"Sistemul romanesc de educatie este intr-o continua depreciere din 1990 incoace", a afirmat, astazi, presedintele Traian Basescu, la Congresul Studentilor de la Palatul Parlamentului, primul astfel de congres organizat dupa Revolutie. Seful statului a atras atentia ca multe dintre universitatile romanesti s-au transformat in fabrici de scos diplome. "Educatia este elementul cheie al viitorului Romaniei", a concluzionat seful statului, care spune ca, in cazul in care sistemul de invatamant din Romania nu va atinge performante, tara noastra va ramane un furnizor de forta de munca necalificata si slab calificata.

"Educatia nu a fost niciodata in progres in ultimii 18 ani. Cele 28 de modificari ale legii educatiei au marcat profund sansele elevilor in societatea romaneasca si, acum, in cea europeana", a afirmat seful statului, care a tinut sa aminteasca si faptul ca tara noastra nu are nicio universitate in clasamentul primelor 500 de astfel de institutii din lume. De asemenea, Romania nu are nicio universitate nici in primele 100 din Europa. "Ungaria are doua, Polonia trei", a afirmat Traian Basescu. "Aceste lucruri trebuie sa ne priveasca pe toti, indiferent ca suntem politicieni, profesori sau elevi.", a adaugat el.

Seful statului este de parere ca universitatile romanesti au devenit "Sectii de productie care genereaza diplome. Va trebui sa se treaca imediat la o clasificare clara a universitatilor: unele care permit licentierea, altele cu licentiere si masterate si doar cateva universitati care sa poata face doctorate si cercetare, sistem folosit si in alte tari cu un sistem de educatie performat, precum Statele Unite, Rusia, Germania sau Franta". "Toate universitatile noastre fac doctori. Parca ar fi tiparnite", a punctat Traian Basescu, care este de parere ca "Invatamantul romanesc nu este corelat cu piata muncii si nu exista garantia unei educatii de calitate".

"Singura solutie viabila este un sistem de educatie compatitiv", a atras atentia seful statului, care este de parere ca educatia este cheia competitivitatii unei natiuni. Traian Basescu a adaugat ca, la nivelul Uniunii Europene, nevoia cresterii performantelor sistemelor de educatie din statele membre este vazuta ca singura solutie pentru ca Europa sa fie competitiva, intr-o lume aflata in continua globalizare.

"Educatia este elementul cheie al viitorului Romaniei", a concluzionat seful statului, care spune ca, in cazul in care sistemul de invatamant din Romania nu va atinge performante, tara noastra va ramane un furnizor de forta de munca necalificata si slab calificata.

Traian Basescu spune ca o solutie ar putea fi Pactul National pentru Educatie, despre care afirma ca "Esenta pactului nu este de natura politica, nu este o hartie care sa bifeze necesitatea unui act public, ci se leaga de necesitatile invatamantului romanesc".