Ministrul Sanatatii a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca nu va accepta in niciun caz scumpirea nejustificata a medicamentelor, indiferent de presiunea mediatica exercitata asupra ministerului. Declaratia ministrului survine la o zi dupa ce distribuitorii de medicamente au amenintat ca vor sista livrarile de medicamente catre farmacii si spitale. "Ministerul nu vrea sa scumpeasca pretul medicamentelor, pentru ca este aparatorul drepturilor pacientilor si este obligat sa asigure accesul acestora la tratament".

Eugen Nicolaescu spune ca, pana la data de 31 mai, exista un act normativ prin care se stabileste pretul medicamentelor in Romania, iar acesta nu poate fi modificat din mers, in defavoarea cetatenilor.

In plus, Eugen Nicolaescu spune ca distribuitorii cumpara de la producatori medicamente in lei, deci ei nu sunt afectati in niciun fel de schimbarea cursului, asa cum se plang, singurii afectati de acest lucru fiind importatorii.

"Distribuitorii de medicamente trebuie sa inteleaga ca nu vom ceda santajului si ii rog pe cetateni sa nu se lase manipulati de informatia ca farmaciile si spitalele nu vor mai avea medicamente. Spitalele sunt obligate sa aiba stocuri de siguranta de medicamente pentru 3 saptamani, la fel si farmaciile. Cei care lanseaza astfel de zvonuri vor sa manipuleze", sustine ministrul Sanatatii.

"Distribuitorii cumpara de la importatori medicamente in lei, deci ei nu sunt afectati de schimbarea cursului", a explicat Eugen Nicolaescu. "Importatorii, care importa in valuta si care sunt afectati de schimbarile de curs valutar nu protesteaza. In schimb, distribuitorii, care nu sunt afectati in niciun fel, sunt cei care protesteaza. De altfel, Ministerul are un protocol semnat cu importatorii", a adaugat ministrul Sanatatii, care i-a invitat pe distribuitorii de medicamente sa faca public si profitul pe care il au, nu doar asa-numitele pierderi.

Eugen Nicolaescu a atras atentia ca, in cazul in care distribuitorii vor sista livrarea de medicamente sau vor continua amenintarile, legislatia in domeniu ar putea fi modificata, pentru ca distribuitorii sa poata fi mai aspru sanctionati.