatorii. Altii au propus calcularea taxei avand in vedere intregul ciclu de viata al masinii, producatorul si gradul de rulare. Altii au sugerat Executivului sa coreleze actul normativ prin care se introduce taxa cu celelalte acte normative deja existente, cerand totodata mecanisme clare de control referitoare la modul de cheltuire a banilor.

Executivul nu este obligat sa tina cont de recomandarile facute de Comisia de Experti a audierii publice pe tema taxei, insa premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca unele propuneri ar putea fi folosite pentru a aduce modificari legii privind taxa auto.

Guvernul intentioneaza sa elimine prin programul "Rabla" 40.000 de masini vechi.

Guvernul a decis, in sedinta de astazi, sa finanteze innoirea a 40.000 de autovehicule in cadrul programului "Rabla" si a decis pastrarea primei de casare la valoarea de 3.000 de lei pentru un autovehicul, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Ministerul Mediului intentioneaza sa elimine din trafic 40.000 de masini vechi, in 2008, fata de aproape 16.500, in 2007. Cu toate ca Executivul stabilise, initial, sa mareasca prima de casare la 4.000 de lei, cu o mie de lei in plus fata de 2007, Guvernul a decis, in sedinta de astazi, ca prima de casare sa ramana la nivelul celei de anul trecut, adica 3.000 de lei.

"Am decis mentinerea nivelului actual al primei de casare, in conditiile in care am preferat sa extindem programul de innoire a parcului auto la 40.000 de unitati", a afirmat Attila Korodi, citat de NewsIn.

"Programul Rabla va continua si in 2008 si este posibil sa se extinda si la tractoare", declara, la mijlocul lunii decembrie, ministrul mediului, Atilla Korodi, in cadrul unei conferinte de presa. Potrivit ministrului, eliminarea din trafic a 16.444 de autovehicule vechi, in 2007, a dus la reducerea nivelului de monoxid de carbon din aer cu 400.000 de kilograme.

In ceea ce priveste sumele incasate, in 2008, din taxa de prima inmatriculare, Korodi a spus ca nu se asteapta ca acestea sa fie mai mari decat in 2007, existand chiar posibilitatea ca banii sa fie mai putini. Sumele provenite din aceasta taxa vor fi folosite pentru diverse proiecte ale Ministerului Mediului, Korodi enumerand reinnoirea parcului auto, infiintarea de parcuri si spatii verzi in localitati sau construirea de piste de biciclete.

Programul "Rabla" urmareste casarea masinilor mai vechi de 12 ani.