Cresterea preturilor ii afecteaza din nou pe romani, care vad etichetele din dreptul produselor alimentare schimbandu-se de la o zi la alta - relateaza France Presse, care subliniaza, insa, ca inflatia din anii '90 nu mai este decat o trista amintire. In decurs de un an, alimentele s-au scumpit cu 10,82 la suta (procent atins in martie), fiind o crestere mai mare decat rata inflatiei, care s-a stabilit la 8,63 la suta - comenteaza agentia franceza de stiri.

Vedetele incontestabile ale acestor etichete volatile sunt uleiul - care s-a scumpit cu 47 %, legumele - 24%, ouale - 24%, laptele - 16%, painea si faina - 12%. Aceste produse fac parte din meniul zilnic al romanilor, prea saraci pentru a manca frecvent carne sau peste.

Patronatele din industria alimentara au criticat lanturile internationale ca favorizeaza importurile in detrimentul produselor locale. "Piata romaneasca este blocata, practic, de interesele intermediarilor si ale supermarketurilor" - a atras atentia presedintele Federatiei Nationale a sindicatelor din industria alimentara, Dragos Frumosu.

Dupa scaderea catastrofala de anul trecut, cand recoltele la cereale s-au redus la jumatate, productia agricola se anunta mai buna anul acesta, favorizata de o primavara ploioasa. Totusi, agricultorii prezic deja o majorare cu 10% a pretului la grau si porumb, pe fondul cresterii pretului motorinei care a depasit 1,1 euro pe litru, intr-o tara in care salariul mediu se ridica la 350 de euro pe luna.

.